В евро или в лева: Какво значение има за портфейла на българина?

Какво ще се промени за българите, ако приемем еврото?
16 яну 2018 09:10,
306

България вече обяви, че тръгва по пътя на еврото. Ще кандидатстваме за чакалнята за еврозоната до средата на 2018 г.

С присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. страната ни пое и ангажимента да въведе единната европейска валута.

"Обикновеният човек почти няма да усети разлика. Дори напротив, той ще види единствено позитиви от еврозоната. Хората, които твърдят, че не е добре да бързаме, вероятно биха казали същото и за НАТО преди около 20 години. През 2005 г. така се говореше и за влизането ни в Европейския съюз", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият министър на икономиката Николай Василев.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че валутният борд в България е отличен пример, достоен дори за учебниците по икономическа история, за един от най-успешните и най-драматично променилите една държава валутни бордове в света.

В чакалнята се чака задължително 2 години, през които финансовите ни параметри ще се следят под лупа. Контролът продължава и след това като минимумът е година, а може да продължи и десет.

"През 90-те години страната ни представляваше една съвсем различна държава, но за кратък период от време всичко си дойде на мястото. Вече 20 години имаме ниска инфлация и абсолютно предвидим валутен курс", посочи още бившият министър на иконимиката.

"Голяма част от хората, коментирайки влизането ни в еврозоната, обръщат внимание само на най-маловажния проблем, а именно какво ще се случи с цените. Истината е, че с тях няма да се случи абсолютно нищо и повечето граждани дори няма да забележат някаква промяна", уточни още Николай Василев в студиото на Владимир Сиркаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
8
 
31
 
! Отговори
jddn преди 6 години
Очаквайте заплатата ви от 1000 лв. да стане 500 евро, а хлябът от 1 лев ще стане 1 евро. Никаква промяна, само позитиви :)
184
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
195: Защото транспортните разходи до БГ са повече (особено ако е бързооборотна хранителна стока), вътрешното потребление е ниско и вносителя внася по-малко количество стока която трябва да се продава дълго време. Ако тук имаше покупателна способност като в западна Европа и хората да пазаруват от супермаркета за по 200 евро вместо за 15 евро, и цените щяха да паднат.
183
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Курсът на обмяна ще е 2 лева за 1 евро. А курсът на цените ще е 1 лев за 1 евро. И ще харчим валутния резерв на БНБ. Това са много години управление на герб, докато свършат парите. След това ще изчезнат като НДСВ, откъдето те дойдоха, както този Ники Маус Василев.
182
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мики Маус може да говори за себе си и мутроолигархията че са добре в ЕС щото си крадат европейските фондове на воля!Обикновения човек е по зле и от комунистическото бай Тошово време!
181
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГарантираш ли
180
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да има промяна. Сменят лв. с евр. и цените остават същите.
179
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли да ми обясни научно,защо една стока в ЕС е с една цена,а в БГ-то с друга почти винаги по-скъпа в пъти?!
178
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Би било чудесно да имаме един чудесен български лев, подплътен с работещи данъкоплатци, справяща се икономика и сънародници от всички краища на България, доволни от това което са, дейни, мечтатели, философи, пълни с добродетел, но както се казва, още не му е времето, а може пък и да му е минало.
177
9
 
22
 
! Отговори
123 преди 6 години
Никакво приемане на еврото. Това направо ще съсипе и без това разклатената ни икономика.
176
5
 
31
 
! Отговори
d преди 6 години
Много добре си спомням какво се случи в Испания, след като приеха Еврото (случи се така, че бях там в годината преди и тази след приемането). Кафето, например, от 100 песети (които бяха към 1.20лв) стана 1 евро. И така с всички останали стоки.
175
6
 
19
 
! Отговори
никола преди 6 години
Всичко прочетено от мен досега никаде не се споменава как ще се сменя лева към еврото когато влезем в еврозоната. Управляващите мълчат,преставетеси курса на лева към еврото е 2/1 всички заплати и пенсии ще станат на половина, ако получаваш 200 лв. ще станат 100евро. Така че, пак ще бъдем най бедната страна във европейския съюз. Полза ще имат богатите.
174
9
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Нищо по-различно! Само ще изглеждаме по-жалки, сега получаваме 500 лева, а после 250 евро!
173
4
 
22
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
За това джудже ако 20 г. са "кратък период от време",за повечето от нас не са!Жалко,смешно "юпи" - лилипутче!Кога той си бачка в Лондон именно през 90-те,ние тъка се гърчихме от глад,студ и режими 2:1!То е лесно да даваш акъл кога не си газил до шия в калта и си бил на сигурно в Лондон!Нали беше 2 (ДВА) пъти министър-защо тогава не ги приказваше тия работи?Хвана се на влака с "царчето" и си уреди и старините до девето коляно!ЕдЕоТ!!!!
172
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Истината е, че с тях няма да се случи абсолютно нищо и повечето граждани дори няма да забележат някаква промяна"Защото българския бизнес е известен с коректността си и хич няма да се възползва да направи лесни печалби :)
171
4
 
25
 
! Отговори
зомби преди 6 години
"обръщат внимание само на най-маловажния проблем, а именно какво ще се случи с цените." тия за какви се мислят, че помним , като Симеон ги доведе, юпита, а години по късно крупни милионери на бълг почва . Подценяват българина, не че нямат основание, но има и хора, които могат да мислят и още не са зомбирани
170
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
183 Кои сме ние че да ни казват.Ще направят така както на тях им кажат.
169
4
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Има неясноти по това преминаване към еврото и не можем просто така да си мислим, че нищо няма да се промени. Например - какъв ще бъде курса лев-евро при замяната, за който пишат, че ще има преговори, ще стимулира ли сменянето на валутата инфлацията, както е ставало в други държави и т.н. Лошото е, че има пълно мълчание от правителството и БНБ по темата. Една сутрин ще се събудим и ще ни кажат "Честито", но дали ще е за честитене, не се знае.
168
10
 
28
 
! Отговори
Един човек преди 6 години
***! Естония като прие еврото цените яко тръгнаха нагоре, а заплатите им останаха същите! И този факт го потвърди моя приятелка от Талин с която се познаваме от 10 години. Така, че ако приемем еврото, ще настане хипер инфлация като при Жан Виденов.
167
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали 45 години стигаха.яка песен.Засега са 28 години,стигат ли. И ли продължават до 45.
166
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама това не е ли Никито Василев дето ни оправи преди няколко години за 800 дни????????Ако е същият доказано е,че каквото говори,точно на обратното ще стане.