Борисов оптимист: До 1 г. сме в чакалнята на еврозоната, лихвите падат!

Ценови шок няма да има, но и доходите няма да скочат изведнъж
Обновена: 26 апр 2018 15:22 | 26 апр 2018 14:23, Веселина Йорданова
219

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов е оптимист, че до година ще сме в чакалнята на еврозоната.

Според него така кредитните рейтинги на държавата тръгват нагоре, намаляват лихвите по кредитите, идват повече инвестиции, повече стабилност и сигурност в банковата система.

"Това, разбира се, ако има политическа стабилност", коментира премиерът, който участва в конференция за влизането на страната ни в еврозоната.

Той даде пример с някои държави, които вече са влезли и са натрупали дълговe, и това пораждало страх. Борисов обаче посочи, че ние не представляваме риск за Европа.

"Това, което работим с ЕК, е да се подготвят документите, да се внесат, да имаме пътна карта до един месец. Това се разбрахме с вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис", добави премиерът. Борисов е категоричен, че сме покрили критериите за членство.

"Пътна карта е като тръгнем да сме сигурни, че ще стигнем. В нея са срокове и критерии. Това, което те искат от нас, е първо да влезем в банковия и паричен съюз, а след това в чакалнята на еврозоната", каза Борисов. По думите му, това изисква "тихи преговори", защото банкерите не обичат да се говори публично, но пък хората трябвало да знаят какво се прави.

По време на дискусията финансовият министър Владислав Горанов заяви, че след влизането в еврозоната ще има нарастване на доходите. Той посочи, че не бива да се създават ирационални очаквания от присъединяването както в негативен, така и в позитивен план.

Горанов опроверга и често тиражирани митове в тази връзка. Един от тях е силно нарастване на цените при прехода лев в евро.

"От минимални закръгления подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери и доказателства можем да намерим и в деноминацията на българския лев, когато не видяхме от подобно закръгляване да има подобен ценови шок", обясни финансистът.

Вторият сериозен мит е твърдението, че България ще загуби от своя суверенитет. Влизането в еврозоната работи точно за обратното, коментира финансовият министър.

Той посочи и трети мит - че след приемането на еврото България ще отстъпи от принципите на строга фискална политика. Валутният борд не пречи фискалната политика да бъде грешна, подчерта Горанов.

Финансовият министър отбеляза още, че често се посочва, че след приемането на еврото България може да се превърне във втора Гърция. Ние сме далеч от сценария, довел до негативните процеси в южната съседка, коментира той.

Горанов посочи и мит, свързан с положителните ефекти за приемането на еврото - че след влизането автоматично се осигурява нарастване на доходите. Министърът коментира, че самото членство в еврозоната не е панацея за нищо, не е рецепта за успех.

Според президента на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев е настъпил моментът да направим бъдещите крачки за членство на България в еврозоната.

"Имаме прозорец от възможности, които не трябва да изпускаме сега, когато България председателства ЕС и самата еврозона се променя", посочи той. Според него отлагането носи сериозни рискове за бъдещето на страната ни.

Прозрачност на българските финансови институции, засилване на българската икономика и позициониране в А-отбора на ЕС, обобщи той ползите от присъединяването на България към Еврозоната. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
8
 
! Отговори
стара приказка преди 5 години
До АнонименЧАКАЛНЯТА Е НА ГАРАТА А СПИРКАТА У ВАС................
119
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки бърза да си изръси тъпотията, базирана на абсолютно нищо друго освен невежество. Незнаете нищо за това как работи паричната система, обаче давате експертни оценки. Спрете бе, селяни, погледнете се, че нищо не разбирате, защо се обаждате с разни прогнози?
118
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще влезем в чакалнята да я пазим и да късаме билетчета за другите страни. Освен тва се очертава голямо крадене с Мвф по проекта за западните балкани 30 млрд евро разпределени м/у Дънчила, Ципрас, Бърнабич, Борисов. Още 5 години Герб и се пенсионират. Такъв е плана. А народът отива по гръцкия сценарии.....
117
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента, един хладилник струва 400лв в БГ и 200 евро в Германия. Вкарват еврото, цените се качват двойно - един хладилник струва от 400 лв - 800 лв. Същия хладилник го продават в Германия все още за 200. Как става този номер бе, скъпи селяни?
116
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Атитката на БСП, осмърдяхме форума с дивотии си. Бегайте да почивате и пиете хапове.
115
5
 
11
 
! Отговори
до некой си преди 5 години
Какви европейци сме, след като получаваме африкански заплати?-Какви европейци бе - повечето българи умствено са си оригинални африканци, те оттам и африканските заплати.
114
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на герберите е да се доберат до валутния резерв на борда в евро. Ще чуете хиляди други лъжливи обяснения, но истинската причина ще се пази докрай. Едва някой заблуден "експерт" ще се изпуска без да иска.
113
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИСКАМ ОСТАВКАТА НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО... МНОГО ИСКАШ................ Тате ще ми купи колело, ама друг път.ЦВЪК
112
4
 
19
 
! Отговори
НРБ преди 5 години
Какво евро бе Тикво!!! В България не останаха заводи и млади българи Тиквата за еврозоната мечтае!!! В евро или левове българина е най-бедният в ЕС!!!
111
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените двойно по-високи,а заплатите и спестяванията на половина,нарамваме и дълговете на Европа,нооооо важното е,че лапачка за управляващите ще има при приемане на еврото.
110
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИСКАМ ОСТАВКАТА НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО...
109
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринАз съм си добре с лефчето, дойде ли еврото цените ще скочат няколко пъти, по-добре съм си лефчетата, взимам си заплатата в лефчета, кеф ми да пътувам в чужбина отивам в банката обменям колкото ми трябва и после Париж, Берлин, Мадрид - където ми е кеф. С еврото само ще се вдигнат цените, не мерси. Добре бе леФче - и това ли не знаете как се пише. Е няма да ви дам жокер.
108
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви европейци сте, след като получавате африкански заплати?
107
5
 
22
 
! Отговори
к преди 5 години
Еврото ще е последния пирон в ковчега на тази горка държава България !слугите на юдо-масоните от всички партии са се "обединили" да ни забият еврото !не е ли странно - такова единомислия сред тези продажни *** наречени политици !?
106
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от ИспанияАБЕ СТИГА С ТЕЗИ ГЛУПОСТИ БЕ - КАК СИ ЖИВ СЪС СЕДЕМ ПЪТИ ПО-СКЪПИ ЦЕНИ, А ?ОТ КОЯ ПАЛАНКА ПИШЕШ ИЗ ДЕБРИТЕ БЪЛГАРСКИ - БУНАК
105
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цар Тиква може да е абсолютна 0, ама ние носим само негативи от това, че не сме в еврозоната. Събудете се бе селяни, ограмотете се малко бе! Може ли елементарни познания по икономика да нямате бе? Ужас.
104
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от ХоландияЗдравейте, живея в Холандия от 23 години и мога най-отговорно да ви заявя, че след приемане на еврото цените скочиха поне 3 пъти! Ами заповядай в родината - тука всичко е ОК.
103
5
 
13
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
Хора, да се организираме в подписки с искане за РЕФЕРЕНДУМ ! И управляващи и опозиция са на едно мнение, смятайте за каква лапачка става въпрос...... НА БУНТ !
102
2
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
СУПЕР....би казал един наивен гл*пак .....а след като влезем в чакалнята колко ли ще чакаме ?
101
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакам обяснение за механизмите, чрез които ще се качат цените. Това, че в Германия и други европейски държави са се качили, не е аргумент, понеже в тези държави не е имало валутен борд. Чакам, обаче май няма да дочакам. Само селяни май останаха в тая държава. Нормално е да избирате цар Тиква, вие сте същите селяни като него.