Шиша Пангма крие истината! Пукнатина погълнала Боян?

Атанас Скатов: Пълно е с цепнатини, пада и много сняг, който ги крие
16 май 2018 09:20,
91

Алпинистът Атанас Скатов препполага, че издирваният вече 12 дни Боян Петров е паднал в цепнатитна, атакувайки Шиша Пангма.

"Това е най-вероятното", каза той и допълни: "Има много пукнатини, а пада и много сняг тази година, така ги покрива и не знаеш, че следва пропадане", обясни Скатов версията си защо приятелят му не може да бъде открит от спасителите и шерпите.

"За първи път толкова голяма група провежда спасителна операция, за първи път Китай и Непал имат съвместни действия", посочи алпинистът пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Пред bTV пък той обясни, че с Боян са имали уговорка да се видят в подножието на Еверест, тъй като след покоряването на първия си осемхилядник за годината и двамата са планирали да изкачат тази пролет и покрива на света - Еверест.

Само преди дни Атанас Скатов, който по същото време, когато Боян Петров атакува Шиша Пангма, започна своето изкачване на Мо Ойо (8200 м) и го покори.

Скатов е веган и е първият българин, стъпил на този връх, а и първият веган в света, който го е покорил.

Той се надява неговата експедиция да приключи до юни и тогава да се завърне в България.

Късно снощи Скатов написа своето прощално писмо във Facebook, адресирано до големия му приятел Боян Петров.

В него той припомня, че заедно са били на 3 експедиции – през 2015-а изкачили връх Манаслу, а година по-късно върховете Анапурна и Макалу.

"Безкрайно много съжалявам за това, което се е случило. Знам, че колкото и да сме силни, природата е по-силна от нас. Знам колко е трудно там горе. Спомням си, когато си говорехме след изкачването на вр. Макалу , как се спогледахме безкрайно изтощени и почти без думи си казахме : "Хората идея си нямат,какво се случва тук горе и какво преживяваме". И е така. Няма как да знаят! Но аз знам! И сега наистина го изпитах в пълния му вариант с изкачването ми без шерп и кислород на вр. Чо Ою", продължава Скатов.

Той допълва, че може да оцени още повече, това, което Боян е направил вече 10 пъти по всичките осемхилядници.

"Виждал съм колко е зависим от инсулина и съм се чудел как не се страхува да не получи пристъп, в момент, в който да не може да реагира", пише още Скатов и не спира: "Осиротях! Ще ми липсва Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието. Все още се надявам, че може да стане някакво чудо и да се появиш отнякъде, въпреки че... много време е минало. Единственото, което мога да направя в този момент, е да продължа напред към Еверест, там където щяхме да се засечем тази пролет и да посветя изкачването си на върха на теб! Дано имам късмет да го кача. Заради теб! И може да усетя духа ти там някъде в бялата планина, на най-високата й точка и да си поговоря пак безмълвно с теб!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми остави го и ти на мира, защо лешоядстваш?
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да живее повече от бай Манол на 86, защо семейството му не го остави да живее в ледовете ами ореваха цяла България, а той сиживее повече от бай Манол на 86 горе на върха в ледовете!
48
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нов ден, нова статия от лешоядите, няма спиране, оставете Боян да почива в мир.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимус преди 5 години
"Мо Ойо"? Нов връх ще да се е появил в Хималаите.
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки нормален човек знае рисковете и сам преценява дали си заслужава. Не е нужно обществото да съпреживява чуждите влечения. Шофьори, ватмани, лекари, строители, енергетици и .... др. също имат своите трудности, но те се прехранват с професиите си. Жалко за човека, но той знае, че не можеш да си по-силен от природата.
45
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Осъзнайте го най-сетне, че планините не са състезателни писти! И е важно журналисти/редактори поне мъничко да проявяват професионализъм въпреки въпиющата липса на познание и грамотност. Нито върхът е правилно изписан, нито пък Скатов е първият българин, който го е изкачил. Тези неща поне елементарно се проверяват дори и от хора с нивото ви! А веган или не - безразлични са ми нечии хранителни диети - просто внимавам с какво се храня - е, според възможностите ми. Като всеки друг българин, впрочем.
44
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ги крие а ги прибира самонадеяните ай честито няма кой да го вади от там сега не може да му се кланят зелената мафия и политическата
43
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гоце от ДелчевоКазваш...къде по-смислено е всеки ден да ходиш и ореш на нивата, както правиш ти, вечер да пиеш ракията със салатата, да треснеш жената...и да заспиш.На следващия ден- отново.А, най-голямото ти постижение да бъде, да отидеш до градО, два пъти в годината.Да...това е къде по-достоен живот от този на Боян Петров.Успя да убедиш всички нас.
42
3
 
32
 
! Отговори
К преди 5 години
Върхът в Кирай се казва Чо Ою, не Мо Ойо, необравовани служители!
41
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 години
До НерезМного съм далече от "***". Просто човек трябва да гледа реалността! Колкото до тоалетната и какво може да се случи на човек там, имах предвид, че съм намирал човек починал от инсулт седящ на тоалетната чиния!
40
4
 
47
 
! Отговори
123 преди 5 години
Благодаря на Атанас Скатов за тези думи! Разплака ме! Дано изкачи Еверест безпроблемно и наистина това да е в името и паметта на Боян Петров! Мир на душата му!
39
5
 
17
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Веганство в древността е имало винаги. Това е вид аскетизъм и въобще не е ново явление, но Шопия го бълва като мода. Радикализацията на тема здраве и дълъг живот има смисъл, само, ако ти послужи да свършиш това,за което си дошъл на земята. Иначе, пак ще умреш, това е сигурно;)))
38
14
 
19
 
! Отговори
Манолски преди 5 години
Всички зелени *** имат пукнатини в мозъците си, пълни с бръмбари и пеперуди
37
12
 
24
 
! Отговори
Гоце от Делчево преди 5 години
Успял човек е този, който разбира истините за себе си и живота, без да му е нужно да се завира при дяволската майка на другия край на света.
36
1
 
2
 
! Отговори
65 преди 5 години
Искам да питам_ нали при разреден въздух_тоест по_малко кислород,кръвната захар пада. Значи си е нсправил сметката.Сега да не почнат дс го обвиняват
35
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Високо, високо, високо, високо застани, над завист и обида, над дребните сплетни.Още на: https://textove/fsb-visoko-tekstБлагодариние на textove
34
21
 
27
 
! Отговори
Гоце от Делчево преди 5 години
Да се навреш по собствено желание в тази безрадостна пустош, да пълзиш като паяк по камъни, ледове, и на минус 40 температура, да се изкачиш на върха за пет минути, да направиш пет селфита, всичкото с риск за живота ами нека психолози и психиатри обяснят какво ти е Има далеч по-безопасни начини да успокоиш демоните в главата си прости човешки начини. Само че, огромното его кара някои да си мислят, че те, щот са специални могат да научат големите истини в пущинака, а и две ракии стигат за също
33
20
 
21
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Вегане, качвай смело Еверест и внимавай за пукнатини да не си губим време после да те издирваме. Какво се оплакваш като стара мома за фуй? Некой с пистолет на главата ли ви кара да се дръвчите на майката природа? М? От играчка после плачка нали знаеш? Ама ти не вдяваш така, че лапай смело моркова и атакувай следващия връх, сигурно ще срещнеш другаря си рано или късно някъде и във някаква форма :))
32
8
 
49
 
! Отговори
Деян преди 5 години
Естествено е да изпитвам гордост като българин, когато някой наш сънародник успее. Успее да изкачи 8000 планина и да забие българското знаме, когато спечели златен или някакъев медал в какъвто и да е спорт. "Хората идея си нямат какво се случва тук горе и какво преживяваме" Така е. Идея си нямаме какво преживяват всички успели в областта си хора. Успяваме не защото постоянно афишираме трудностите пред другите, а защото сме готови да ги понесем. Това ни прави успели в нашата сфера на интерес.
31
6
 
29
 
! Отговори
МДА преди 5 години
Възхищавам се на хората които са способни да преборят себе си и да постигат неща които повечето хора не могат. Прекланям се пред тях и когато имам възможност да се запозная с такива хора винаги ми е интересно да почерпя от техните изживявания. Макар, че моите пътешествия обикновено ме влекат към морето и морските обитатели всички хора, които "покоряват" могат да те обогатят при среща с тях. Между другото влезах да цъкна по един минус на щатните коментари...