Българинът: Жената е жена, мъжът е мъж и жената не е на мъжа!

Шамари за жената се одобряват от 7% - най-вече от малцинствата
19 яну 2018 15:00,
342
Българинът: Жената е жена, мъжът е мъж и жената не е на мъжа!
Снимка: Reuters

Българинът не оправдава домашното насилие, отхвърля категорично идеята, че жената трябва да е подчинена на мъжа и смята, че полът на човека е биологичният.

Това показва експресен сондаж на "Галъп" по споровете около Истанбулската конвенция, която предстои да бъде обсъдена следващата седмица от депутатите. ГЕРБ се обявиха за приемането й, защото тя защитава жените от домашно насилие. БСП и Патриотите обаче са против, защото смятат, че с нея се прокарват повече права за гейовете.

Сондажът е проведен на 15 и 16 януари сред 801 пълнолетни българи и е независим от външно финансиране, уточняват от "Галъп".

Още по темата

50% от хората, участвали в проучването казват, че когато става дума за пола на човек, най-важен е биологичният пол. Според 38% пък най-важно е кой как се чувства.

Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни, анализират социолозите.

В същото време обществото ни категорично отхвърля идеята, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят. 92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7% обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят.

Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС – не.

"Очевидно, повдигнатата от Патриотите тема, е вече възприета и от симпатизантите на БСП. Привържениците на ГЕРБ пък явно са възприели партийната позиция в контраст с повечето останали", анализират социолозите.

Сред тези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените личат най-вече представители на малцинствени групи. Идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.

Седемте процента, които оправдават шамар за жените, са приблизително равни на над 350 хиляди души. Подобни числа бяха отчетени и преди две години – в друго изследване на "Галъп интернешънъл". Дяловете на склонните към подобни актове са категорично малцинство, но явно не намаляват и този проблем трябва сериозно да бъде анализиран и решаван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
1
 
10
 
! Отговори
Библията преди 6 години
Ефесяни 5:31-3331 "Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърженици към жена си и двамата ще станат една плът".32 Тая тайна е голяма, но аз говоря това за Христа и за църквата;33 Но и вие, всеки до един да люби своята жена, както себе си; а жената да се бой от мъжа си....и НЯМА НУЖДА от Ислямската конвенция
249
1
 
8
 
! Отговори
Библията преди 6 години
Ефесяни 5:27:3027 за да й представи на Себе Си църква славна, без петно, или бръчка, или друго такова нещо, но да бъде света и непорочна.28 Така са длъжни и мъжете да любят жените си, както своите тела. Който люби жена си, себе си люби.29.Защото никой никога не е намразил своето тяло, но го храни и се грижи за него, както и Христос за църквата;30 понеже сме части на Неговото тяло [от Неговата плът и от Неговите кости].
248
2
 
7
 
! Отговори
Библията преди 6 години
Ефесяни 5:22-2622 Жени, подчинявате се на своите мъже, като длъжност към Господа;23 защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата (като само Той е спасител на тялото).24 Но както църквата се подчинява на Христа, така и жените нека се подчиняват във всичко на своите мъже.25 Мъже, любете жените си както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея,26 за да я освети, като я е очистил с водно омиване чрез словото,
247
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туй ще е от нередовен секс.Да вземе някой да се жертва и да върне жените в правата вяра;)
246
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конвенция за лесбийки те ли ще приемаме!??Кой ще ражда?
245
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цецка е BBC
244
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Плевнелиев прилича на ***."дядо с баби не спи",любим израз на Бойко Борисов не е ли за дискриминация на жените в зряла възраст?
243
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, ама погледнете Цецка Цачева...тя от кой пол е? Аз не мога да определя.
242
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е тръгнало, ще трябва да наобиколим парламента и да ги вразумим с камъни.А Ек.Захариева да хваща самолета и да се крие в Брюксел.Имам дежавю че пак ще подадат оставка, но този път ще ядат и бой.
241
5
 
9
 
! Отговори
аз преди 6 години
Преди години един колега станал свидетел на разговор между две баби - по повод, че една тяхна приятелка е била бита от мъжа си доста често. Та едната баба изкоментирала:- Един, два пъти в седмицата може, *** чак пък всеки ден!!!
240
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм за робството ... В смисъл, ако го погледнеш от хубавата страна - безплатен труд !!! Ко да муй !
239
1
 
12
 
! Отговори
Анти-геЙрб преди 6 години
Тея са явно най-*** от избирателите и са готови и на гей-парад да отидат ако еднокнижния им вожд разпореди това! Срам и позор са гербаджийте, долни предатели, интересчии и дегенератиМисля че вече ГЕРБЕРАСТ е най-подходящото название за тези ***, ясно е защо - думата е съставена от герб и п,едераст, каквито явно са шайката и заклетите им *** фенове! Как ще се отървем от тоя тумор, не знам! шайката прокара ли *** конвенция трябва да хващаме сопите, нямаме други варианти!
238
3
 
11
 
! Отговори
Анти-геЙрб преди 6 години
Днес се видях с баща ми, който е заклет фен на тиквата! Казвам му сега е момента да се отречеш от тая с,*** - предатели и ***! Почна да се пени - хибридни войни, Путин мутин - абе изкуфял гербаджия, от 4 човека семейство само той е фен на еднокнижника, 3-*** го мразим в червата! чета статията, и какво да видя - 38% от запитаните, прегърнали джендер идеологията....то е ясно че са герберасти...ГОСПОД ДА ГИ НАКАЖЕ тея *** и ***!!! Явно най-*** избиратели са феновете на шайката
237
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е заболяване , а не друг пол
236
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
240 Значи съществува и винаги е съществувал , така че какво ново
235
2
 
14
 
! Отговори
до 238 преди 6 години
Хермафродизмът е хормонална патология.Подобни заболявания не се срещат често.По-опасно е мисленето и настройката на един пол , който се приема за друг.
234
14
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Какво толкова пък ви пречи, че щяло да има трети пол.
233
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХХермафродитите какво са
232
14
 
3
 
! Отговори
Пернишка конвенция преди 6 години
Ако първия пол не бие втория,значи е от третия!
231
0
 
15
 
! Отговори
шаш преди 6 години
Не заслужават дискусия въпроси върху които природата се е произнесла.Няма и не е имало трети пол.Според мен тази тема се подхвърли, зада може мисловния зарвд на обществото да бъде пренасочен .Всичко , което е друго от мъж и жена е патология.