Пресметнато: Втората пенсия... между 15 и 25 лв. на месец!

Около 5 бона ще имат по партидите си жените, пенсиониращи си през 2021-та
Обновена: 20 яну 2018 13:59 | 20 яну 2018 13:32, Анисия Иванова
86
Пресметнато: Втората пенсия... между 15 и 25 лв. на месец!
Архив: БУлфото

Средно около 5000 лв. ще са натрупали за втора пенсия жените, които в момента са на 58 г. Те ще са първите, които през 2021 г. ще получат пенсия както от Националния осигурителен институт, така и от частни универсални пенсионни фондове.

Общо в частните пенсионни дружества са натрупани близо 12,4 млрд. лв., сочат данните на Комисията за финансов надзор през първите 9 месеца на 2017 г. За 1 г. те са увеличили активите си с почти 2 млрд. лв.

Най-много пари са натрупани в универсалните пенсионни фондове, т.нар. втори стълб. В тях се осигуряват всички работещи в масовата трета категория труд, родени след 1959 г. Парите в универсалните фондове са достигнали 10 млрд. лв., показват данни на КФН.

Сумите, които ще получат хората, родени след 1959 г., са индивидуални и зависят от това на какви доходи се осигурява човек и колко дълго е внасял пари.

В универсалните фондове има над 3,6 млн. партиди. Хората в предпенсионна възраст, които ще са първите с държавна и частна пенсия, имат средно по 3527 лв. Това са работещите на възраст 55 г., които са близо 276 хил. души. Сумите по тях са се увеличили за 1 г. средно с 474 лв.

Втората пенсия ще е средно по 25,33 лв. на месец. Това показват сметките на пенсионните дружества, ако една жена днес е на 60 г. и е натрупала средно 3527 лв. в универсалните пенсионни фондове.

Ако обаче се изпълни прогнозата на НОИ за средна продължителност на живота от 88,4 г., сметките ще са по различни. Така същата жена ще трябва да получава втората си пенсия около 320 месеца. Така на месец ще се падат 15,63 лв.

Хората, които получават втора пенсия, ще вземат намален размер на тази от НОИ, предвижда Кодексът за социално осигуряване. Намалението ще е равно на съотношението между платените в НОИ и универсалния фонд осигуровки и може да стигне до 25%, съобщава "24 часа".

През 2021-2022 г. ще почне изплащането на първите частни пенсии. Държавата вече има готова концепция за плащането на втората пенсия. Предлагат се три варианта - плащане на пожизнена пенсия, на срочна или на еднократно теглене на парите от партидата. Последното обаче важи само при прекалено ниска натрупана сума по партидата.

При варианта с пожизнената пенсия парите ще се събират в специален фонд и няма да могат да се наследяват. Така ще се покрива инвестиционният риск от дълголетие, пише в концепцията. Тоест с парите на недоживелите да получат цялата си партида ще се плащат пенсиите на живеещите повече от предвиденото в разчетите.

Концепцията предвижда да има гарантиран размер на пожизнената пенсия, който се записва в договора на всеки пенсионер. Тя ще се актуализира веднъж годишно, като няма да може да пада под гарантирания размер. Пожизнени пенсии ще могат да получават осигурени, чиято втора пенсия би била не по-малка от 20% от минималната, или 40 лв. на месец по сегашните правила.

Хората с очаквана месечна пенсия между 20 и 50% от минималната (между 40 и 100 лв. към момента) ще могат да изберат и варианта за програмирани тегления. В този случай това ще става веднъж годишно. Тази срочна пенсия ще се плаща спрямо средната продължителност на живота. В този вариант тя ще може да се наследява, ако човек не доживее да си изтегли цялата партида.

Последният вариант е за хората, които са събрали най-малки суми - под 20% от минималната пенсия, тоест 40 лв. при сегашните правила. Те ще могат да получат парите си еднократно или разсрочено, за да не плащат такси на частните фондове. При този вариант може да има авансови еднократни плащания, но при определени причини - покупка на жилище, безработица, тежко заболяване, трайно намалена работоспособност.

По принцип хората, на които им остават до пет години, преди да навършат пенсионна възраст, имат право да прехвърлят еднократно втората си пенсия в НОИ и да получават само държавната пенсия. С последните промени всички могат да се прехвърлят от универсален фонд в НОИ, независимо на колко са години, до края на 2018 г.

Еднократното изплащане на събраните средства за втора пенсия или разсроченото им получаване трябва да бъде ограничено. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след заседанието на парламентарната комисия по труд и социална политика.

Според него съществува форма на късогледство при хората, тоест да не мислят толкова за бъдещето, а за решаване на текущите потребности.

Осигурените лица да имат повече избор на възможности при втората пенсия и решението как тя да се изплаща да се взима от лицето. Около тази позиция се обединиха бизнесът и синдикатите.

Българската стопанска камара подкрепя еднократното плащане при размер на евентуалната пенсия под 20% от минималната. В официалната си позиция обаче те настояват при останалите случаи хората да имат право на избор между пожизнена пенсия или програмирани тегления, а не това да зависи от размера на натрупаните средства.

КТ “Подкрепа” предлага при изплащане на добавка към пенсията осигурените да имат реален избор от възможните три варианта, пише в становище на синдиката.

Те предлагат изплащането на добавка към пенсията да се извършва само при навършване на изискуемата възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване без изискването за осигурителен стаж.

Синдикатът настоява да се регламентира дали след пенсиониране на хората, родени след 1959 г., които са избрали пенсионен продукт “Еднократна сума, платима на пенсионера наведнъж или разсрочено” или на пожизнена наследяема пенсия, ще подлежат на осигуряване за втора пенсия, ако да – къде ще постъпва вноската и кога и как впоследствие ще се преизчислява нейният размер. 


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички ще ядем посни пици.
75
2
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 9 месеца
Цялата тая измишльотина - хората - и то тия с големите партиди, да загубят правото на наследяемост, е измислено нарочно - да ви излъжат да си подарите парите на Ной !!!
Това е абсолютно неправомерно - защото парите в партидите са ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ - и никой не може да се разпорежда с тях вместо вас. Всеки човек с висока партида, ако му отнемат правото за наследяване, може да осъди държавата като 2+2=4, защото това е все едно депозитите над 5000 лв например да ги национализират !!!
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До МНЕНИЕ

...и как разбра, че са изпразнени? Ти въобще наясно ли си какво се случва с парите ти в ЧПФ? Нали се инвестират, бе - нали и в регистрите на акционерите на борсово търгуваните компании, и в Централния депозитар се знае кой фонд какво държи? Как може (по твои твърдения) да имаш 45 000 във фондовете и въобще да не знаеш какво се случва с тях, ама да си лалаш някакви глyпости тука?
Чети бе, човече, ЧЕТИ !!!

Много хора имат малки партиди, защото са се осигурявали на минимум, какво искат?
73
2
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 9 месеца
Боже-боже - като чета тука, направо изпадам в потрес от проcтoтията на 90% от хората !!! не пенсионните фондове, НОИ е пирамидата !!! В НОИ няма нито лев, ако бюджетът не го финансира чрез данъците ни, изплащането на пенсиите спира и то не някъде си в бъдещето, а веднага !!! В бъдеще откъде ще вземе пари Ной - кой ще ги заработва - 1 000 000 "роми" ли?

МНЕНИЕ - ти наясно ли си какви са банковите лихви? КОЛКО пари си внесъл за 19 години, че в банка щели да станат 200 000, ти ненормален ли си?
72
1
 
6
 
! Отговори
Банкера преди 9 месеца
До МНЕНИЕ

Кажи ми коя е тази банка, дето ще ти даде лихва по-голяма от 0,1% в момента :)
71
1
 
9
 
! Отговори
Lan преди 9 месеца
Значи за едни 25лв на месец, тези хора няма да имат сигурността да имат едни 5000лв в банката - ей така, ако им се случи нещо спешно и им трябват! Да не говорим, че (без да се отчита олихвяването), трябва да доживеят до 77г, за да си ги взеамат тези пари, което в последно време си е живо геройство!
70
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не искаме нито първа, нито втора, нито трета пенсия!
Върнете ни парите! Мошенници!
69
3
 
20
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 9 месеца
Търсенето определя цената .
Защо не се спре до тук с тези Уж Пенсионни Фондове - за 20 години постоянно внасяне на пари се оказва че си измамен .
Трябва да се върнат парите на Хората и да се започне отначало само с НОИ или само с ЧПФ .През 2022 година ще има погроми на Офиси на Частните Пенсионни Фондове .
68
4
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 9 месеца
Моето мнение е че Частните Пенсионни Фондове отдавана са Изпразнени , и парите са преведени в Офшорки .
Няма да могат да плащат и 1 лев пенсия .
Сега Мафията се опитва да ограничи *щетите* от Скандала който ще бутне правителството .
Ще се обоснова - Осигурявам се в Професионален и Универсален Фонд от самото начало на Закона , вече 19 години . Имам общо около 45 000 лева спестени там . Направих си една Таблица на Ексел - оказа че ако бях ги сложил в Банка трябваше да имам 200 000 лева .
Това е .
67
1
 
21
 
! Отговори
11 преди 9 месеца
А защо изобщо е необходимо това? Да връщат парите веднага на всички - кой колкото има и да се закрива. А това със забраната за наследяване си е държавно престъпление!
66
0
 
15
 
! Отговори
некой преди 9 месеца
егати 'пенсията - максимум 23 лева, може и 15! Какво да си купи пенсионера с нея? По сегашни цени - пакет памперси...

А по бъдещи - пакет носни кърпи май...
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко време преди пенсиониране човек може да се прехвърли към НОИ?
64
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Аз
Ми прехвърли се в НОИ. Държавата последна ще фалира. Дойде ли време да се плащат вторите пенсии, може да ни чака изненада:))
63
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако дотогава не са духнали "собствениците" и на тези пирамиди. Как искам да се обзаложа с някого.
62
5
 
8
 
! Отговори
Интересно преди 9 месеца
Тука на Запада според руснаците и комуностите бил западащ;))(всеки след 10 година бачкане има право на пенсия...ами доста хора живеят на социални помощи и идват в България да почиват.....да това е Капитализма не българският социализъм с дрОгари бизнесмени
61
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БЕЗСРАМИЕ! КОЙТО Е ЛУД, ДА ИМ ПЛАЩА! ИМА ДРУГИ НАЧИНИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА СТАРИНИТЕ НИ. И САМО *** БИ СЕ ОСТАВИЛ ДА ГО ОГРАБВАТ ЧРЕЗ ФОНДОВЕ, ПОТЪВАЩИ В НЕЧИИ ДЖОБОВЕ!
60
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Манипулативно заглавие. Като са внасяли 10-ина години и са се осигурявали на минималната, какво трябва да стане? Да ми вдигнат на мен работещия, осигуровките за да им ги направят 1000 лева ли? Аз имам вече над 5000лв в индивидуалната ми партида, а имам да работя 30-35 години още. Всякой *** гледа да излъже системата и после обвинява самата система, за това че го прецакала!
59
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
15_25 лева ли.Че то от 2021 ще са спрени еврофондовете.Дългът е над 30милиарда и без реално равиваща се икономика няма да има дълг.А защо няма да има икономика ли,Защото работещите в момента са около 1,5 милиона.А колко ще са дотогава.Щото да ви кажа,чувал съм и не съм виждал ром да работи.Хаиде да помислим какво ще стане с пенсионните фондове.Ще изчезнат.Както КТБ.Както много други пари.
58
3
 
22
 
! Отговори
Димитър преди 9 месеца
Ей, не се наядохте, банки, фондове и застрахователи...
57
4
 
33
 
! Отговори
РОБА ОТ КОЛОНИИТЕ преди 9 месеца
Ограбването на кандидат пенсионерите започва сега !!! Тези пари уж можехме да си ги ползваме както преценим , включително и да се онаследяват !!!!
Краденето от пасмината ГРОБ стартира ..Едни 12 000 000 000 чакат да бъдат откраднати !!! Честито ...