Казусът Желяз: САЩ се държат нацистки... А ние – колония!

Костадин Костадинов: Днес е той, утре може да сте вие
Обновена: 12 апр 2018 11:22 | 12 апр 2018 10:45,
147

Желяз Андреев е на свобода. Съдът в Добрич го пусна с мярка подписка за 60 дни. Съединените щати настояват за екстрадицията на 29-годишния мъж.

Андреев беше задържан в събота заради водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинение, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.

Компанията, към която е работил мъжът, е доставяла резервни части за самолети от Щатите до България и Дубай, а след това те са пренасяни в Сирия. Андреев пък е работил в кол центъра на компанията. Като служител е имал задължението да се свърза с клиенти по имейл и телефон и да им предлага продукти и услуги.

Още по темата

Председателят на партия "Възраждане" и организатор на протестите в подкрепа на Андреев във Варна и Стара Загора Костадин Костадинов уточни в "България сутрин", че в рамките на 60 дни българският съд трябва да вземе решение дали 29-годишният мъж да бъде екстрадиран в САЩ.

"Днес е Желяз, утре може да съм аз, вдругиден може да сте вие. Подписаната спогодба между България и САЩ е неравнопоставена. Ако някой американски прокурор повдигне обвинение срещу българин, нашата държава е длъжна да го предостави - като добитък. С подписването на тази спогодба сме като американска колония, не като независима държава", категоричен е Костадинов.

По думите му САЩ се "държат като Нацистка Германия", именно заради своето държание и потъпкването на международното право.

Адвокат Николай Хаджигенов е на мнение, че американските власти искат да "дръпнат" по-маловажен човек от компанията, за да може той да свидетелства на по-късен етап в разследването.

"Дали има основание Андреев да бъде екстрадиран - съдът ще реши. Работата на съдиите не е да помагат, а да отсъдят по фактите и събраните доказателства. САЩ принципно сключват неравнопоставени спогодби - американски граждани не може да бъдат съдени извън Щатите", отбеляза адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желяз твърди, че е бил на ниско ниво. Доколкото знам, други обвинени на ниско ниво няма. Ако наистина не е правил нищо особено, няма от какво да се притеснява.
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаш грижи, Николай. Прави се на умен, докато някой ден не ти звъннат по телефона да те поразпитат за фирмата Х и какви си ги вършил там :)
80
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 81А САЩ спазват ли нашите закони .НЕ естественно , тях български закони не ги ловят.Какви партньори са ни тогава.
79
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Провинциалистите за три кИфтета са готови да ги *** на мегдана ама после рИвът.
78
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До anansarИма известна логика. Само че ние не знаем нищо за компанията.Не знаем дали изобщо е имало нещо съмнително на пръв поглед. Може да съществува от доста години и ако наистина е американска регистрирана е по тяхното законодателство за търговия с такава продукция и има достатъчно информациятова би било достатъчно силен атест за това че са сериозни. Все пак става дума за един единствен случай от цялата доста обемна дейност на фирмата. Не са оръжейни търговци. А той е бил на нисше ниво
77
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Казусът Желяз: САЩ се държат нацистки... А ние колония!" ?!?!?!?!А 'га Жиляз еди к'ифтеата ни рива,а?!Що за слабоумни твърдени?????Щом си нарушил закона ГОРИШ.Ама аз не знаех............ами ДА СИ знаел.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами тоновете бомби за Сирия с които алахакбаровците гърмяха по цивилното население?
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До85, Бравос, аферим aшколсум никойЛай! Тва ни е бъдещето да учим великите закони на големият началник и никви 6000лъва! Многосме гърби с такива кат теб! Ашколсум научи и Турските закони и си готов ...
74
3
 
4
 
! Отговори
anansar преди 6 години
До Анонимен 76"Наскоро ми предложиха работа. Заплатата супер, придобивките супер. Когато ги проучих из нета, се оказа, че фирмата е много странна"Браво. Така се прави. Няма значение каква е фирмата, руска, американска или занзибарска. Човек трябва да проучва с какво се занимава. И аз съм получавал такива предложения за работа- чужда фирма, собственик със силен акцент, продажби. Но кат цъкнеш гугъл виждаш странни неща.Пичът си е виновен, шефовете му-повече. Полакомил се, ще носи отговорност
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 81Това сериозно ли? Предлагам ти като си запознат. И това не е било доста тънка шега, да изредиш тези държави и в кратце да опишеш за какви точно стоки е ембаргото и при какви режими. Също така и кратък списък-20 души на свързаните с Путин лица и фирми, които също попадат под такъв режим.
72
1
 
12
 
! Отговори
Край преди 6 години
"Сащ принципно сключват неравноправни спогодби" Еми при тази констатация ако имаме държавници с големи топки -всичко подписано със САЩ трябва да се скъса. Визи за американци при влизане в България така както искат от нас. Радев като го избраха -каза че иска да върне ДОСТОЙНСТВОТО на българите. Сега е момента.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 76Предлагал е по телефона(така се твърди) авиационни части по цял свят. В случая на ГРАЖДАНСКАТА авиокомпания на Сирия. Нищо НЕ е продавал.Не той е водил прегвоворите, сключвал сделките и набирал частите. Все едно да обвиниш счетоводителя на провинциален клон на КТБ, че видиш ли няма как да не е знаел, че банката се източва
70
2
 
1
 
! Отговори
До 80 преди 6 години
Нека се публикуват мотивите на американската прокуратура, за да се види каква е истината. Ако Желяз не е знаел нищо, не е посредничел и т.н., тогава няма за какво да се притеснява, няма съд в демократична страна който да го осъди.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това са нужни големи складови помещения с размери на халета високи поради големия брой спецификации по номера,видове,модификации самолети,които кат бройки са много и само щатските е трудно да се изброят щот само за техните писаха,че старите им негодни-списани по някакви причини от дълги години са вместени в парк-огромна територия,че възможно не само един и всичко това в разглобен вид,кат морга за коли,че и нови производства по специфика изисква огромна складова база,а сродни от други страни.
68
3
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 76 преди 6 години
Ако се вярва на интервюто а само това имеме засега пичът нищо не е експедирал, а просто е бил рекламен агент по телефона. Интересно е ако работиш в кол център за чужда фирма дали трябва да си спец по тяхното право включително и наложените санкции? Изобщо това дали е възможно. А какво им било съмнително на арабите? Или самият факт че са такива е съмнителен? Фирмата е била американска, продавала е американски части на ГРАЖДАНСКИ компании. Нищо съмнително
67
11
 
5
 
! Отговори
До 76 преди 6 години
Продаваш самолетни части на Сирия и нищо не си подозирал? Смешно е!
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НовКак точно е нарушил "Американски закон"- какво е противоправното деяние в случая? Неговото име ли стои като собственик, той ли подписва договорите за доставка...Изобщо във всички случаи, когато някоя компания е разследвана, примерно за данъчни измами винаги обвиняем е ръководният състав-хората, които по длъжност е трябвало да знаят и носят отговорността. Не младшата счетоводителка от клона в Делхи. И в случа филиала на фирмата в БГ е регистриран по българското з-во
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За пореден път се дава трибуна на слабоумници да ръсят глупост след глупост. Нито държавата България е длъжна да екстрадира Желяз Андреев, нито спогодбата е неравнопоставена. Пак се вдига пушилка по казус за който не се знае нищо, нито е ясно в какво точно е обвинен Желяз, нито какви са мотивите на американската прокуратура, нито е ясно какви доказателства имат и т.н., обаче пък дай сега политически трупове да помпат рейтинг и медии да си запълват ефира, без коментар за кремълските леки жени.
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наскоро ми предложиха работа. Заплатата супер, придобивките супер. Когато ги проучих из нета, се оказа, че фирмата е руска и много странна. Е, отказах им. Пичът обаче е приел да бачка за някакви съмнителни араби. Е, извинявай, ама трябва да има закон и да проучиш нали, леко, за що за хора работиш? Плюс това не е правил дюнери, а е експедирал авиационни части.
63
2
 
9
 
! Отговори
до 66 преди 6 години
До до 64В интерес на обективността, в по-интелигентните западни форуми хората са далеч по-умерени и открито симпатизират на Русия. Само тук в Бг (и по-конкретно в комунистическата група около Козяк) пишат с пяна на уста разни пенсионери-бивши номенклатурчици и днешни " русофоби", получаващи центове за коментари в прокопи-стайл стенвестниците.