Радев: Шипка е капитал от историческо достойнство, не бива да го пилеем!

Прекланяме се пред героите на българската свобода!
3 мар 2018 14:12, Елка Василева
525

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

 

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем.“ Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на церемонията на връх Шипка по случай отбелязването на Националния празник – 3 март.

В изказването си Румен Радев заяви, че под снега, в пръстта на връх Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости и 140 години по-късно трудно някой може да каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на българската свобода, на руската и българската бойна слава. „Днес сме се събрали на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало“, подчерта президентът.
 
„През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина“, се обърна президентът към стотиците граждани, дошли на паметния връх. „Вие, скъпи сънародници, млади и стари, бяхте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност“, заяви още Румен Радев.
 
Президентът благодари на Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия извършиха по-рано в Шипченския манастир „Рождество Христово“ в град Шипка.

„Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, но и прощава, който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение“, подчерта още в изказването си на церемонията на връх Шипка българският държавен глава.
 
Президентът Румен Радев беше посрещнат с официална церемония на историческия връх, по време на която прие рапорта на началника на караула. Държавният глава присъства на панихида в памет на загиналите български и руски воини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още по темата: шипка3 мартРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
банкянския се скри като мишка на 3 Март, но гледайте как ще изскочи с шербета като дойде в края на месеца СУЛТАНА! За всичко друго е много деен, балкани-европи, само не и за най-важния ни национален празник! Сега му е някакси неудобно, не е в свои води 3 Март да празнува, дай му на него шербет да носи на Султана! Абе не го занимавайте с глупости!
301
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов защо не беше на Шипка?Стои си в Банкя на топло.....................пожарникарска му работа!!!
300
1
 
13
 
! Отговори
По това се познават преди 6 години
На този Празник, на Шипка ходят само истински родолюбци. Мишките се спотайват на топло ,чешат езиците и умуват как да продадат България.
299
2
 
1
 
! Отговори
демонокрация преди 6 години
защо празника требва да се смесва с термини от иконимкитата (капитал)...може би е имал предвид спомен поука памет или за него шипка е една купчина камъни която требва да се даде на концесия или да се застрои като банско или слънчев бряг ...или просто е модерно да говориме за капитал интереси геополитика ценности и джендари
298
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА кой те храни? Сигурно вярваш че "европа" те храни? както внушава бойко ли? ЕС нищо не ни е дал повече от това което си плащаме.
297
2
 
11
 
! Отговори
Давид преди 6 години
По големи предатели от тези които ни управляват от 89 насам няма . Какво ви дадоха американците ? Какво ви даде Европа ? Разруха . Разделение . Морална упадъчност . Сриване на моралните и семейни ценности. Какво му бе на българското село ? Да питаме швейцарците ! Какво ни бе на селското стопанство ? Какво ни бе на промишлеността ?
296
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев не ме храни. Не го е грижа за мен, дори не знае, че съществувам. Той е никой за мен, една пионка, местена от Кремъл. Дано поне на руските *** тук да им дава по някоя рубла, че иначе си е излагация.
295
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е исторически коректен, а Бойко е политически коректен защото се притеснява че иначе може да му спрат европарите. А Радев не се притеснява от такива финансови изнудвания.
294
9
 
3
 
! Отговори
пехотинец преди 6 години
Тези анти-българи които аплодират руския шпионин Радев нямат право да веят Бълкарския Трибагреник! Извадете и развявайте червените си знамена с петолъчка но не петнете Българският Трибагреник долни продажници! Да Живее БЪЛГАРИЯ!
293
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев благодари на Русия, което е исторически коректно.А Бойко благодари на Полша, което е исторически невярно и некоректноно е политически коректно. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА НЕ СЕ ПРОМЕНЯ ОТ МАХЛЕНСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СТРЕМЕЖИ И ДОРИ ОТ СЕРИОЗНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СТРЕМЕЖИ. ТОВА СЕ УВАЖАВА ОТ ВСЯКА ГОЛЯМА СТРАНА, ТОЗИ ПРИНЦИП.
292
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТОВА ЧЕ БОЙКО СЕ СПОТАИ КАТО СТАНИШЕВ НА ПРАЗНИКА Е ГРЕШЕН ХОДТи пък сега, в тоя студ къде да ходи човека. Я виж получил сърдечна криза отново точно в подходящият момент.
291
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румен от Димитровград, както би казала кака Корни, дали да не привикаме руския президент да изкупим от русия контролния пакет акции от президентството?
290
4
 
8
 
! Отговори
до 298 преди 6 години
Евроджендърче, виж двойно по-големия рейтинг на Радев! Ама Радев е мъж та дрънка, а банкянския го дрънкат отзаде в Симитли! Разликата е огромна между двамата, в полза на Радев!
289
1
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Б.Борисов - дебел човек, слаб политик.
288
2
 
10
 
! Отговори
Прост Българин преди 6 години
Обичам рускините , руската природа , руския народ . И защо не . Кой да обичам - турските мърлйовци , или мешаните американци . По лоши от Български чорбаджии няма . Майнат-а ви провокатори .
287
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шипка е капитал от историческо достойнство, което радев и бсп смятат да осребрят за власт, както обикновено правят предателите.
286
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко защо се крие от народа?
285
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитал безумний сочи върха пак и вика:търчете, тамо са европейците...
284
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБЪЛГАРИТЕ МРАЗЯТ РАДЕВрадев го крепят точно шайка дърти комунисти, които разчитат да се върне съветското време
283
13
 
5
 
! Отговори
Рачо преди 6 години
Радев изрича повече думата Русия,отколкото България! Руските под-логи у нас,отдавна опорочиха тази дата,използвайки я,като възможност за лазене пред господаря им. Национален празник трябва да е дата,която обединява-06.09!