70% от софиянците доволни от живота си в столицата

Евростат: Само София и Варна имат значителен прираст
3 мар 2018 10:12, Елка Василева
110
70% от софиянците доволни от живота си в столицата
Снимка: архив, Булфото

Около 70 на сто от живеещите в столицата са били доволни от градските условия на живота си в София, отчита анализ на Евростат, посветен на удовлетвореността на европейците от качеството на живот в градската среда, която са обитавали през 2016 г.

Отчита се, че София е единственият град у нас, който отбелязва значителен прираст на населението през последните години и в столицата живее около 20 на сто от общото население на страната. За последните години столицата е нараснала с около 400 хиляди души, което е промяна от близо плюс 40 процента. През 1990 г. столицата е наброявала малко над 1 милион души, докато през 2016 г. живеещите в София-град вече са били около 1,4 млн. души.

По този показател столицата е класифицирана като град от Тип 1 - процъфтяващо ядро и увеличаващо се население.

Варна е единственият друг град у нас, който е класифициран с Тип 1 и положителна промяна в числеността на населението от плюс 10 на сто.

Отчита се също, че поради значителната концентрация на жителите в столицата - София е и най-скъпият град в страната, като средният доход е варирал около 13 хиляди лева, а средният разход - около 12 хиляди лева. В София домакинствата са разполагали с над 650 хиляди жилища, но над 140 хиляди /или 22 на сто/ са били незаети.

Средната цена на сделките с жилищни недвижими имоти в София през първото тримесечие на 2016 г. е била 835 евро/кв. м , докато за същото тримесечие средната цена за жилище в сграда ново строителство е била 950 евро/кв. м. Средната цена на апартамент в София за същото тримесечие е била 79 800 евро, докато цената на жилища в сгради ново строителство е била около 90 000 евро.

Най-висок дял от удовлетвореност от живота в градска среда е регистриран сред жителите на три града - Грац /85 на сто/, Цюрих /83 на сто/ и Виена /80 на сто/, отчита европейската статистика на базата на статистически данни от близо 80 града в ЕС. Тези три града попадат и сред Топ 10 на най-скъпи градове в света. /В същата класация София е на 184 позиция от общо 400 града в света/.

Сред градовете, в които гражданите на ЕС показват най-висока удовлетвореност от условията на живот, са още Копенхаген - 78 на сто, френският Рен - също 78 на сто, Брюксел - 77 на сто, Женева - 76 на сто и др.

Най-ниско ниво на удовлетвореност от условията на живот в градска среда е регистрирано в силно индустриализирания унгарски град Мишколц - 44 на сто, в гръцката столица Атина - 45 на сто и в Букурещ - 49 на сто, отчита Евростат. Тези три града са единствените в ЕС, в които повече от половината население е заявило, че не е доволно от условията си на живот.

Според друг показател от анализа - най-лесно се намира работа в следните европейски градове: Прага, Мюнхен и Братислава.

В другия край на скалата най-висок дял анкетирани заявяват, че е трудно да се намери работа в Палермо - 96 на сто, Наполи - 93 на сто, Торино, Атина и Малага - по 85 на сто и др.

Париж е бил градът, в който най-висок процент жители са ползвали обществения транспорт - около 70 на сто, като всеки ден във френската столица са пътували повече от 1 млн. души, а Талин е регистриран като първият град в ЕС, който предоставя на всички свои жители безплатен градски транспорт.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: СофияВарнаЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доволни са не защото са добре, а защото в провинцията са по-зле.
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
долния сливен 90% са недоволни
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 62Пишеш несвързано.Ти да не си на симитлийския бияч ..., та си толкова запознат със Симитли.Иначе да, и от евросело Черниче има един алявец, дето всеки ден пътува с БДЖ до София даскал да е, вие нищо не знаете...
92
4
 
9
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Доволни са провинциалните *** налазили в София. Аз съмотвратен. Това вече не е моят роден град.
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова са и селинджърите в Софето...
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
OSTANETE SI SYS ZDRAVE I QJTE JITO ZELENCUCI I PLODOVE OT JYLTITE PAVETA
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
OSTANALITE DYRJANI UMISCHLENO V BEDNOST SCHTE SE CEPIM NQMA KAK?STIGA MYKI 30 GODINI
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шопите са ***.
87
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София бих живяла само в краен квартал - Дружба , Младост ... Това е . Или някое село - Панчарево , Герман ... Някой като ми каже че си е купил апартамент в центъра започвам да се смея ? Че кой живее вече в центъра ???
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно като по морето - в Бургас работят много хора от Влас, Сл.бряг , Несебър , Ахелой , Поморие и селата защото в малките населени места няма никаква работа ..... Хората купуват по селата и малките градчета апартаменти ,че са по евтини и работят в града . То и го намирам за единственото правилно решение . Хем имаш спокойствие ,хем работа ...но времето в пътуване е направо самоубийствено ...
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме ,че в София работят много хора от Банкя , Своге , Перник , Ихтиман , Пазарджик даже .....които ежедневно пътуват и нямат жилище в София...
84
2
 
22
 
! Отговори
Неа преди 6 години
По добрия живот в София си е жив мит .
83
1
 
20
 
! Отговори
Неа преди 6 години
От какво са доволни тези 70% ? Хората едвам квартира плащат ? Не могат да си позволят да имат нормално семейство и да покриват минималните си нужди .... Може да са добре само тези които си имат жилище и на никой не дават готови пари за наеми .
82
2
 
18
 
! Отговори
Неа до 67 преди 6 години
Какъв ти брак ?? Кой сключва брак на тези времена ? Вчера гледах случайно едно предаване , даваха за момче от провинцията , преместил се в София . Жена му си останала в провинцията при родителите и с детето на 1.6 . Бащата живее и работи в София , на квартира с много хора и това била причината да не дръпне и жена си ... Да ви имам и стандарта на живот ...
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 82 Никога от МВР не са казвали, че в София живеели 2 милиона души.То ако има толкова хора няма умрелите да са 2500 повече годишно от новородените.Щото дори и някоя родилка да не е регистрирана в София тя няма да роди в Тутракан, а ще роди в София.А за новородените се точна статистика .То цяла България вече е с милиона и половина ти изкара, че половината живеели в София.По трафика ли съдиш? Ела в Пловдив да видиш какъв трафик има.Ама никой пловдивчанин не казва, че градът е станал 500000.
80
3
 
17
 
! Отговори
Сторм преди 6 години
София умре с махането на софийското жителство.......
79
2
 
3
 
! Отговори
До74 анонимен преди 6 години
Само че пропусна да кажеш кой е града!? И май не е в България ......
78
4
 
6
 
! Отговори
До 66 преди 6 години
Абе момче махни тази официална смешна статистика.В София по данни на МВР живеят над 2милиона душиВсеки ден влизат над 500-600 хиляди приходящи.Няма някой който да посочи точната цифра.Ти си единственният.И последното преброяване не можа да даде точна цифра.Даже казват че с непрекъснатият поток влизащи и движещи се из цялаГОЛЯМА СОФИЯ се стига до 3 милиона.До утре да спорим никой няма точен аргументи факти но при всички случаи са много повече от милион и триста.
77
3
 
29
 
! Отговори
Има си хас преди 6 години
Има си хас да не са доволни. Че тя София си е отделна България - с развита икономика, промишленост, търговия и най-вече с двойно и тройно по-големи заплати. Варна също. А елате да видите в по-малките градове как се живее с 500 лева заплата. Чудим се коя дупка по-напред да запушим. Скъпотия до шия, беднотия, злоба, завист, мизерия... Великите гербаджии завзеха всички хубави длъжности и бизнеси в малките градове. Обикновените хора избягахме - кой в чужбина, кой в София, Пловдив, Варна...
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не злобейте и не се карайте. Днес е празник. България е хубава и всички сме българи. Всеки да живее където иска, стига да не вреди на Родината.