Евро или лев? Внимателно, полека... Да не обеднеем съвсем!

Dnes.bg попита: Да побързаме ли с въвеждането на еврото?
9 юни 2017 13:45,
196
Евро или лев? Внимателно, полека... Да не обеднеем съвсем!
Снимка: архив Reuters

Десетилетие след присъединяването ни към Европейския съюз у нас се заговори и за следващата стъпка - влизането в чакалнята на Еврозоната.

Финансовият министър даде заявка, че България ще иска подкрепа от европейските политици за присъединяването си към Механизма на обменните курсове II (ERM II).

Още по темата

И веднага почна дискусията: Да се присъединяваме ли или да си останем с нашата си валута?

Двете страни имат стабилни доводи. Подръжниците недвусмислено питат: Ако Европа е на две скорости, то не предпочитаме ли да сме в по-високата?

Противниците обаче яростно напомнят, че доходите ни не са измерими с европейските и че не сме готови.

Затова решихме да се допитаме и до вас, нашите читатели. В редовната анкета на Dnes.bg се включиха 2268 души, които ни отговориха на въпроса: "Да бързаме ли с приемането на еврото, както ни призоваха от ЕС?".

35% са категорични - въвеждането на еврото ще доведе до обедняване на обикновения човек.

23% пък не са придричиви за валутата, а настояват, че трябва да се работи за получаването на по-високи доходи. Без значение в лева или в евро.

Малко под 20% са на мнение, че бъдещето е в тази валута и няма какво да се бавим, а трябва да побързаме с присъединяването към Еврозоната.

Какво обаче ще означава влизането в нея? Е, 8% са категорични - времето ни да влезем ще дойде, но първо трябва да обясним на хората какви ще са резултатите.

Точно 8% са на мнение, че не трябва да прибързваме, а да видим накъде ще тръгне Еврозоната и тогава да решим - ще си купуваме ли баничка с евромонети.

А 7% предлагат и един друг вариант - да има референдум! Е, нямаме особен опит с референдумите, но пък си е пряка демокрация, нали така?!

Топката е в ръцете на политиците. Дали ще побързат или ще прояват политическо далновидно търпение предстои да разберем. Едно е ясно - ако имаме бъдеще в ЕС, имаме бъдеще и в Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
1
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Всеки вижда нещата според своите си разбирания. Мисля, че ще обеднеем още по-вече !!Когато се говори за заплати и цени, посочва се годината. В 66-67 г. в БНА бях платен войник с месечна заплата 1.50 лв. Известно време получавах 2.50лв.. и 5 лева.Дневния ми хранителен оклад бе 1,10 лева.Една оранжада бе 9 стотинки, една "карьочка" 10 стотинки. Зад оградата хляба 0.15 лв., 3 бр.единични тухли=0.10 лв. 1 кг.тахан халва=1,00 лева,бензин = автобилет= 0,06 лв. Заработих със плата 70.00 лв -67г
162
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 6 години
Обикновените хора ще обеднеят при еврото и доказателство е не само Гърция!Богатите искат еврото!Убеждават ни,лъжейки,както излъгаха пенсионерите с многото години стаж!
161
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приемем ли еврото,ние НЯМА ДА СМЕ БЕДНИ!пРОСТО,ЩЕ ИЗЧЕЗНЕМ,КАТО ДЪРЖАВА и ще преминем на директно управление от третокачествени чиновници от Брюксел!Тогава,даже и Тиквун ще ни се види като благодетел!Ама,вече,я хамилата,я хамиларят!Дет'се казва,"ум царува,ум робува,а нашият пасе патки,докато робува!
160
7
 
8
 
! Отговори
pomne6t преди 6 години
До Анонимен 180: "Никога българите няма да живеят толкова добре както при соца."Колко години си живял при соца и какъв си бил тогава?При соца бяха добре само тези които не можеха игла да вдянат пък камо ли на две магарета сеното да разделят и си живуркаха на гърба на другите благодарение на "великата" антибългарска партия.То не бяха привилегии, връзки и какво ли не създаващо рай за некадърниците.Най лошо беше че хората не се оценяваха колко са кадърни а по вярността им към партията и СССР.
159
1
 
8
 
! Отговори
васил преди 6 години
в еврооната нема да можем да печатаме пари,и ако стане пак некой фал като КТБ нема как да да се запуши дупката,да му мисли другаря борисов от къде ще намери пари за да замазва положението такова решение се взима само с референдум,аз сум твъдо против насилственото обедняването на народа в българия
158
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верно, при соца нямаше тоалетна хртия, защото прословутите български учени и инженери една фабрика с по - голяма производителност не направиха. Обаче имаше фабрики за мото и електро кари, за процесори, за кораби, за камиони, автобуси, авточасти, електродвигатели, лагери, валове, електромагнити и т.н. А сега имаш прекупвачи, които купуват китайски стоки от турция, италия, германия, та дори от виетнам...
157
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да питате, и да не питате, ясни са 2 неща:1. Ще въведат еврото независимо какво мислят и експертите, и хората.2. Въпреки, че е крайно неизгодно икономически за България да спазва правилата на ЕС, ние ги спазваме и поради тая причина търпим огромни загуби, които са гарантирани при приемането на еврото.
156
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца нямахме тоалетна хартия и банани, карахме грозни руски коли а в магазините имаше само грозни български стоки, красивите западни стоки бяха само в кореком! А сега при демокрацията в ЕС и НАТО имаме тоалетна хартия и банани, в магазините вече няма български стоки а само красиви западни стоки като корекоми а по празниците народа се метка на яките западни коли и прави тапи по границата защото можем да излизаме на запад.
155
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога българите няма да живеят толкова добре както при соца, въпреки всичките му недостатъци тогава беше просто рай в сравнение с мизерият днес, колкото и платените *** да си разказват страховитите истории от соца как са мизерствали със 140-150 лева заплата, но хората още помнят и знаят истината, а и младите започват да се усещат, че при днешната мизерия нямат никакво бъдеще.
154
12
 
3
 
! Отговори
Бунтар преди 6 години
Аз съм твърдо ЗА да влезем в еврозоната защото сега вземам 700лв. а искам да взимам 350 евро.И защото искам доматите които струват 1 лев да струват 50 цента.Нали промяната ще стане на сегашния курс?Нали нищо няма да се промени?-Не е като да започнем изведнъж да произвеждаме повече!Моя съсед мисли че ще стане по-богат.Ама той едвам е завършил 8 клас и вярва като му кажат че ще стане богат.Не обича много да мисли, любимите му думи са "Щи еб* м*йката", "****ас" , и "Свинчок" :) Добър човек е!
153
4
 
4
 
! Отговори
пак - ки преди 6 години
Три пъти се препъваме в парламентарни избори, за трети път ще ни стопят спестяванията независимо дали са спечелени в ЕС или в БГ различно е но резултата ще е еднакъв. По добре вън от ЕС отколкото в еврозоната.
152
3
 
5
 
! Отговори
КАКВА Е РАЗЛИКАТА,БЕ преди 6 години
АЗ И СЕГА РАБОТЯ В ЕС....ЗА 1400-Э/мес....ха,ха,хааааааааааааа...ЛЕВА .. е за аборигените и чалгата.....!
151
13
 
6
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Аз съм абсолютно ЗА Еврото.
150
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата система е една огромна манипулация, не е важно лев или евро, важно е какво можеш да си купиш с това което получаваш.Това е важното, но никой не мисли за това
149
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е казал Гай Юлий Цезар, да го духат бедните.
148
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помня като ученик , как ходехме на бригада в Бойчиновци да чистиме домати и чушки за лютеница!Веднаж на един от нас мусе приходи по нужда. Изпика се в танка с лютеницата ! Беше голем майтап! От тогава не ям лютеница!
147
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мизерията при соца , беше пословична .Като специалист , получавах 140-150 лв.Другото си го набавях с частни услуги/незаконни разбира се/.Помня как на едни преговори в Родопа , търговеца-западняк подари на отдела бутилка уиски.Разделихме си го в лимонадени шишета, за да има за всички.За Нова година ,от същия човек , получихме по 1- Тоблерон и Милка!Голема радост беше!Занесохме ги на децата , за да ги опитат!Скорохме се само , когато търговеца си забрави запалката.Всичк я искаха -беше газова!
146
10
 
6
 
! Отговори
pomne6t преди 6 години
До pomne6tДопълнение към 169 защото сега се сетих. Толкова много ме ядоса този и..от "Armagedon".Трудов ден в ТКЗС 20-30 стотинки. Не всеки можеше да се откачи от село и да разчита на 40-80 лв. защото имаше жителство и да отидеш да работиш в града си беше голям проблем, единствено да отидеш да работиш в Девня, Кремиковци или някой друг подобен обект. (Пояснявам че съм раждан във Варна и не съм преживял тези мъки относно жителството но хиляди прижвяха и това заедно с мизерията)ДА ИДВА ЕВРОТО!!
145
2
 
11
 
! Отговори
Пинтев преди 6 години
Да, съгласен съм да минем към Европа.. 1000 лева сега да са равни на 1000 Евро, а цените да са като в Германия например, 1,20 литър бензин!
144
13
 
11
 
! Отговори
pomne6t преди 6 години
До Armagedon 168Какво си спомняш бе *** нещастен. Какви са тези глупости. Когато нафтата беше 8 стотинки, заплатите на обикновените хора 40-80 лева. По голяма мизерия от годините на соца не съм виждал и чувал дори, а аз помня много и отдавна.Края на 70-те и 80-те бензина беше 80-90 стотинки а аз като инженер в производството вземах 160- 170 лева тези заплати които посочваш вземаха само висшите военни и милиционери (за партайгеноситата не говоря те бяха друга ракия).