В евро или в лева: Какво значение има за портфейла на българина?

Какво ще се промени за българите, ако приемем еврото?
16 яну 2018 09:10,
306

България вече обяви, че тръгва по пътя на еврото. Ще кандидатстваме за чакалнята за еврозоната до средата на 2018 г.

С присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. страната ни пое и ангажимента да въведе единната европейска валута.

"Обикновеният човек почти няма да усети разлика. Дори напротив, той ще види единствено позитиви от еврозоната. Хората, които твърдят, че не е добре да бързаме, вероятно биха казали същото и за НАТО преди около 20 години. През 2005 г. така се говореше и за влизането ни в Европейския съюз", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият министър на икономиката Николай Василев.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че валутният борд в България е отличен пример, достоен дори за учебниците по икономическа история, за един от най-успешните и най-драматично променилите една държава валутни бордове в света.

В чакалнята се чака задължително 2 години, през които финансовите ни параметри ще се следят под лупа. Контролът продължава и след това като минимумът е година, а може да продължи и десет.

"През 90-те години страната ни представляваше една съвсем различна държава, но за кратък период от време всичко си дойде на мястото. Вече 20 години имаме ниска инфлация и абсолютно предвидим валутен курс", посочи още бившият министър на иконимиката.

"Голяма част от хората, коментирайки влизането ни в еврозоната, обръщат внимание само на най-маловажния проблем, а именно какво ще се случи с цените. Истината е, че с тях няма да се случи абсолютно нищо и повечето граждани дори няма да забележат някаква промяна", уточни още Николай Василев в студиото на Владимир Сиркаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
180 льолото,ти от къде знаеш какво искат гърците
164
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туй Никито Василев дет смени 4министерста само да бъде министър.Чакате ли хубаво от хора които са родени и отгледани да бъдат на постове.
163
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не искат гърците да се върнат към драхмата бе льольо?
162
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А вие си го въведете и ще видите какво ще се промени! Дори в много по-богатата и просперираща, нормална държава Гърция, при въвеждането на еврото цените поскъпнаха с 30 - 40%, а представям си в Бантускотия, където всеки си прави каквото си иска, какво ще стане!Гърците са богати, можаха да си го позволят, а вие с тия смешни заплати???
161
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пътят към ада е осеян с добри намерения.Едно е ясно,народа ще яде дървото отново.Който си мисли,че идва светлото бъдеще с приемането на еврото е луд.
160
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И у продъщлжение че кажем ,че когато се работи с кинти винаги има инфлация по един или другой начин.
159
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При минаване на евраци, гарантирам 200% инфлация. После да не кажете че не съм ви предупредил
158
7
 
14
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До никиАз ги гледам, моят интерес, момченце, не руският. Ти си откровен 80%... квото не е за ЕС, е за Русия. Първосигнално мислене, на тотален лапешник, шушанка. Аз си имам мой интерес, България, да не е в ЕС. Какво общо тук има Русия? И знаеш ли защо имам такъв интерес? За да не ме управляват чукундури и тукмаци като тебе.
157
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бря,бря.Дали ще се отрази.бива да се отрази,и ще се отрази.оти си мислем че ни мине .ще изпищим като глуи кучета.Изпищяха богатите държави когато смениха валутата си.Бешеф там,видех го.иИ аз го усетих.Ето дойде време да се заговори и тук.Скиййте и гледайте ако стане.На много веруищите за по хубав живот след като минем в евро пожелавам двойно да им се увеличат доходите.
156
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До niki 165Става въпрос за преминаване към евро ... ама защо ли да четеш .
155
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да влезе България в еврозоната ще й се признае само официално обявения БВП в евро. А как тогава ще й признаят черните доходи на Митьо Очите и подписаните на бел лист договори от комунистите, които се пазят в КГБ централата за осребряване в евро !?
154
2
 
7
 
! Отговори
Експерт преди 6 години
Това уточняване на курса, за което четете в съседната статия, както и самото престояване в "Чакалнята" са просто формалности в нашия случай. Това е от значение за страни с плаващ курс, тъй като се определят границите на допустимо изменение на курса по време на престоя в Чакалнята.
153
4
 
3
 
! Отговори
маке преди 6 години
ако кило ракия стане едно евро я сум за ама имам мако предчувствие дека ракийката ке я купувам за 20 евра демек ке станем трезвеник хи хи хи
152
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-далеч сме от доходите на европейците, толкова по-голяма ще бъде инфлацията, когато въведем еврото. Но това не ви го казват господата алчни политици и бързат да отпадне валутния борд, за да могат да харчат от резерва в евро, който сега е забранен за пипане.
151
15
 
10
 
! Отговори
ники преди 6 години
До ГробокопачАз пък искам референдум дали да се разстрелват всички, които прокарват интересите на Русия в България.
150
4
 
19
 
! Отговори
niki преди 6 години
до 164В Италия не е имало валутен борд, спрете да лъжете хората!
149
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧАКА БЪЛГАРИТЕ ПЪЛНО ОГРАБВАНЕ 200/ ПРОЦЕНТА ОБЕДНЯВАНЕ . БЯХ В ИТАЛИЯ КОГАТО СМЕНИХА ПАРИТЕ.
148
5
 
23
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Да приемем еврото ще има много ползи, дори и за обикновения гражданин. Но преди да приемем еврото, нашите престъпници ще се опитат за последно да остържат спестяванията на българите чрез т.нар. прецизиране на курса на лева, което няма да е друго, освен обезценяване. С колко - зависи от наглостта им. Затова, обръщайте си спестяванията в евро и ги дръжте така.
147
5
 
10
 
! Отговори
ники преди 6 години
Това за излизането от валутния борд не е вярно. Стига лъгахте хората.
146
5
 
12
 
! Отговори
Експерт преди 6 години
До ИкономистВ еврозоната ще се влезе по сегашния фиксиран курс. Няма такива понятия като реален или нереален валутен курс. Литва, Латвия и Естония също влязоха по фиксирания си курс преди това.