Трети пол, джендър... Враждебността – на терминологично ниво

НПО-та искат бързо да се ратифицира Истанбулската конвенция
9 яну 2018 20:00, Анисия Иванова
213
Трети пол, джендър... Враждебността – на терминологично ниво
Архив: Reuters

Истанбулската конвенция трябва да се ратифицира от парламента колкото се може по-бързо. За това настояха неправителствени организации на пресконференция днес.

Адвокати, психолози и експерти от Сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола", Фондация П.У.Л.С. - Перник, Фондация "Български център за джендър изследвания", Националната мрежа за децата, в което се включват над 14 НПО-та от цялата страна, Фондация "Анимус" и други се обединиха около темата, че негативната реакция на документа е поради неговото непознаване и объркване в терминологията. Всъщност неговата основна цел е да защити от насилие най-уязвимите групи - жените и децата.

По думите на адв. Албена Койчева враждебната реакция срещу Конвенцията е на терминологично ниво и по-точно преводът на понятието "джендър" като социален пол. В текста никъде няма термин "трети пол", промотиране на еднополови бракове, транссексуалност или обучение, което е срещу "българските традиции", допълни тя.

Още по темата

Адвокат Даниела Горбунова от Фондация "Български център за джендър изследвания" разясни: "В член 3 на английския текст за думата "пол" е употребена "gender", а в българския текст, който за момента е неофициален превод, думата е преведена като "социален пол".

За да се изчисти терминологията към Конвенцията има обяснителен доклад, в който авторите дават допълнителни тълкувания на термините, вкл. и понятието "джендър", обясни тя. Проблемът е, че в работния превод на конвенцията терминът е преведен като "социален пол". В този доклад изрично се казва, че терминологията касае само жените и мъжете. Идеята е, че има социално конструирани роли, поведения, действия и атрибути, които дадено общество смята за приемливи за жените и мъжете. Някои роли или стереотипи обаче раждат вредни практики и са причина за насилието срещу жени.

По думите й тази терминология вече е навлязла в българското законодателство: "В Пътна карта за равнопоставеност на половете, която е публикувана на сайта на МО, 32 пъти е употребена думата "джендър".

Целта й е да има равнопоставеност за жените и мъжете, превенция срещу насилието, оказване на помощ на пострадалите и техните деца, наказателна отговорност за насилниците, изграждане на специализирани институции, да се създаде орган за постоянно действие и координация по тези проблеми.

Към момента Конвенцията има 28 ратификации от държави членки на ЕС, 17 държави, включително България, само са я подписали и са в процес на ратификация, и само 3, които все още не са я подписали - Армения, Азарбейджан и Руската Федерация.

"Прилагането на Конвенцията не може да се случи автоматично у нас - нужни са промени в законодателството, както в гражданското, така и в наказателното право", обясни адв. Койчева. Тя призна, че доста от принципите на документа и сега са приети от българската държава - за равенство на половете, за недискриминация по полов признак, за ненасилието.

Според статистиката от 2016 година 90% от 311-те клиенти на Фондация П.У.Л.С са пострадали от насилие, основано на пол, както и техните деца. Те преди всичко страдат от домашно насилие, оказано върху жените и майките в семейството, систематично стават свидетели или подлежат на различни видове насилие, включително и сексуално.

В България липсва официална статистика за жертвите на домашното насилие и насилието, основано на пола. Домашното насилие не е квалифицирано като престъпление в  Наказателния кодекс. Според данни на Фондацията у нас няма точна статистика за жертвите.

Проучване на НOEMA от 2001 г. показва, че всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие.

НПО-тата твърдят, че след ратифициране на Истанбулската конвенция ще може да се въведе национална статистика за случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола, каквато в момента липсва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално то като се огледаш в нашия парламент колко третополови индивида има направо се чудя как не е започнала и войната за въвеждането на четвъртия пол
67
2
 
11
 
! Отговори
бъргарин преди 6 години
а аз искам незабавно да се гласува конвенция със същият текст, но навсякъде "***" да бъде заменено с "бял хетеросексуален мъж", нали трябва да има равенство, иначе такива конвенции са даване на привилегии на дадена група, а това не е равенство, точно обратното!
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пророних сълза, ще се разплача.
65
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените се извратиха и не искат да раждат и само гледат за пари и нищо друго.
64
2
 
2
 
! Отговори
РОС преди 6 години
Решението - всички който са или си мислят че са трети пол да бъдат тежко приплеснати от държавата или да им се издава статукво на бежанец. Само така всичко ще се нареди по демократичен начин !
63
0
 
17
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
Е какво ме интересува, че някакви НПО та финансирани незнайно откъде, искали незабавно ратифициране на тая конвенция... Аз па съм твърдо против нея , а като гледам и мнозинството от народа.
62
0
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
До АнонименБолката е кратка,резилът е голем.
61
0
 
2
 
! Отговори
дапътуват преди 6 години
... сами !!! И да се оправят както могат но без мен !
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на колко години ще се пенсионира третия пол?ако е по малко от мъжете, веднага обръщам резбата !
59
0
 
21
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
-Докторе боли ме ***-Покажи къде-Ето тука,до входа-Това е изход бе момче!!!
58
0
 
7
 
! Отговори
БатБулгар преди 6 години
Когато видя пред очите си всичките 28 социални пола, ще си кажа мнението в референдум ЗА ИЛИ ПРОТИВ. Да, всеки има място под слънцето, но ако не можеш да живееш в едно общество по начина, по който мама и тати са те родили, НЕ Е ВИНОВНО ОБЩЕСТВОТО, че ти си по-различен.
57
0
 
18
 
! Отговори
мирянин преди 6 години
време е за парад на нормалните, тези които не смятаме, че имаме ***, а имаме пол (женски или мъжки), да излезем всички такива на улиците на големите градове на парад и да ни дават по всички световни телевизии - тогава, тези дето искат да гласуват за *** ще си ходят, а тъй като откраднаха и милиарди - направо у затвора! там също ще ги научат на *** навици!!
56
0
 
23
 
! Отговори
гп преди 6 години
Извинете ме - каква враждебност? Та те имат повече права и защити от мнозинството, те самите се превърнаха в мнозинство! Най-голямата враждебност е към нормалните хора, белите и християните! Към днешна дата се промотират гейове, транс, педофилия, мюсюлмани и тяхната религия, глобализация, тройки, четворки и какво ли не, което да унищожи идеята за Господ. Те се опитват да промият мозъците на децата като ги обучават в това още от детската градина, за да изкоренят всичко свято. И още и още...
55
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тия глупости с половете, за всички нормални хора те са два,мъжки и женски..... писна ми вече от тия насаждания
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Някой иска да е гей, лесбийка, интергалактик, третополов, Наполеон, Маркс, Хитлер си е негов личен избор, в някои случаи е изменения на психиката.Но законите са юрисдикции на държавата- една от функциите и, а в държавата всички сме граждани- без значение кой какъв е и за какъв се мисли.ПРЕД ЗАКОНА ВСИЧКИ СА РАВНИ ГРАЖДАНИ И СЕ ИЗПОЛЗВА ОБРЪЩЕНИЕТО:ЛИЦЕТО.Има си НПК, ГПК и т.н. закони, които обхващат насилието на отделни граждани срещу други граждани и т.н."
53
3
 
6
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
Всички турци са третополови...Двете думи като цяло са синоними - турчин винаги значи третополов!
52
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НПО-та никога няма да протестират срещу насилието към новородени които се обрязват и после имама или равинът засмуква обрязаното място с устни защото е антисемитизъм. НПО-та никога няма да протестират срещу инжектирането на 3-годишни *** с хормони за смяна на пола защото го укуражават. Един такъв *** на 10 години си отрязал патката и сега няма от какво да му изградят Воагина.
51
2
 
14
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Третия пол - в Анадола!
50
1
 
10
 
! Отговори
сорош преди 6 години
*** бял хетеросексулен мъж е нарочен за терминиране, нямаме търпение, когато ще бъде окончателно терминиран. *** джихадист ни е любимия, заливаме европа, чрез изнасилване, този *** ще заплоди всяка европейка, така расата им ще бъде веднъж и завинаги заличена!
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Европа спешно и трябва нов ......., да се въведе ред и дисциплина.