Срещаш улицата, а не човечността: Една съдба, която е ничия работа

Хора сигнализират, че няма институция, която да се погрижи за нуждаещ се човек
8 фев 2018 13:15,
117

Снимка: Facebook

Сигнал за възрастен мъж в безпомощно състояние бе подаден във Facebook групата "Видяно в София". Случайни минувачи, които забелязали нуждаещия се господин, опитали да му помогнат, когато се сблъскали с поредния абсурден казус - работа на коя българска институция е привидно обикновен случай като този?

Когато от Спешна помощ, от полицията и Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора отговарят, че не влиза в техните задължения да се погрижат за човек, изпаднал в нужда, който е паднал на земята и вероятно има нужда преди всичко от медицински преглед.

Изпаднали в безнадеждност от абдикирането на държавата, от функциите, които трябва да изпълнява, от липсата на човечност и съпричастност, станалите свидетели на случилото се отправят последна надежда... към Господ. Когато безсилието и отчаянието настъпят, идва моментът на вярата - вярата в това, че хуманността е все пак човешка черта.

"Днес излязох от работа по обяд, да хапна и да разгледам едно магазинче! Картината, която заварих пред магазинчето, бе този бездомен човечец, паднал, че му призляло. Имаше мъж, който се опитваше да го вдигне и се притекох на помощ, но неуспешно. Питах го какво се е случило и той през сълзи ми разказа, че са викали бърза помощ и полиция, но отказали да направят каквото и да е било и си тръгнали от мястото. Съседка от блока слезе и даде спешен номер за приютяване на хора без дом, веднага се обадих... но там ми казаха: "Съжаляваме, но ние приемаме и се грижим за бездомни само за през нощта, осигуряваме само нощуване!", разказва разочарован потребител в социалната мрежа.

Дамата се пита в такъв случай към кого да се обърне и полага ли изобщо грижа държавата за тези нещастни хора. След това са я посъветвали да се обадят... отново на тел. 112.

"Да уточня: човекът не беше пил, не е пиянде, а просто осиротял, нещастен, самотен, изоставен от родината си сиромах... Сърцето не ми издържа... Един от мъжете, който се опитваше да го вдигне, се разплака с големи сълзи, като малко дете от картинката... Моля се на Бог нещо да промени този жесток и шибан свят, и безчовечност", се посочва още в публикацията.

Публикувахте от Radi Sergeeva Kirkova в 6 февруари 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарите подкараха опорните точки, колко хубаво при партията-кYчка, как нямало било бедност.
79
4
 
22
 
! Отговори
от народа преди 6 години
колко незаконни пришълеца, наричани "бежанци" се хранят от вноските в ес на българия, колко бели бъргарски деца и стари хора, т.е. безпомощните гладуват или още по-лошо, са болни, без дом и т.н.?
78
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kaк пък една лоша новина не чухме по медиите за 45 "славни и блаженни" години?Какъв рай ще да е било.
77
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мирянинКакво ми се изхвърляш тук, нали си много състрадателен, нали си най-възвишения идеалист и хуманист, отивай да ги събереш всички *** от улицата, да си ги отглеждаш във вас, да ги храниш, переш, къпеш и бършеш дупетата. Или чакай малко и теб те мързи много, не ти се занимава, настояваш това да го прави някой друг, глупаците да плащат, аз ще ползвам - колко възвишено и морал, хвала на такива гуру-шамани като теб.
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви мигранти бе, мигранти в България, дори и да го вържеш мигранта в България ще намери начин да избяга, мигрантите бягат от мизерията, не идват при мизерията.
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако видите такива хора,купете им храна, или пък ги заведете в близкият ресторант,където ще хапнат и ще се стоплят. Не знам,освен да просят,друг начин няма.
74
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече няма работа, а ако има тя е неситурна и ниско платена. Все по-трудно се намира работа. 2018г много хора в България ще останат без работа. А от уволненито до улицата минават средно 6-8 седмици ако не си намериш нова работа да си плащаш сметките и винаги новата работа е много по-ниско платена, никой не плаща нова цена на употребявана стока, работникът е стока на пазара на труда.
73
7
 
10
 
! Отговори
сорош преди 6 години
всичко е по план, а тази година още 5 000 000 мигранти от африка и арабия и готово!!
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че няма социална политика за всички това е ясно тъй като например една определена група от пенсионерите -пенсионирали се в най -неблагоприятното за тях време получават много по-малка пенсия отколкото същите пенсоионери със същия ценз но пенсонирали се малко по-късно .Това социално ли е и всичко друго в тази държава -ония горе си гласуват каквото си поискат в тяхна полза-увеличение на отпуската увеличение на заплатите -връщане на турци , а не на българи -това нормално ли е според ВАС-за мен НЕ
71
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До На думи много силниИменно всички трябва да се борим, за да не изпадаме в такова жалко положение! Предадеш ли се, отдадеш ли се на мързела и глупостта, всеки си заслужава жалката съдба, пък било това да съм аз или някой мой близък.
70
6
 
1
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Предлагам да изгоним другарите с ламборджинитата и бентлитата и да ни дойдат за чорбаджии господа капиталисти с ламборджинита и бентлита и да ни дават големи заплати, капитализмът е най-съвършената система, но комунизма му пречи да се развие.
69
1
 
8
 
! Отговори
мирянин преди 6 години
до утайката на обществото по-долу, сигурен съм, че ти си много по-голяма ***, то класа и интелект не може да си купиш, раждащ се с такива, дори бездомника сигурно е по-човек от теб, щото мозъчето ти е гладко и малко като на орангутан!!!
68
19
 
2
 
! Отговори
До 61 преди 6 години
Възрастните хора си имат деца, възрастните хора, накога са били млади и трябвало да помислят за стараните си. Така че да всеки изпаднал в такова жалко състояние, сам си е виновен и съответно е утайката на обществото. А твоята човечност излиза извън рамките на здравия разум и застрашително преминава към откровенна глупост! Народа го е казал много добре - "ум царува, ум робува, ум патки пасе", вземи да помислиш върху това.
67
2
 
6
 
! Отговори
На думи много силни преди 6 години
До АнонименВнимавай, съдбата да не те застигне, че тогава ще ревеш като малко детеЧ
66
1
 
9
 
! Отговори
българин преди 6 години
скоро от ЕС ни спират ТЕЦ-овете и понеже нямаме нужда от ЯЕЦ-Белене, оставаме и без ток, на свещи, даже и тези по панелките ще са на дереджето на този бездомник!
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроатлантическа мизерия.
64
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При социализма и Тодор Живков улиците бяха пълни с бездомници и безпомощни старци, но на новините им беше забранено да съобщават за това.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарите с ламборджинитата и бентлитатапак зарониха крокодилски сълзи.
62
1
 
0
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Предлагам да развием социална политика, и 3те милиона българи които напуснаха страната защото няма социална политика да се върнат и да живеят в родината на социални помощи и повече никога да не я напускат.
61
4
 
2
 
! Отговори
До 54 преди 6 години
Ти пък каква социална политика искаш? Да ти дават пари на калпак, а ти да се цупиш, че са ти малко, докато се излежаваш у вас. Да много добра стратегия, много възпитателно, да живее мързела, да си мързелуваме всички казвам, докато умрем от глад.