Зрял човек затворен не стои. Каква е истината за Свищов?

Двете жени вероятно са намерили упора една в друга
18 яну 2018 10:45, Боряна Павлова
49

9657 гледания   |  Още видео

Няма как един зрял човек да бъде държан вкъщи против волята му, без да може да вика за помощ или да предизвика вниманието на съседите. Двете сестри от Свищов най-вероятно са преживели нещо извън зоната им на комфорт. Такова бе мнението на психолога Ина Антонова, която коментира случая "Къщата на ужасите" в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Тя подчерта, че информацията е много спорна и няма как да бъде категорична в анализа си.

Според данните, които предоставят медиите, психологът е на мнение, че двете сестри доброволно са останали в дома си, дори е възможно самите те да са пожелали това.

"Двете жени са намерили опора една в друга и са се затворили в много малка зона на комфорт. Изолацията е нормално следствие при човек, преживял нещо неприятно", обясни Антонова.

По думите ѝ това е депресивно състояние, които може да премине в клинично. Все пак психологът не смята, че загубата на работа може да бъде причината човек да се заключи в дома си за период от 5-6 години.

"Икономическият фактор не е бил най-важен за семейството от Свищов. Все пак загубата на работа може да се случи по много начини, включително и чрез насилие", предположи гостът на Bulgaria ON AIR.

"Затварянето в черупка" за толкова години може да доведе до трайни увреждания като загуба на ментални способности, подчерта психологът.
 


49
Още от
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
ГКМ преди 4 седмици
Окръжна прокуратура - Велико Търново къде спи?! Да им поиска запрещение и тогава да се установи луди ли са, или не; могат ли да формират воля, или не. Що се отнася до лечение, положението в България е такова, че не може да им се окаже адекватна психиатрична помощ. Психодиспансерите или са закрити, или представляват самия ад на земята. Майката може би си дава сметка, че ако се стигне до настаняване в психиатрия, ще бъдат дори по-зле, отколкото в мизерния им дом. Може би и затова ги крие.
43
0
 
2
 
! Отговори
ГКМ преди 4 седмици
Психологът ме изумява с мнението си, че не може загубата на работа да е довела до психически срив, защото живеят бедно. Едва ли не "който си е скъсаняк, с беднотия не можеш да го уплашиш". Ами, не е така. Жените са имали някакви амбиции и цели в живота. Със сигурност са се борили да се измъкнат от нищетата. На психологът очевидно са й чужди тези неща. Също много ме дразни с каква усмивчица и весел тон говори за тези нещастни хора, все едно им се надсмива. А за Упората на журналистите, нямам думи
42
0
 
2
 
! Отговори
ГКМ преди 4 седмици
Чета коментари от сорта на "оставете ги да си живеят живота, който са избрали". Съмнявам се да са го избрали. Сестрите имат нужда от помощ, но майка им няма финансовата възможност да им осигури психиатрично лечение, освен това се срамува от състоянието на дъщерите си. За нея е по-лесно да лъже другите (и дори себе си), че всичко е наред. Според мен им се е случило нещо много страшно (изнасилване или друго), затова са изпаднали в клинична депресия.
41
0
 
0
 
! Отговори
Пак 40 преди 4 седмици
Трите звездички са "жур на ля" и не го намирам за обидно, още повече че Упората не е поправена от два дни и така ще си остане в (ст)Упор!
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 39 дъртата е тарикатка
Когато възпиташ и отгледаш поне едно дете и то расте умно и интелигентно, дори прекалено, или е по-чувствително от другите, но се разболее от психоза по някое време, тогава ти ли ще си за лудницата? Никой не е длъжен да дава обяснения на неграмотни ***, а не можеш да помогнеш на пълнолетни психично болни, ако те самите не желаят и не са опасни за себе си или околните. Майката се срамува и се надява да помогне с билки, а хапчетата имат странични действия.
39
1
 
3
 
! Отговори
дъртата е тарикатка преди 4 седмици
Аз така и никъде не видях видео с интервю от уж добрите, кротки и много интелигентни отдавна пълнолетни дъщери-висшистки. Навсякъде само откачената им и властна майка видяхме да плямпа от тяхно име, а БНТ я разкри в лъжи и измислици. Дъртата е за лудницата, социалните и материални помощи няма да й решат проблема Ако всичко е нормално с дъщерите, защо не излязат пред медиите и не кажат по човешки: "Ей хора, благодарим на загрижения ни за нас съсед, подал сигнала, но така и така стоят нещата.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А джурналистите намират '' упора'' в неграмотността на работодателите си,затова и сеят собствената си неграмотност.
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Hafen die Wahrheit

На кои членове на обществото пречат двете жени?
Пари ли искат от някого? Проблеми ли създават на някого? Престъпления ли вършат?
Или на такива като теб все някой им пречи?
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко идва от безработица, безперспективност, неработещи институции, безхаберие. Поколението на 40-50 годишните изстрада много по време на прехода и псевдодемокрацията. Последните 7-8 год. в страната е ад. Целият държавен апарат и частния сектор са обсебени от мантрата- "МЛАДИТЕ кадри", "МЛАДИТЕ висшисти", "МЛАДИТЕ незнамсикакво". Хората над 35г. са тотално отхвърлени. Ако нямаш правилните познанства, си аут. Само до 29годишните са богоизбраните, настанявани на работа,без претенции към тях.
35
4
 
9
 
! Отговори
нужда от адвокат! преди 1 месец
Затварянето вкъщи е защитна реакция.
Всеки има право да се защитава, както си прецени.
Никому не са навредили хората.
Никой няма право да навлиза в личното пространство на друг.
Няма ли някой безкористен адвокат, който да се намеси в случая на страната на майката и дъщерите. Те явно не си знаят правата и хиените ще продължат да ги ръфат.
34
4
 
7
 
! Отговори
редактораааааааааааа преди 1 месец
НЕГРАМОТНОСТТА НИ ПРЕВЗЕ - "ОПОРА" СЕ ПИШЕ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ " ПИШУРКИ", НЕ "УПОРА"! ВЗЕМЕТЕ СИ ГРАМОТНИ ТРУЖЕНИЦИ В САЙТА, ЧЕ ЩЕ СТАНЕТЕ ЗА РЕЗИЛ!
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Все пак психологът не смята, че загубата на работа може да бъде причината човек да се заключи в дома си за период от 5-6 години."
Тая да вземе и да си хвърли дипломата!
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На всеки се случва да забива, от няколко часа до години, обикновено изхода е някой приятел(дори и напълно непознат но след това го квалифицираш като приятел) ти подава спасителна сламка(не материална а идея) с която отново се закрепиш за живота.
Въпроса е какво става когато не се появи този приятел или приятелка ,които да подаде сламката.
Е май се опряхме на темата защо са важни приятелите ни в живота.А както се вижда и години може да не получиш сламката.
31
2
 
17
 
! Отговори
Упора? преди 1 месец
Упора? Това шега ли е? Уууууупора???
30
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето, заради такива, направиха гласуването на изборите задължително.
29
2
 
11
 
! Отговори
S O S преди 1 месец
Не искат навън.
Навън е опасно !
Напр. могат да ги сгазят на пешеходна пътека "Зебра",
а виновния да получи условна и т.н.
28
0
 
22
 
! Отговори
? преди 1 месец
хайде просто да оставите хората да си живеят живота, какви сте Вие да давате тон в живота им кое е правилно, кое не?
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свищовлии като цяло ,са леко чалнати
26
15
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 месец
Аз съм на малко по-различно мнение. Всеки който НЕ работи или учи, а не търси работа е пар.азит и в тежест на останалите членове на обществото. Не може да е в трудоспособна възраст и да си стои у дома щото така му харесало. И на мен ми харесват много неща, но живеем в общество. Харесва ли или не би трябвало поне малко да се съобразяваме с него.
25
3
 
14
 
! Отговори
мнение преди 1 месец
Съгласен съм със заглавието.Човек е социален индивид и стресовите моменти се преживяват за по-кратък срок на усамотение.Другото , както в случая ,е аномалия.

P.S.Боряна , не съм филолог , но проявявам раздразнение от граматически неточности.Преди публикация проверявайте материала за грешки. Не търсете Опора в Упората.