У дома с бебето: 395 татковци в бащинство, взимат повече от майките!

С 30% по-високи обезщетения взимат татковците, останали у дома
1 мар 2018 09:20,
16
У дома с бебето: 395 татковци в бащинство, взимат повече от майките!
Снимка: архив Reuters

395 бащи са решили да се грижат за бебета си, за да могат жените им да се върнат на работа. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за миналата година. Това са мъже, които са поели грижите за детето между 6 и 24-месечна му възраст.

През първите 6 месеца татковците ще получават 90% от размера на заплата, на която се осигуряват. През останалите 12 месеца сумата е фиксирана на 380 лв., колкото е регламентираният размер на обезщетението на отглеждане на малко дете.

Статистиката показва, че броят на бащите, поели грижите на наследника си, намаляват.
През 2016 г. 479 мъже или с 84 повече спрямо миналата година са оставили професионалните си задължения, за да отглеждат невръстното си дете. Оказва се, че най-често от тази възможност се възползват жените, които заемат по-високоплатени позиции от мъжете си.

"Работодателят ми постави ултиматум – или се връщам на работа след 6 месеца, или ми намират заместник", разказва пред "Монитор" Александра, която има дете.

Така половин година след раждането тя прехвърля отпуска си по майчинство на съпруга си.
Данните на НОИ показват, че обезщетението, което получават татковците, излезли в бащинство, е с над 30% по-високо от това на жените.

През миналата година средната компенсация, която са вземали мъжете между 6-те и 12-те месеца на дете, е била 861,68 лв.

За сравнение - средното обезщетение на дамите е било 580,17 лв., или с 281,51 лв. по-малко.

И докато татковците в бащинство намаляват, все повече мъже се възползват от възможността да излязат в 15-дневен отпуск при раждане на наследник. През 2016 г. 20 463-ма представители на силния пол са отсъствали от офиса след раждането на бебе. През миналата година броят им нараства със 791 и достига 21 254-ма души.

По последни данни на Националния статистически институт от началото на 2017 г. до 20 декември у нас са се родили 56 197 деца. Това означава, че 40% от бащите са решили да си вземат 15-дневен отпуск при раждане на наследник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей това е *** роля - майка, която си оставя детето на бащата, а той е по бащинство. Нищо лошо няма, само за тези, дето раздухаха темата, без основание...
13
2
 
5
 
! Отговори
Христо преди 6 години
Освен това, при динамичното време в което живеем, как си представяте някой да излезе от работната си среда за 2 години? После като се върне на работа е пълен новак - примери за това колкото щете.
12
2
 
4
 
! Отговори
Христо преди 6 години
Никъде не се казва че ще я уволняват, а че ще и намерят заместник. А това е нещо напълно нормално, няма фирма в която едно работно място да седи 2 години незаето. Тук не става дума за пари (защото докато една жена е майчинство държавата дава всички пари за нея), а за оцеляване на една фирма в която работят и други хора. Дали е ОК да не се наеме човек на дадена длъжност, заради което фирмата да фалира и още 10 човека да останат без работа?
11
3
 
6
 
! Отговори
ED преди 6 години
Този работодател, който е заплашил майката, заслужава да не е повече работодател!
10
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви закони бе, какви права? Я се сетете в каква *** живеем? Незаконно е и да те питат на интервю на работа дали си омъжена, дали имаш приятел, дали имаш деца или дали не дай си боже дали смяташ да имаш деца ако имаш мъж до себе си! Ако отговориш с "да" си чао! Можеш да забравиш за позицията без значение колко си квалифицирана! За работодателя майката е бреме, което трябва да се махне от главата му, защото това значи болнични и отсъствия. После защо бебета не се раждали... айде отговорете си
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8Казано е, че е 90% от сумата, на която се осигурява човека. Не можеш, дори и да искаш, да се осигуряваш над максималния парк, който е комично нисък, но все пак е в България.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поредната грешна статия ... "През първите 6 месеца татковците ще получават 90% от размера на заплата, на която се осигуряват." ТОВА НЕ Е ВЯРНО! Сумата е фиксирана до размера на МАКСИМАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД! Има леека разлика спрямо написаното!Освен това майка с дете под 2 години не може да се уволни току така, да не кажа почти хич.
7
3
 
13
 
! Отговори
дедо гоше преди 6 години
пропускат май да кажат че 90% но до максималниа осиг доход, има лек нюанс тук...
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Do :c)Проблемът идва от това, че този закон е бил написан в годините на плановата икономика. Днес, да си мислиш, че дадено работно място ще съществува 3 години е просото лудост. Има ги и следният проблем - Да речем, че майката е била много ценен кадър. На нейно място искаме, да наемем специалист, но ако срокът накъсва, и специалиста напусне, абсурд е, някой да се навие, за 3-6 месечен работен договор.За 100+ фирма е ок, но за малките е пагубно.
5
7
 
13
 
! Отговори
(c: преди 6 години
Уволняването на майка с дете под 3г е незаконно, но какво им пука на робовладелците?!Чудя се кога ще ви просветне, че 90% от частният бизнес си е робовладелски. И на изток, и на запад, и на север, и на юг.
4
5
 
3
 
! Отговори
Ss преди 6 години
Значи другите 60 процента от бащите са безработни или не са бг граждани, или не живят в бг, или не са си припознали децата.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодателя няма право да пипне с пръст майката дори след 2 години майчинство.Една година след връщането и на работа закона я пази.
2
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако работодателите не заплашват майките да се връщат 6 месеца след раждането това няма да става. Майката трябва да стои до детето, докато не стане готово за ясла.
1
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бисекс татковците така *** воля се виждат с мъжете си