1000 тира срещу Макрон: Блокада от камиони за ЕС в София

Превозвачите ще окупират столицата по време на срещата на върха ЕС - Западни Балкани
Обновена: 12 май 2018 13:02 | 12 май 2018 10:30,
130
1000 тира срещу Макрон: Блокада от камиони за ЕС в София
Снимка: архив "Булфото"

1000 тира и автобуси се готвят да блокират София за срещата на върха между лидерите на ЕС и на Западните Балкани другата седмица.

Така българските превозвачи и техните шофьори са решили да протестират срещу новите европейски правила, които се подготвят по идея на френския президент Емануел Макрон, пише "Монитор".

Новите правила предвиждат шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел и др.

Още по темата

Българските власти застанаха единодушно зад превозвачите. Кабинетът, всички партии в парламента и президента предупредиха, че новите изисквания на ЕС ще предизвикат криза в бранша.

Тировете ще започнат блокадата си на 17 май в 12.00 часа на обяд. Тогава превозвачите ще се съберат на входа на София – Цариградско шосе. Част от машините ще се насочат към резиденция "Бояна", а друга към НДК, ако кметът Йорданка Фандъкова даде разрешение.

По тава време ще се провежда срещата между държавните и правителствените ръководители на държавите членки от Европейския съюз и техните колеги от държавите от региона на Западните Балкани.

Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а премиерът Бойко Борисов ще бъде домакин. Темата на срещата ще бъде "Свързаност" – по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други.

Всяка една от транспортните организации е поела ангажимент да осигури поне по 100 превозни средства и човека за мирния протест срещу европейските правила.

Въпреки получената подкрепа от държавата транспортният бранш е твърдо решен да излязат в центъра на София. "Протестът в никакъв случай не е срещу българското правителство, искаме да ни видят и чуят европейските лидери”, заяви председателят на АЕБТРИ Георги Петърнейчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евалата на Франция и Германия ще направят нещата с тоя транспорт.Бг фирмичките ще фалират ,а техните шофьори ще избягат да работят в западните фирми
43
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да ползват момента, че има такова решение от високо ниво и да си издействат по-добри условия за работа, те тръгнали да протестират срещу тях.. Това не са хора, това е рая... Това са "последните хора" на Ницше, които не се стремят към нещо по-добро - просто нямат мисленето за нещо подобно. Те просто се раждат, съществуват (не живеят) и умират, като не оставят никаква следа... До шофьорите: по дяволите, използвайте го този момент, бе, не се доказвайте като най-големите мишки!!!
42
10
 
24
 
! Отговори
Acdac преди 5 години
Свинете искат да си живеят в *** и ше протестират срещу по-добър живот и повече пари. СНЕШНИЦИИИИИ
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 41Хайде, манипулирай някоя електроника, като така лесно се манипулира. Като нямаш достъп ще манипулираш...знаеш кое.
40
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20 Ами ти как гледаш на Сирийците дошли по нашите граници бе ОтворКО ? Да не им постла червен килим. И ти гледаш на тях като 3та ръка не втора. Като какъв дс те гледат, като след 50 години комунизъм държавата и хората са унищожени интелектуално и морално ? Ти какво си повече от западните хора ? По умен , по възпитан , по морален или какво ? Всипки се знаем, що за стока сме. Тука всеки ден се плюем ..Ама като ни оплюе друг ...Голямо викане.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъркаш удобствата, които дава електрониката с конспирациите на някой от безбройните перковци в нета. И досега се регистрираше всичко, но на хартия, а на никой не му се занимава само да пише на 100 листа и да влачи кочан хартии навсякъде със себе си.
38
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А както знаем,електрониката може да се манипулира от разстояние.!Честит ви нов свят!
37
6
 
22
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Не разбирам защо са тези протести и защо са само в България? Това някой да иска да ти се подобрят условията за труд и почивка и да ти се вдигнат парите, а ти фа скачаш да протестираш - не го разбирам. Наистина сме много К.У.Х. народ. Но както се знае, всеки народ си заслужава съдбата
36
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой си мисли,че много са се загрижили за шофьорите,жестоко се лъже.Всичко се прави с цел шофьорите да са под контрол по всяко едно време.И да се регистрират там където спят и пребивават.Постепенно се въвежда абсолютен и тотален контрол навсякъде.И колите вече са с електроника или чип и в болниците въведоха електроника и във всичко.
35
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега мизерниците (работодателите им) ще трябва да се откажат от новите коли и вили всяка година. Да, ама не! Вече в хор всички са запяли, че едва ли не ще настъпи криза, защото нямали пари за 2 нощувки в някое малко хотелче. ХАХАХА!!! Страх ги е, че тези експлоатирани шофьори може да се почувстват малко по-защитени и повече бели хора, и да поискат и пълни осигуровки и застраховки, както е навсякъде в нормалните държави, където хората си отстояват правата, а не протестират срещу тях!
34
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 36 Протеста е за активиста Жаблянов от БСП
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 34 "като бъркащ в големите държави" Да станат в финансови отношение с малките държави - Хърватско,Словения, Австрия,Люксенбург, Швейцария, Белгия, Холандия все малки държави, избор голям . Ми да избират - там протести на водачи няма. Дори не знам, да ли знаят кой е и Макрон
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой си мисли че западно-европейците ще се трогнат от тези протести значи тотално не познава света в който живее.НИКАКЪВ ШАНС нямат проСТИРАЩИТЕ.
31
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските експлоататори вдигнаха експлоатираните да протестират срещу подобряването на условията им на работа. Няма такова просто племе, ей...да протестираш срещу подобряването на живота и работата си... Заслужават си го, обаче, като толкова им е акълът!
30
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе неможе да командировате шофьор по 2-3 месеца и да го държите през цялото време да спи в кабината на камион, прав е Макрон това създава опасности за трафика не само подбива пазара, отделен въпрос е че така формулирани нещата трудно ще се контролират, щото фактурите за нощувки ще отиват в централата на фирмата, която в случая ще е България и френските или властите, където де факто се извършва превоза например немогат да контролират нещата
29
20
 
16
 
! Отговори
Са сетите преди 5 години
Не на ЕС !!!! Ще ви дойде акъла какво ни нанесоха тези евролеваци! Цялата ни държава затриха за тези години "подготовка" и членство! А отсега нататък без фондове и само членски внос!!!!
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то повечето шофери са за предложенията на Макрон, отделен въпрос за собствениците на транспортни фирми, те естетствено не са съгласни
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 25 НЕ МОЖЕЛИ ДА СЕ НАМАЛИ ВНОСКАТА В ПАРТИЯТА И ДА СЕ ПЛАЩА ХОТЕЛА, НЕ ОТ ШОФЬОРА ДА СЕ ВЗИМА.
26
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички шофьори на манифестация ще бутаме западния капиталистически модел.Обича ме си БСП. Тя е нашата опора тя ни дава хляба.
25
3
 
19
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
Що не протестирана лани през август ? Когато другарят Борисов и Макрончето се целуваха и франсето им го забоде ???