Луковмарш: Факелно шествие с почит към героизма или омразата?

Шествието се провежда за 15-ти пореден път, въпреки съпротивата на институции и граждани
17 фев 2018 21:27,
469

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Въпреки призивите за отмяна, традиционният Луквомарш се състоя, съобщи Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Срещу шествието, което се провежда за 15-ти пореден път, се обявиха управляващи и опозиция, а според Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи, този Луковмарш може да урони репутацията на страната ни на фона на българското европредседателство.

Шествието започна в 17:30 ч. от храма "Света Неделя" в центъра на София, като по данни на организаторите в него се включиха над 500 души.

В дните преди провеждането му се очакваше участниците да бъдат много повече. По обяд полицията спря автобус с членове на гръцко националистическо движение, които са пътували за София, за да се включат в Луковмарш.

След 18:00 ч. националистите-участници започнаха своето факелно шествие до паметната плоча на генерал генерал Христо Луков на ул. "Тракия". Полицията и жандармерията поетапно спират движението по улиците, през които минават националистите. 

"Нашият марш е в почит на паметта на един българин и никога не е бил насочен срещу някаква етническа група или определени хора. Това е възпоменателно факелно шествие и е било замислено като такова. Явно идеите, които той е изповядвал и които ние в момента изповядваме, са доста опасни за мирогледа на част от днешното общество, което опитва по елементарен начин да наложи своите антинационални идеи и прокарват свои политически, а и финансови интереси, защото някои печелят доста добре от това!", заяви пред БНР един от участниците в шествието, Звездомир Андронов.

Според организаторите, историческите факти опровергават твърденията, че убитият през 1943-та година генерал Христо Луков е бил антисемит и нацист. 

"Луковмарш" е едно възпоменателно шествие в памет на убит български герой. Сред личните приятели на генерала е имало евреи и това е видно от неговия дневник, който е запазен в Националната библиотека", коментира Пламен Димитров, председател на софийската организация на Българския национален съюз.

По традиция, участие в марша взимат и националисти от други държави. Тази вечер организаторите очакват такива от Германия, Унгария, Гърция и Русия.

Днес по обед автобус с гръцки граждани е бил спрян от полицията за проверка в района на Владая. Част от хората са обяснили на униформените служители, че искат да наблюдават шествието, а други - че ще участват в него. По-късно автобусът е бил ескортиран от патрули на СДВР до центъра на столицата.

Въпреки забраните на кмета на София Йорданка Фандъкова, шествието се провежда през последните години. 

Посолството на САЩ в България изрази загриженост от проявата на нетолерантност, намерила израз в провеждането на Луковмарш. В декларация, оповестена от мисията в София, се казва, че генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение. 

От посолството изразяват благодарност за усилията на българското правителство и на кмета на Йорданка Фандъкова, осъждащи похода.

По-рано през деня беше проведен и протест срещу марша, който започна пред Музея за история на София. Участниците заявиха, че са против пропагандирането на неонацистки идеи.

"То пропагандира антисемитски и неонацистки идеи. На него присъстват редица неонацистки организации, включително и неонацистки организации, които имат връзка с други групи неонацистки организации в чужбина, които се смятат за терористични", коментира Ирина Барова.

От правителството също осъждат провеждането на "Луковмарш".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


469
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги, българинът е обърнат назад. Това го определя като народ без бъдеще.
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20 коментара ги няма!
31
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде по света определени хора почитат някой според тях герой. Тука или си комунист или фашист друго няма. И какво ви пречи този Луков марш , а другари . На 09.09.1944 г .се празнува избитите невинни българи от комунистическата шайка . Спрете се бе ***.оти.
30
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вечна слава на Непобедимата Червена Армия, смазала фашисткото чудовище!
29
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕОФАШИСТИ НЕОНАЦИСТИ , ЧЕ И ККК КЛАН :D ЩЕ ПОДКРЕПЯ НО НЕ И КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПУТЕНОФИЛИ НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО НА ЗЕМЯТА!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са коментарите, бе?
27
5
 
21
 
! Отговори
Адолф Хитлер преди 6 години
След 100 години, ние отново ще бъдем тук! 30.1.1933!Видов ден идва! JEBEM DAS SEINE! Всеки му своето!
26
1
 
28
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Шуми Марица окървавена,Плаче вдовица, люто ранена.Марш, марш с генерала наш,В бой да летим, враг да победим
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашизма е неприятен и смрадлив, но бежансите ромите и трансджендърите са още по-неприятни.
24
6
 
30
 
! Отговори
Унуфри преди 6 години
Комунятите необезпокоявано празнуват държавния преврат на 09.09.1944 г. На пъпа на столицата в княжеската градина има огромно кичозно пропагандно съоражение на окупационната червена армия. Из цялата страна са нацвъкани подобни унизителни за българите съоражения. Пред символа на държавноста - НС е побит чужд император на кон, аха и да влезе да гази. Пред централата на БСП има скулптора на терористичен отряд.А иначе ген. Хр.Луков им е трън в очите. Лицемери !!!
23
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америка се опитаха чрез плащане на контрапротести да направят нещо,но май не успяха. Доказателство за американската подкрепа беше развяващото се гейско знаме. А и нагло дават акъл и се намесват във вътрешните на държава далеч от техния континент. То краварската наглост няма край
22
4
 
31
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Платени трансджендъри ( несигурни в половата си принадлежност ) гейове, и лесбийки организираха контрамарш... "гръбнак" им бяха правнуци на комунисти подло убили Луков..взривили Света Неделя, и потопили ( вече 76 години ) България в болшевишкото тресавище!
21
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Харесвам патриоти,но не харесвам нацизма и расизма.
20
4
 
31
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
За каква омраза иде реч ? Кой ни я насажда тази омраза, потомците на тези дето 09.09.44 завари по каушите, защото са крали кокошките на комшиите си, а после ги изкараха "активни борци" против фашизма и капитализма. Тези които мразеха убиха ген.Луков, по нареждане на Ком.интерна от маскава, а сега продължават да мразят, като дори не се преклониха пред жертвите на "Народния съд", които едни другари избиха в името на народа, за да утвърдят престъпната си власт, която после и историята отрече ......
19
3
 
3
 
! Отговори
свобода на словото преди 6 години
Сега
18
8
 
3
 
! Отговори
не от София преди 6 години
Защо гр.София е друга България?Дами и господа това не са злободневните теми на българина.Правете любов а не война.Българина иска надежда и права.
17
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помнете кои сте и се гордейте, че сте българи.
16
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Посолството на САЩ загрижено за проява на нетолерантност. Аууу какви велики добри и толерантни хора са тези кравари. Домъкнали са се тук сама за да си пъхат носовете където не им е мястото. Да си отидат в окупираната *** територия и там да се учат на толерантност към не.гри.те и индианците от резерватите
15
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези фашисти как наричат лидера си - дуче или луче?
14
33
 
12
 
! Отговори
кой плаща? преди 6 години
Защо правите реклама на фашистите? Кой ви плаща за това?