Гастарбайтерите наливат, а баба Вени: Ако не е тяхната помощ умираме!

Как се живее с пенсия 180 лв., пита Венета Павлова
11 апр 2018 12:45, Александър Попов
139

Венета Павлова вече 15 години е разделена със своите две дъщери и зет си. За да може нейното семейство да оцелява. Нейната пенсия е 180 лева и ако не е помощта на децата й, които работят в чужбина не вижда как ще свързва двата края.

Чистата статистика сочи, че парите, изпратени от български гастербайтери са се увеличили с 250 млн. евро. За баба Вени обаче тази статистика означава оцеляване.

Още по темата

Децата й заминали за Гърция, защото дълго време в България били без работа.

"15 години са в Атина. Аз съм работила 6 години, гледала съм баба, но е много трудно да бъдеш далеч от децата си. Но като гледаш, че там ще вземат поне 500 евро се примиряваш. Такива пари в България не могат да изкарат".

Голямата й дъщеря работи като чистачка в Американското посолство, зетят почиства през нощта метрото, а другата й дъщеря почиства офиси. Венета признава, че без помощта им трудно би се справила.

"Изпращат ми дрехи, пари, с които си плащам сметките. Моята пенсия е 180 лева и не ми стига за нищо. Ако не е тяхната помощ умираме, няма с какво да се прехранваме", споделя баба Вени.

Гръцките пари на близките й се влагат до стотинка. Сега тече усилен ремонт на къщата й. Вкарали си парно, сложила си алуминиева дограма на къщата, сега са започнали да правят кухня, защото има още един син.

Но болката от раздялата няма как да се премахне.

"Искам да се върнат, но къде ще работят като се върнат?", пита Венета.

За цялата 2017-та, от сънародниците ни, които работят зад граница, в България са получени над един милиард и 150 милиона евро, сочат предварителните данни на Българската народна банка.

Това е с 284 милиона повече от 2016-та. Така за поредна година парите изпращани от българските емигранти са повече от тези, които влагат чуждестранните компании у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
10
 
! Отговори
Бисер преди 6 години
А бабата за 180 лева пенсия няма един ден трудов стаж ама сига ривът
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе на всеки му е уютно, докато един ден не го ударят и него. Тогава почва да реве като карпатска мечка, че няма държава.
92
3
 
10
 
! Отговори
До 91 преди 6 години
До До 84, ежедневно те лъже Общината например. Лъжат те тея дето уж чистят край вас. Тях не съм си ги избрал аз, повярвай ми. 2 500 семеен доход...не мога да си запиша детето в държавна детска градина, отиваме на частна, бум 600лв. Зимните месеци парното ми е 200+ лв. Още да изброявам ли? Тук в собствена къща ме е страх да не ме ограбят (3пъти са ме обирали), в Дания не си заключвам колата! Взел съм си близките, детето учи без проблем, не го бият лелки. В болницата ми обръщат внимание. Уют,а ?
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама не ти омръзва да пишеш за 2500 лева доход и къща, ей. Май сам себе си убеждаваш.
90
4
 
9
 
! Отговори
До 84 преди 6 години
Мен що не ме лъжат българите? Явно такава среда си избрал, в която те лъжат.Достатъчно съм уважаван и в България.Наистина заплащането не е толкова високо, ама в България с 2500 лв семеен доход и собствена къща, имам много по-добър живот, отколкото в чужбина с тройно по-високи доходи.Заплащането е едно, друго е стандарта на живот.Освен това съм близо до родителите си и те се грижат за внуците, а не разговорят с тях по скайп.Домашният уют, близостта с любимите ми хора не може да се замени с нищо.
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БКП и ДС след 1990 г продължи да управлява и както "построиха" социализъма, така строиха и капитализъма 28 години. Преди 1989 г не можеше да избягаш, затова след 1989 2.5 млн се изнесоха, толкова им беше харесал социализма. Сега още 1 млн се изнесоха, след като 28 години ДС и БКП строят "капитализъма" и през всичкото време за тях и за децата им има, а за останалите хора няма.
88
2
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
България е една напълно подчинена и разрушена държава, щом икономиката и разчита на "чуждестранни инвестиции", а не може сама да си произвежда необходимото. Тези "чуждестрани инвестиции" няма значение кой ще ги вкара в територията, те са животоподдържащите системи в КАРИТ.
87
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какви изтривалки и предатели са избягали. Сигурно има и такива, макар че не бих си позволил да категоризирам така непознати. Ние със съпруга ми сме лекари. От малък град в Б-я. Нападали са ме роми, заплатата ми беше 700лв, нямахме консумативи в болницата, шефът пиеше нон стоп и т.н. Учил съм 15 години. Още толкова се трудих с любов в родината. в един момент си зададох въпроса "Аз *** ли съм да стоя в тази ***", Отговорих си и се махнах. Е сиг съм предател, че не исках да живея така..
86
10
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Това ли е перспективата за българина? Едната дъщеря чистачка, другата дъщеря чистачка, зетя и той чистач, а самата баба подмивала знето какво на бабите в Гърция. Не благодаря, това не е пример за подражание. каквато пенсия си е изработила бабата, такава сега получава, макар че 180 лева пенсия няма - минималната пенсия е 200 лева.
85
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новата мантра - за да се реализираш в България, трябва да си кадърен.Това в държава, в която вече и кучетата имат дипломи за висше образование и половината народ пише "там има много полицаЙ".
84
6
 
9
 
! Отговори
i kwo преди 6 години
КАто дойде време за избори пак почнете да плюете по сънародниците си, които живеят в чужбина и се насъсквайте, че те видиш ли нямат право да гласуват. Предпочитам те да гласуват, а не баба Вени!До До Марс - а ти мега реализираният в БГ, сигурен съм, че в друга, нормална - подчертавам нормална, държава, би бил ценен повече отколкото в БГ. Какво като ме приемат българите като един от тях? Лъжат ме в очите, кисели са, нагли, дребни тарикати, ама ме приемат като един от тях ха-ха. Мерси!
83
13
 
9
 
! Отговори
До Марс преди 6 години
Аз ли съм ти виновен, че си некадърник и не можеш да се реализираш в България? Проблемът си е твой, не мой.Чужденците никога няма да те приемат като един от тях.За тях винаги ще си второ качество. Не случайно и пишеш в български форум.
82
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма пенсия от 180 лева в България.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на мен дохода ми е 160 лева на МЕсец. Помогнете ми чрез сайта БАЛЪЦИ ТОЧКА КОМ.
80
10
 
4
 
! Отговори
Гого преди 6 години
работещите българите, който са около 2 милиона правят 43 милиарда БВП, а тия дети са навън ,също са 2 милиона а пращат 1, 5 милиарда , държавата няма никаква файда от тия , защото не плащат никакво ДДС и др. данъци, те работят за чужди страни, че изпращат по 50 евро , между другото по времето на Станишев чуждите инвестиции бяха 26 милиарда, сега са НУЛА .
79
6
 
4
 
! Отговори
??? !!! преди 6 години
Хайде стига с тези пари дето се леели като пълноводна река към България. Защо не се дава статистика и на изтичащите от България пари по най-различен начин, вкл. и пряка помощ към избягалите от България - както за заминаването им, така и после?
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България, освен да се бориш да купиш талончета за лотарията, аз друга борба не виждам.
77
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писна ми от сълзливи лъжливи истории. 180 лева пенсия няма. Може да е имало, но сега няма. Да, пенсиите са ниски, но не искам да ме лъжат.
76
8
 
6
 
! Отговори
Mars преди 6 години
До *** до 31"Не съм бизнесмен.Нито пък карам"Мазерати".Но пък и мутри не ме прецакват,живея си спокойно,пък ти се свивай от страх да не те взриви някой бежанец."Ти си изключително неприятна и ограничена личност живуркаща в изключително неприятна и мизерна държава пълна с личности като теб. И това е нещастието на тази държава. Хайде със здраве!
75
4
 
10
 
! Отговори
От 72 преди 6 години
Защо тази жена има пенсия от 180 лева? Осигурявала ли се е, работила ли е преди да се пенсионира? Много е странно да имаш 180 лева пенсия, освен ако не си укривал доходи, докато си работил. 180 лева беше минималната пенсия до 1 октомври 2017, а от тогава е 200 лева. Странно се набляга на това, че дъщеря й, работеща като чистачка, я подпомага, а нищо не се казва защо пенсията на тази жена е 180 лева.

Спонсорирани публикации