Докога така: Жената вкъщи да шета, шефът в офиса – мъж!

600 хил. българки в момента са икономически неактивни
123
Докога така: Жената вкъщи да шета, шефът в офиса – мъж!
Снимка: Reuters, архив

В България липсват достатъчно условия, които да насърчават жените да се включват активно на пазара на труда, смята Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Около 600 хиляди жени в момента са икономически неактивни, те не желаят да се включат на пазара на труда, като 30% от тях - 230 хиляди жени, посочват като причина за това семейството и лични ангажименти, допълни Виолета Иванова.

Още по темата

Според нея това означава, че нямаме достатъчно добри условия да съчетаваме трудовия и семейния живот, да насърчаваме кариерното развитие на жените, за да се смали разликата в заплащането на двата пола.

В момента разликата във възнагражденията между жените и мъжете е 13,2 на сто, пресметна Иванова, като уточни, че това е с държавния сектор, а ако той се изключи от наблюдението, статистиката посочва, че разликата е 14,4%.

По думите на експерта тези данни са на средно ниво, но има много икономически отрасли, в които тези различия са огромни и достигат близо 30%.

Разликата е огромна най-вече в здравеопазването, но дори и в промишлеността има големи различия във възнагражденията - 24 на сто, а там около 70% са наетите жени, отбеляза изследователят.

Иванова допълни, цитирана от БТА, че жените са с по-висок дял на заетост в нископлатените отрасли - лека промишленост, шивашка промишленост, производство на мебели, на облекло, докато във високоплатените сектори като информационните технологии, създаване и разпространение на електроенергия, където заплатите са средно над 2000 лева, процентът на участието на жените е по-малък.

Разликата в заплащането на висшистите е около 15% в полза на мъжете, а в България с висше образование са близо 60 процента от жените, допълни още Иванова. Експертът отбеляза, че въпреки високия дял на завършващите висше образование жени, около 27 на сто са работодателите жени, а около 36 процента са на ръководни позиции и разликата във възнагражденията на управленски позиции също е голяма - около 20 процента между самите ръководители. Според Виолета Иванова има един стъклен таван - жените стигат до някакво ниво в ръководните позиции, но във висшите ръководни длъжности достигат много малко.

Според изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов все повече на преден план излизат професии, които не са свързани с физическа сила и жените по естествен път ще имат възможността да бъдат равноправни.

Социологът отбеляза, че в България има успешни модели на жени лидери - най-харесваните български политици през последните години са жени, като това се дължи най-вече на техните лични качества. Според Симеонов дебатът за различните джендър идентичности, превратно или непревратно разбрана тема, е важен, защото обществото е получило импулс да си говори за това.

"Важно е да го върнем от тази леко истерична фаза, която достигна към основната тема -равноправието и ненасилието", заяви социологът.

Той цитира изводи от скорошно проучване на агенцията, според които има висока обществена оценка и неподобаваш обществен статус за жените. Тествахме колко са живи и жилави стереотипите , свързани с половата идентичност в българското общество, и достигнахме до извода, че обществото е склонно да дава предимство на жените в чисто човешките взаимоотношенията, в отношението им към парите, в лоялността, коректността, каза Симеонов. По думите му обществото е склонно да признае, че в редица сфери жените имат повече качества от мъжете, но при все това те остават подценени и живеят със знанието за подцененост. Другият извод е, че остава стереотипът мъжете да ръководят, а жените да обслужват, мъжете да произвеждат, а жените да разменят, едните да отговарят за постиженията, а другите за отношенията, допълни Симеонов.

Социологът допълни, че е важно, че българското общество не стига до крайности, като около Истанбулската конвенция социолозите са задали твърдения като " мъжът може да удря жена" и се е оказало, че дяловете на тези , които споделят подобно мнение са между 5 и 7 процента, което се равнява на 250 000 -300 000 души. Проблемът не е голям, но не и пренебрежимо малък, коментира социологът.

По думите му е важно да се защитават ценностите, но и да се отговори доколко патриархалните отговарят на съвременния начин на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
2
 
! Отговори
от 55 преди 6 години
но това влияе само на средно статистика.Но има и друго влияние по важно старата биснес етика.Тази етика е създадена от мъже и съобразена с предимството на мъжкото мислене , и там жените пробиват трудно защото трябват умения които да придобият допълнително.При по новите бизнес етики няма разлика между мъже и жени всеки може да се изяви с неговите предимства и двата пола .се развиват еднакво добре и еднакво заплащана.Така че е важно определения бизнес класически ли е или не как се води.
52
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е далече от същността на проблема тази статия.Първо говори за ръководни постове , а там няма значение мъж или жена е , а постигнати резултати и реално мислене и идеи.А и заплатата зависи от това.Жените по принцип се делят на добри в екипни играчи и жени които въобще не ги бива в това, двете крайности.Вторите влият лошо на средно статистическите данни горе.Много малко мъже са екипни играчи добри , но преобладаващо мъжете са екипно работещи,мъж което не умее е рядкост, а ръководители задъл
51
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 58 А ВСВ немеца като имаше най- големият арсенал от оръжие от всички страни в света в края на 1939-та , пак ли е бил колонизатор преди да нападне Полша Хитлер? Олигoфрен смешен?)))
50
2
 
4
 
! Отговори
Do koga taka преди 6 години
ДОКАТО СВЯТ СВЕТУВА !!!!
49
3
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Другарке, да Ви помогна ли или сте феминистка?
48
1
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Бачка немеца върху теб, колкото може. Хвърля ти по някое евро и ти се радваш
47
3
 
16
 
! Отговори
=00 000 жени в Бг преди 6 години
в момента са физически неактивни ...Само че колко от тях не са етнически българки?Колко от тях са неграмотни или са ходили на училище само няколко години?Това са проблемните жени, които не биха могли да вършат нищо друго, освен да работят в чистотата или в земеделието и животновъдството като изпълнителки без квалификация. Оттук трябва да се започне, за да се прецени дали могат да са полезни. Какъв стимул да й дадеш, освен да я лишиш от помощи и да я задължиш с труда си да изхранва своите деца
46
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 51 Къде си видял немеца колонизатор в Европа, бе? Ти ако бачкаш като немеца по 10 часа на ден, но качествено и съвестно, ти на 2-та седмица си увяхнал, бе ***!Затова такива скапаняци *** като отидат в германия запшочват да реват че немеца им давал 8 евро на час вместо 16 евро. Чакай малко бе... Първо трябва да се докажеш като майстор и след това трябва да побачкаш няколко годинки за Германия..да си плащаш данъците в Германия, че да ти стане ставката 16 евро на час. Къв немец си бе?
45
3
 
13
 
! Отговори
до 51 преди 6 години
Този свят който ти наричаш цивилизован се храни от страни като нашата. Обира ги отвсякъде заблудени българино. Обира труда ни, ресурсите, богатствата за да може той да живее по добре. В това няма нищо цивилизовано, нарича се колонизация. Немеца печели повече защото го краде от другите страни в ЕС, англичанина печели повече защото също е колонизатор. А вие глупци си мислите че стандарта му се поддържа от много работа на поданниците им ли ? Глупци сте големи. Те мързелуват, вие бачкате
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че икономиката е много слаба, липсват работни места, а почасовата работа, гъвкаво работно време е все още твърде далечно за нашият пазар. 8 часа, това е в България. Жените в цивилизованият свят си гледат децата и работят именно гъвкаво, почасово. При нас или или, средно положение няма.
43
2
 
9
 
! Отговори
КОМУНИЗЪМ В БРАКА преди 6 години
МЪЖЪТ И ЖЕНАТА ЗАЕДНО КОМУНАЛНО ВЪРШАТ ВСИЧКО ! МЪЖЪТ ЩЕ СГОТВИ, ЖЕНАТА ЩЕ ИЗГЛАДИ, ДОХОДИТЕ СЕ ДЕЛЯТ ПО РАВНО, ЗА ОБЩОТО БЛАГО, ЗА СЕМЕЙСТВОТО. ВСИЧКО СЕ ВЪРШИ ОТ ДВАМАТА, ПОМАГАТ СИ ВЪВ ВСИЧКО
42
6
 
6
 
! Отговори
КАПИТАЛИЗЪМ В БРАКА преди 6 години
ЖЕНАТА Е ДОМАКИНЯ, МЪЖА ОСИГУРЯВА УСЛОВИЯТА НА ТРУД, ФУРНАТА, ПЕРАЛНЯТА, УРЕДИТЕ ВЪОБЩЕ, ПРОДУКТИТЕ ЗА ХРАНАТА, А ИЗИСКВА ЖЕНАТА ДА Е ДОМАКИНЯ. ДА МУ ПЕРЕ, ЧИСТИ, ГОТВИ КАТО И ХВЪРЛЯ ПО НЯКОЙ ЛЕВ ЗА ДРЕШКИ И НЕЙНАТА ХРАНА. ЗАТОВА НА ЗАПАД КАКТО И ПРИ НАС ПОВЕЧЕТО СЕМЕЙСТВА СЕ РАЗПАДАТ.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците акумулират богатство от пришълците, не от структурата на собственото си общество. Най-малко те са подходящи за положителен пример.
40
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
прости сметки на американци, не мои - докато само мъжете са бачкали, а жените са гледали децата вкъщи, заплатите са били в пъти по-високи. Това не се харесало на господарите и почнали да промиват мозъците на жените с феминизъм и равноправие, закарват ги да бачкат и съответно заплатите се сриват, идва и безработицата. Бяха дали и примери - ако един мъж преди е изкарвал за семейството 8 хил.(приравнени към сега) долара, сега мъжът и жената заедно вадят към 6 хил, да живее феминизма и капитализма
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ролята на майката била да гледа децата? А на бащата - суровинен придатък и биг брадър??? И двамата са родители първо като хора и личен контакт, съвместни дейности, съпричастност. Ако материалните условия създаваха личността, всички щяхме да бъдем отглеждани в дом, в комуна, в обществено място, както сега казват "в институция".
38
1
 
9
 
! Отговори
до преди 6 години
Какво е като не е капитализъм бе ***... ! Има ли заграбване на природните ресурси, има ли частна собственост, има ли експлоатация на труда с цел печалба на капитала ?! Какво е като не е капитализъм бе олиг... ?!
37
8
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Зад всеки успял мъж стои една силна жена( всеки случай не домакиня)!Кое не разбрахте, товарищи?
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад всеки успял мъж стои една силна жена( всеки случай не домакиня)!
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това в момента не е капитализъм. Това което искат да направят е квоти 50:50 мъже жени за всяка позиция и еднакво заплащане независимо кой колко добре работи и колко е произвел. Но фирмите които го въведат ще фалират почти веднага няма да имат шанс на пазара. Но това идва да въведе и мулти етнически расов културен модел с квоти 25:25:25:25 от всяка раса и става кошмар. Това не са просто комунисти, не бъркайте. те могат да живеят докато има кой да ги изхранва. като умре гостоприемника и те умират.
34
2
 
5
 
! Отговори
Хааа ха ха преди 6 години
В Испания националисти са опитали да се възползват от протеста но за секунди са изчезнали вдън земя. Така са се изнизали като бити пед... фашагите че са се залостили в бункер в градските тоалетни и за жени повече не искат да чуват.