Шиша Пангма крие истината! Пукнатина погълнала Боян?

Атанас Скатов: Пълно е с цепнатини, пада и много сняг, който ги крие
16 май 2018 09:20,
91

Алпинистът Атанас Скатов препполага, че издирваният вече 12 дни Боян Петров е паднал в цепнатитна, атакувайки Шиша Пангма.

"Това е най-вероятното", каза той и допълни: "Има много пукнатини, а пада и много сняг тази година, така ги покрива и не знаеш, че следва пропадане", обясни Скатов версията си защо приятелят му не може да бъде открит от спасителите и шерпите.

"За първи път толкова голяма група провежда спасителна операция, за първи път Китай и Непал имат съвместни действия", посочи алпинистът пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Пред bTV пък той обясни, че с Боян са имали уговорка да се видят в подножието на Еверест, тъй като след покоряването на първия си осемхилядник за годината и двамата са планирали да изкачат тази пролет и покрива на света - Еверест.

Само преди дни Атанас Скатов, който по същото време, когато Боян Петров атакува Шиша Пангма, започна своето изкачване на Мо Ойо (8200 м) и го покори.

Скатов е веган и е първият българин, стъпил на този връх, а и първият веган в света, който го е покорил.

Той се надява неговата експедиция да приключи до юни и тогава да се завърне в България.

Късно снощи Скатов написа своето прощално писмо във Facebook, адресирано до големия му приятел Боян Петров.

В него той припомня, че заедно са били на 3 експедиции – през 2015-а изкачили връх Манаслу, а година по-късно върховете Анапурна и Макалу.

"Безкрайно много съжалявам за това, което се е случило. Знам, че колкото и да сме силни, природата е по-силна от нас. Знам колко е трудно там горе. Спомням си, когато си говорехме след изкачването на вр. Макалу , как се спогледахме безкрайно изтощени и почти без думи си казахме : "Хората идея си нямат,какво се случва тук горе и какво преживяваме". И е така. Няма как да знаят! Но аз знам! И сега наистина го изпитах в пълния му вариант с изкачването ми без шерп и кислород на вр. Чо Ою", продължава Скатов.

Той допълва, че може да оцени още повече, това, което Боян е направил вече 10 пъти по всичките осемхилядници.

"Виждал съм колко е зависим от инсулина и съм се чудел как не се страхува да не получи пристъп, в момент, в който да не може да реагира", пише още Скатов и не спира: "Осиротях! Ще ми липсва Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието. Все още се надявам, че може да стане някакво чудо и да се появиш отнякъде, въпреки че... много време е минало. Единственото, което мога да направя в този момент, е да продължа напред към Еверест, там където щяхме да се засечем тази пролет и да посветя изкачването си на върха на теб! Дано имам късмет да го кача. Заради теб! И може да усетя духа ти там някъде в бялата планина, на най-високата й точка и да си поговоря пак безмълвно с теб!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно, че е паднал в цепнатина. Погълнала го е лъвина. Чувал съм, как този дзвяр лъвината поглъща десетки хора наведнъж!
9
3
 
14
 
! Отговори
не е твойо преди 5 години
''изкачване на Мо Ойо (8200 м)" , не позна и втория път с "вр. Чо Ою"! само Масква пишете правилно на тоя сайт! Чо Ойю (Тюркоазената Богиня) Cho Oyu 卓奥友山
8
20
 
28
 
! Отговори
Крум от Крумовград преди 5 години
Важното е, че Боян и нему подобните, са герои, а ние-злобни човеченца, живеещи по моловете, и прд телевизора, които ще водим жалък животец, макар и по-дълъг от Боянчовия.
7
4
 
45
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Алпинистите от всички страни да бъдат организирани в групово почистване на всички осемхилядници по света, че са ги направили на ***! Ето една човеко и богоугодна кауза на тяхната дейност!
6
16
 
22
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Като не му стискало да си признае че е от левия бряг, решил да стане веган. Аман от такива
5
12
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Хората идея си нямат,какво се случва тук горе и какво преживяваме". И е така. Няма как да знаят! Но аз знам! Ето, това казва всичко за нарцисизма на подобни хора.А ти, Атанасе, знаеш ли, какво се изпитва при подводно гмуркане на големи дълбочини? Знаеш ли, какво е да видиш лъв на сантиметри от лицето ти в африканската савана? И прочие.Хайде да не степенуваме адреналина, защото алпинистите са коне с капаци.
4
1
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Сигурно ще се окажа прав в едно от предположенията ми за изчезването на Боян. Със сигурност е пропаднал някъде и е затрупан. Сигурно е починал на място и няма никакви шансове да оцелее.
3
6
 
8
 
! Отговори
Дони преди 5 години
Вече е в долната земя .
2
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрете се вече със статиите за Боян! От един пост на Атанас Скатов изсмукакте от пръстите си две статии. Нещата са ясни. Оставете човека да почива в мир.
1
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха, още една "интерсна" новина....браво