Демографска криза? Дайте гражданство на българската диаспора!

Това е основната мярка за справяне с проблема, смята Божидар Димитров
29 мар 2018 20:31, Красимир Ангелов
108
Демографска криза? Дайте гражданство на българската диаспора!
Снимка: Булфото

Основна мярка за справяне с демографската криза у нас е да се даде гражданство на българската диаспора, смята историкът и бивш директор на НИМ Божидар Димитров.

Още по темата

"Демографският въпрос е най-сериозният, който стои в България, но той не е лесно решим", подчерта професорът пред "Фокус".

По думите му нарастването на смъртността на фона на раждаемостта е голям проблем при всички високо цивилизовани страни, включително и такива като Германия, Италия и Япония. Това според Димитров обезсилва предварително всякакви доводи, че ако младите родители имат високи доходи, те ще раждат повече деца.

"Мотивацията за деца в миналото, когато те бяха по 7-8 в семейство, до 10-12 при нас, се определяше от необходимостта от работна ръка за 90-процентовото земеделско население на страната. Днес деца се правят за възпроизводство на едно семейство, да си видиш, както бабите казват умилително, буквичката. Затова хората не раждат повече от едно-две деца, мислейки и за това какви качества ще имат тези деца, когато пораснат. За това е необходимо скъпо образование, добри жилищни условия и т.н.", коментира проф. Димитров.

Затова според него има един единствен метод - да се дава гражданство на групи население от същата етническа група.

"Много страни имат същите проблеми като нас – Унгария и Румъния възприеха точно този подход и днес дават гражданство на около 500 000 души от своята диаспора. Германия също дава гражданство на своята диаспора, която е милионна в Поволожието, Русия, Казахстан, в Трансилвания, Бесарабия и т.н. Затова е удивително, че ние не посягаме към този демографски лост, който позволява само за една година да забравим за демографския въпрос, а България да започне да маркира увеличение на населението си с 300-400 хил. души годишно", заяви проф. Димитров.

Проф. Димитров изрази и своето несъгласие с данните от предоставения вчера пред правителството доклад от Института по демографска политика към БАН, който прогнозира, че българското население ще намалее с около 20% до 2040 г. Според историка докладът е взел под внимание само един показател, който определя демографското развитие на всяка нация – ножицата между смъртност и раждаемост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости. Знаете ли колко македонци придобиха българско гражданство? Десетки хиляди. И знаете ли защо? За да пътуват в ЕС и да могат да работят там. Водят се на тумби по 50 човека на фиктивни адреси. Никой от тях не живее в България. Стоят си в Македония и плюят по българите дали им гражданство. На хартия за НСИ и те се водят български граждани.
6
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за мен българите в турция не са българи,те говорят само турски,в бесарабия обаче са си чисти българи и говорят чист български,за тях съм съгласен да им се даде гражданство,изобщо този който говори чист бг значи уважава и припознава родината си,другите са менте
5
3
 
10
 
! Отговори
велик Историк преди 6 години
Какво мисли великия Историк за Покръстването през 866 г. тоест християнизиран ли е бил Българския Народ от Византия или тва много стамно за коментиране
4
8
 
10
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 години
с *** = нацисти ,нацията се топи , с мутри от ДС икономика не се прави и моите внуци избягаха отвъд океана и няма да се върнат при комунистическото политическо оправление на България !
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наливане от пусто в празно. С неадекватната си политика и комсомолска партизанщина прогонихте голяма част от населението, а сега търсите мазохисти от някъде си. И те ще избягат като се докопат до паспорт даващ им право да се движат из Европа.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вероятно Скрипал като човек възпитан в СССР е знаел какво точно е монархо-фашизъм...
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бъде!