Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!

Синодът призова парламента да не приема документа
345
Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!
Снимка: архив "Булфото"

Светият синод на Българската православна църква призова парламента да не приема Истанбулската конвенция.

Митрополитите, начело с патриарх Неофит, излязоха с обръщение до обществото и институциите, в което предупреждават, че документът въвежда опасна gender идеология и преследва цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.

"Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си", се казва в позицията на Светия синод.

Според духовниците Конвенцията отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека - до "втората смърт", духовната смърт.

Още по темата

Църквата ни припомня, че Христос проповядва любов към ближния затова и няма Христов човек, който да не одобрява борбата срещу насилието, още повече срещу насилието над жени!

"Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация на този въпрос, тъй като води до промяна в светогледа ни. Заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете, за отношение към религия, традиции, обичаи, образование и др., противостоят на изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание, семейство", се казва в становището.

Светият синод анализира и думата gender в Конвенцията.

"В този текст понятието "джендър" (gender, genre) е категорично разграничено от понятието "пол" (sex) като ново, различно понятие, непознато на българския правен ред и несъществуващо в лексиката на българския език. Затова и нов превод няма да промени смисъла и духа на Конвенцията, в която чрез употребата на понятието "джендър" и производните му се преследват цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие", пишат митрополитите.

Те са категорични, че с това понятие се цели да се превърне в държавна политика една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена.

"Според тази идеология билогичният пол на човека като мъж или жена няма значение за неговата идентичност, а представя "диктатурата на природата" над свободното самоопределяне на човека, диктатура, от която човек трябва да се освободи. Тази идеология, която при ратификация на Конвенцията се превръща в правов ред, задължителен за българските граждани, отрича основна библейска истина: "И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори."(Битие 1:27) , пишат още от Светия Синод.

Църквата критикува и регламентите от Конвенцията, с които нестереотипните роли на пола се въвеждат в официалните учебни програми и на всички образователни равнища. Според Синода те са насочени срещу установения от Бога брачен съюз между мъжа и жената.

"Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които "джендър" идеологията отдавна е държавна политика.

Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система!

Призоваваме българският народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания!

Свещен отечески дълг на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия е да припомни на Божия народ думите на Св. Библия: "Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина, горчивото считат за сладко, и сладкото – за горчиво!" (Ис. 5:20).", завършва становището.


345
Още от Общество
Лекари спасиха момче с огромен тумор на лицето
Напиши коментар Коментари
314
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 314
Ами ако е обикновен извратеняк който ще използва точно думата джендър за да гледа голи женски,,,,??

извратеняци има само в бсп бе, не се плаши, не са толкоз много.
313
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ***
и продажбата на свещи и взимането на пари от поповете е против библията
--
това нищо не, ако знаеш в късна доба как си бъркат по дупките поповете
312
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи така аз според собственото си възприятие като чета поне това което се е появило като текст от тая декларация си представям следното:някой мъж който обаче се чувства жена има право да отиде например на евиния плаж и ако някоя жена го изгони въпросната "жената-мъж"има право да го съди????Така ли излиза??Ами ако е обикновен извратеняк който ще използва точно думата джендър за да гледа голи женски,,,,??Не това е безумие.
311
1
 
12
 
! Отговори
СВ.СИНОД преди 4 седмици
ГЕРБ Е ПAРТИЯТA НA ТРЕТИЯ ПОЛ,ПAРТИЯТA НA СAТAНAТA,AНAТЕМA ЗA ГЕРБ!
310
1
 
6
 
! Отговори
@ преди 4 седмици
Един тип 80% матрял яростно плюл комуниститезаради отношението им преди към църквата сега плюй църквата заради това че не искала безбожници третополови да оприделят бъдището!!! Съвсем изтрещяха завалийките...
309
19
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 седмици
Поповете да си траят , че всички знаем какви ги вършат по късна доба в манастирите ! Там доста се объркват половете , не се знае кой какъв е !
308
15
 
4
 
! Отговори
адолф хитлер преди 4 седмици
Еволюцията на видовете, появята на половете, изчезването на половете, биологията на видовете не са за попските глави. По-добре да си мълчат.
307
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво се правят на ущипани,те този нов джендър си го имат от край време в католическите училища.Папата скоро дори се извини на вярващите,заради тези случки.
306
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво на Църквата, силна и адекватна позиция. Да издигне глас за истината. Бог да благослови БПЦ.
305
15
 
3
 
! Отговори
афродита преди 4 седмици
Ще ми обяснили някой поп, защо господ е дал на мъжете зърна на гърдите.
304
17
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 4 седмици
До рускиня
Господ е дал много цветове. Църквата обаче казва че има само черно и бяло. Хермафродизма съществува от хилядолетия. На всеки 10 000 души имаме човек, който не знае какъв пол е. Е, трябва ли да се правим че не съществуват, да отречем науката и фактите и да слушаме поповете, че това са изчадия на дявола и не трабва да се кръщават, както са го правили навремето.
303
10
 
0
 
! Отговори
Край преди 4 седмици
И дядо Коледа /нали това е дядо Коледа - не бъркам/ От къде знае, че Бог не иска от човека сам да си определя пола. Има му телефона ли?
Не искам:
1. Бареков/Туск/Меркел/Габриел и пр. да ми казват какво е добро и какво лошо;
2.от Истанбул да ми забраняват да си бия жената;
3.не искам и брадати жреци да ми обясняват какво иска Господ от мен щото никой по-добре от мен не знае какво иска Моят Господ.
302
2
 
14
 
! Отговори
да преди 4 седмици
Добре, че е БПЦ иначе цецките и цецовците далеч ще стигнат...
301
0
 
20
 
! Отговори
рускиня преди 4 седмици
Ще подкрепя понятието gender единствено, когато на мъж ще бъде предоставеноа възможност сам да избере - да ражда или не. Ина дама - дали да ползва писоар или не. Претенции на либерастите към природа и еволюция е навеждат на мисъл че те или болни или извратени. Собствено начело на европейски държави наблюдаваме - една бездетна откачалка кариеристка (германия), един геронтофил (франция), и един с обърната резба (люксембург). Липсват - зоофил, некрофил и педофил. Как стои въпрос с техните права?
300
14
 
5
 
! Отговори
Тим преди 4 седмици
Никъде не видях да пише в библията че свещите се продават или някой да взима пари нали първо да спазват те канона и после да дават акъл
299
14
 
3
 
! Отговори
Tim преди 4 седмици
То и бог е казал вън търговците от храма но виждаме какво се случва и продажбата на свещи и взимането на пари от поповете е против библията и заръките на бог но поповете взимат яко така че ако погледнем от тази гледна точка и те са аморални за да се изказват
298
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бог да пази България, Русия и всички православни народи!
297
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво на БПЦ.
Православието е запазило България - за да не изчезнем от картата на света.
Католицизмът е една извратена версия на християнството.
296
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много достойна и добре аргументирана позиция на БПЦ, браво!

А банкянския пумияр се е заинатил с поредния абсурд - както навремето с Цеца стружката - кандидат президент! Еднокнижнико, спри се бе, от Бога ако нямаш страх, от нас - НАРОДА нямаш ли бе бо,клук с бо,клук! Ще ядеш големия суджук ти, и отпред и отзад! Сретане, къде си бе, свърши си работата, паметник ще ти вдигнем ако ни отървеш от тая гнида!
295
0
 
11
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 седмици
Борисов и Цветанов да се отлъчат от църквата и без това са атеисти и слуги на Дявола!