В случай на война: Мобилизират мъже и жени от 18 до 55 години

Те трябва да имат подготовка и да са преминали военно обучение
Обновена: 22 апр 2018 12:37 | 21 апр 2018 19:04,
768
В случай на война: Мобилизират мъже и жени от 18 до 55 години
Снимка: visualhunt.com

Тлеещият конфликт в Босна и Херцеговина, а не разширяване на войната в Сирия е истинската заплаха за сигурността на България. Това обясниха български дипломати и военни експерти пред "24 часа".

Още по темата

Военните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия увеличиха тревогата, че се разпалва конфликт, който може да се пренесе в съседните страни и дори да стигне до България. Това е невъзможно, доста по-сигурно страната ни ще бъде засегната от нова война в Босна. Тя обаче ще е в по-далечно бъдеще, обясниха те.

Това е много по-възможен сценарий от протичащите в Сирия събития. И все пак актуален остава въпросът какво прави България в случай на война и кой би трябвало да се мобилизира, след като задължителната наборна казарма отпадна през 2007 г.

Обявяването на военно положение е уредено в Закона за отбрана и въоръжените сили на Република България. Това става с указ на президента или с решение на депутатите от Народното събрание. Гражданите се информират по всички средства за масово осведомяване.

Военно положение се обявява в два случая - ако има нападение срещу страната ни или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения. При внезапно въоръжено нападение пък не се чака обявяване на военно положение. Тогава незабавно се предприемат мерки.

В ситуация на война отбраната на страната и вътрешният ред преминават под ръководството на върховния главнокомандващ. За да подпомогне дейността му, президентът сформира Върховно главно командване, в което участват премиерът, всички министри, началникът на отбраната и др.

В случай на война ще бъдат мобилизирани всички мъже и жени от 18 до 55 години, които обаче са преминали военно обучение. Това са хората, служили в армията, изкаралите наборно или доброволно военно обучение. Задължително се мобилизират и редки специалисти като лекари.

В България има два вида резерв - доброволен и запас. За доброволния е определено да бъде от 3000 души и в него влизат хора, които сами са пожелали да минат курс на обучение за начална или специална военна подготовка.

То продължава един месец, след което се полагат изпити, клетва и тогава доброволците се зачисляват към резерва. Всяка година те минават на допълнителни курсове, а за усилията си получават веднъж в годината една месечна заплата в размер, отговарящ на специалността, която имат.

Подобно обучение преди месец завърши още една група в Плевен.

Въпреки че към доброволната военна служба интерес проявяват много хора, към момента в добровония резерв са заети едва 500 места. Причината да не може да се запълни бройката от 3000 души е, че повечето от желаещите са работещи, а за работодателите отсъствието им от работа се оказва проблем и не ги пускат. 

В момента броят на хората, които отговарят на условията за мобилизиране, е достатъчен за нуждите на страната, но след 5-6 години ще стават все повече тези, които не са служили, нямат военна подготовка или са над 55 години.

Тогава нуждата от запълване на доброволния резерв ще стане по-голяма. Затова сегашният министър на отбраната Красимир Каракачанов настоява да се въведе доброволна военна служба, която да се узакони.

За да мотивира младите хора да се запишат, министърът предложи те да се ползват с приоритет при кандидатстване за университет, както и за работа в МВР, Министерството на отбраната и в държавната администрация.

За да се избегне възможността работодатели да ограничават служителите си, които искат да служат доброволно, ако тази дейност се узакони, може да не им се дава възможност да ги уволняват.

Друг проект, който министерството подготвя, е създаване на Военновъздушно училище в Долна Митрополия. Очаква се проектът да бъде внесен за одобрение в Народното събрание. Зад него застават и президентът Румен Радев, и правителството. Проектът цели да създаде повече кадри за нуждите на бойната ни авиация, както и за гражданската. За функционирането на Военновъздушното училище ще са необходими малко над 5 млн. лв. на година.

Въпреки че страната ни е подготвена за военни действия, днешната война ще бъде много по-различна от тази, която сме виждали по филмите от Втората световна война, например, твърдят специалистите.

Специално за България тя ще бъде война на въздушни удари по определени точки, в която ще имаме основна задача да пазим обекти като АЕЦ "Козлодуй", големи инфраструктурни обекти, магистрали, структуроопределящи заводи и големи градове.

При евентуален военен конфликт, България като член на НАТО може да разчита и на допълнителна помощ от всички останали държави членки. Според чл. 5 от Вашингтонския договор, ако една страна - членка на НАТО, бъде нападната, всички други трябва да я подкрепят.

По тази причина от 12 май 2016 г. страната ни е под ракетния щит на НАТО. Сто процента от територията ни попадат в обхвата му.

Това стана, след като американците активираха противоракетна система в Румъния. Целта му е противодействие срещу евентуална заплаха с междуконтинентални балистични ракети (обсегът им на действие е над 5500 км. - б.р.).

За да бъде ефективна защитата, всичко е въпрос на секунди. НАТО използва мрежови сензори и приемници, които засичат изстрелването на ракетата и определят накъде е насочена. Те са разположени както в морето, така и на суша. Допълнително за прехващането на вражески ракети се използват и специално предназначени за това сателити. След което най-добрият възможен прехващач неутрализира вражеската заплаха още докато тя се намира във въздушното пространство.

Целта на тези ракети е отбранителна. Те не съдържат барут и взривно вещество, а електроника, за да бъдат точни и да унищожават други ракети. В допълнение на това България разполага и с две морски и с три въздушни бази, които, разбира се, преди са били много повече.

Въздушните бази се намират в Южна България - в Пловдив, в село Граф Игнатиево, където са изтребителите (те служат за въздушен бой, борят се с чуждите изтребители - б.р.), в Крумово, където е вертолетната база (те се използват с разузнавателна и транспортна цел - б.р.), и в Ямбол, където е щурмовата база (тези самолети летят ниско, тежковъоръжени са и работят в интерес на пехотата - б.р.).

Морските бази са две - във Варна и до Созопол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


768
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
569
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе те нека ни дадат калашници. Ние ще се оправим.;) В нео нацистките канали на YouTube има инструкции.
568
8
 
4
 
! Отговори
ангел преди 6 години
Значи, наистина е наложително въвеждането на задължителна военна служба, както беше при соца .
567
18
 
6
 
! Отговори
8===о преди 6 години
Най-голямата опасност са Турция и русия - единствените регионални сили влезли с армия в чужди държави ,а в случая на русия и отнемане на чужди територии.путин и Ердо даже си бяха разчертали България - кой коя част ще вземе.За Ердо родопите , за путин крайбрежието (където със държавни заеми за имоти са се заселили половин милион руснаци - кримски сценарии ) - останалото за останалото разделението по Стара Планина.
566
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В случай на мобилизация може да се стигне до гражданска война, особено ако врагът е в момента нароченият.
565
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересно като не им се яви никойна мобилизацията, какво ще правят- ще дойдат с единия останал им ЗИЛ да ги събират по къщите ли - ми то за толкова курсове гориво няма. Смешна история е това с мобилизацята,ние в НАТо не сме като военен резерв а като буферна зона - демек пушечно месо. Дано поне действат по-бързо, че да не страдаме много
564
0
 
5
 
! Отговори
Lom преди 6 години
Bg bankerite, bg zastrahovatelite, bg agentite, bg miniorite, bg meteorolozite, bg iadreni injeneri, bg partizani ot parlamenta podlejat li i te na mobilizacia?!
563
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще мобилизират лекарите? Като знам как колегите сега си взимат изпитите почти без четене, реални пациенти рядко се виждат през следването, на преподавателите им е все едно че се преписва, няма да има особена полза...
562
1
 
3
 
! Отговори
Las преди 6 години
Ami pri dvoinoto grajdanstvo na bulgarite v chujbina kak ste e bg mobilizaciata?! Bg studenti v chujbina ste badat li mobilizirani?!
561
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С удоволствие бих се бил за България. Но не за тази България.
560
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
заради банда престъпници в парламента никога няма да си рискувам живота! Никога!!!
559
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаааааам Тони Тодоров -Шайката да ни води в битка, до него да е Соломон Паси, зад него Иво Инджев ще носи знамето, Цецо Цъ;;вула да е тръбач, зад тях на два бели коня Бате Бучко от Б. Защо на два коня, щото един нема да го издържи. Свинетка и Щкембето ще готвят боб чорбата, за друго не стават. Цецка Мамата да е артелчик и писар. Повече от това от нея не може да искаме. Радев на МВР то ще дава дневален и дежурен по рота. Ще подрежда обувките и противогазите. Това са му възможностите.
558
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще отидат феновете на Левски и ЦСКА, защото ще има екшън и ще е в по-големи размери от мащаба на един мач.
557
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боче, кога ще ни мобилизираш? А по-важното е, кога ще раздаваш Калашниците? Въй, от кога чакам тоз момент!!! С тези килограми и болни колена, май няма да търтиш далече. А горката Свинетка, тя няма да може да бяга, ще се търкаля. Но да вземе и Шкембе воеводата, да се търкалят заедно. И въпроса е, охраните докрая ли ще ви пазят или като видят дебелия, ще търтят и те? Хайде Боче, раздавай!!
556
1
 
30
 
! Отговори
Суйо преди 6 години
Аз на война няма да ходя. При положение, че мобилизират тези по разчет(18-55), какво ще ни правят? Не става дума за 1000-2000 човека?! Бил съм офицер с ВВВУ за три години в авиобаза. Тогава не трябвахме - съкратиха ни, сега не виждам с какво мога да съм полезен. За мотивация не коментирам, ясно ви е... Та АК и манерка ли ще ми дадат да пазя "Плама" или "Химко" или Циментовия завод в Плевен! Който ни превземе ще трябва да ни храни, а виждаме, че дори бягащите от война се "матират", попадайки тук!
555
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми могли са и са отишли в САЩ и на Запад и живеят добре там, ти нещо напротив ли имаш. Радвай се, че някои хора са добре.. А на теб просто не ти е дадено, ще си мизерстваш в България и децата ти също, това ти съдбата и така ще си го изкараш жалкия животец.
554
6
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Да се спрът детските, с парите да се купят патрони, мобилизация и на военен поход към Анкара!
553
0
 
18
 
! Отговори
гм преди 6 години
да!!когато и децата на вси4ки управляващи се върнат от сащ европа и т н и застанат на първа бойна редица на фронта!! примерно на бб щерките, на цеца и нинова мом4етата....
552
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуркоо къде бря викат те запас
551
0
 
32
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Първо ще мобилизират 240-те хрантутника и техните семейства. Ако са в чужбина по най-бързия начин ще бъдат докарани тук. Иначе ще има да ме чакат да се мобилизирам.
550
1
 
21
 
! Отговори
ЗАВИСИ преди 6 години
Зависи с КОЙ ще се бием .Ако е с Русия - имаме Генералисимус Плевнелиев - има формирана Армия от Политици - Иво Инджев Началник Щаб , Соломон Паси Заместник Началник Щаб .