Доклад: Лотарията не пристрастява, пълни бюджета!

Юристи препоръчват широко обществено обсъждане на промените
75
Доклад: Лотарията не пристрастява, пълни бюджета!
Снимка: Dnes.bg

Да се проведе широко обществено и експертно обсъждане със заинтересованите страни във връзка с предлаганите ограничения за лотарийните игри. Това препоръчва правният екип на Института за модерна политика в доклад, изпратен до премиера и депутатите.

Още по темата

Институтът препоръчва още да бъде направена детайлна оценка на фискалните и социални ефекти от предлаганите рестрикции. Според документа те ощетяват бюджета, бизнеса и хората.

Приходите от игралната индустрия като цяло в България съставляват едно от големите пера в държавния бюджет, което бележи устойчив ръст през последните години - от 60 млн. лв. приходи за държавата през 2014 г. до повече от 138 млн. лв. през миналата 2017 година.

Според доклада лотариите плащат най-високите данъци – 15% от целия приход от билети, а останалите фирми – корпоративен данък от 10% върху печалбата.

21 държави в ЕС имат по-ниски данъци за лотариите от България, в 1 държава данъците са идентични с българските, а 4 държави са с по-висок данък. Според доклада не са верни твърденията, че в ЕС рекламата и разпространението на лотария са "забранени" или по-рестриктивни отколкото у нас, както и че има ограничения в разпространението.

Експертите обобщават и резултатите от 92 научни емпирични изследвания след 2000 г. относно "хазартната зависимост". Процентът на лицата, които покриват петте медицински критерия за "хазартна зависимост" в Европа варира от 0,12 до 3,4%, в САЩ е около 3,5%, в Канада 2%.

Установено е, че това няма причинно-следствена връзка с лотариите, както и въобще с мащабите, рекламата и разпространението на лотарийните игри. Значение за "хазартната зависимост", макар и незначително, оказва рекламата на т.нар. "твърд хазарт" (казина, рулетка, покер и пр.), се посочва още в документа.

Лотариите са обект на строга държавна регулация и осъществяват дейността си под стриктен държавен контрол, а лотарийните билети са ценни книжа по действащото законодателство.

Докладът илюстрира и разпределението на приходите от лотарийни билети, съгласно действащата законова уредба. 100 единици приход от билети се разпределят – 15 за данъци (от които 1,5 в Национален фонд "Култура"); средно 66 - изплащане на печалби на участници (при законово задължение за минимум 50); средно 9 – търговска отстъпка за разпространители; 10 – реклама, организация плюс крайна печалба за фирмата-организатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за обикновения човек в обществото , какво отива в държалната хазна няма информация.За обикновения човек това е *** игра за пране на пари. Какви субекти са собственици на тия казина също няма информация. Както в хляба незнае какво има така е и с хазарта.Така , че това си е изпусната територия на институциите.
24
0
 
25
 
! Отговори
з преди 5 години
Забележете че печелившите са все Сиргюн,Мюмюн,Али, българи почти няма. Печалбите отиват в региони населени с електората на ДПС, а именно на Пеевски. В София живее половин България, а печалби почти нямаааа.
23
10
 
0
 
! Отговори
ОтличникаОтПсиходисп преди 5 години
До АнгелПиете ли си редовно хапчетата ? Ммм ? Или сте природно *** ? *** сте а давате мнение - що така ?
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
................"Изплащаха се само малки суми, а спечелилите големите награди бяха измислени лица."
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джордж Оруел, "1984":"Ставаше ли дума за лотарията, дори полуграмотни хора проявяваха смайващи математически способности и феноменална памет. Цяла една мафия си изкарваше прехраната, като продаваше системи от числа, прогнози или просто амулети. Уинстън нямаше нищо общо с лотарията, която се организираше от Министерството на изобилието, но знаеше (всъщност всички в партията знаеха), че до голяма степен наградите са въображаеми. Изплащаха се само малки...
20
2
 
14
 
! Отговори
Siyana преди 5 години
Всеки, който разбира от хазарт би се присмял да този доклад! "Значение за "хазартната зависимост", макар и незначително, оказва рекламата на т.нар. "твърд хазарт" (казина, рулетка, покер и пр.), се посочва още в документа." Та нека за това да рекламираме на макс "националната лотария", която избобщо не е национална и поне 15% от приходите й отиват в Армения, 15% в хазната, а 60% са разпределени за още реклама и разходи, за да изпразним допълнително джобовете на наивниците...
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За хазартните и лотарийните игри трябва да има отделни лицензирани пунктове, помещения, зали, както е при държавното тото и еврофутбол. Може да се предлага само кафе и студена вода и масички за търкане. Не може всяка будка и хранителен магазин да бъде тотопункт и да предлага хазарт. Забраната на рекламата и разкриване на печелившите е задължителна. Разкриването на печелившите е вредно за тях, нарушава правата им.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би са си чист кризисен PR инициативите за забрана на рекламите на лотарията на патриотите, но ме кефят. Веднага показват кой какъв е и кого защитава - няма мърдане, няма място за маневриране, шикалкаване и заблуда на хората. Колебал съм се за този институт, но ето - край.
17
0
 
10
 
! Отговори
# преди 5 години
От годин лъжат по цял свят, че ще влагат печалбата в образование - фактите говорят обратното.Лотарията е надежда за много хора, които не разбират , че джакпота е макс 3 процента от печалбата! В казината си се залага в софта колко % да е печалбата (обикновено до 1.5 %) - дори алгоритъма да ти даде печеливша врътка, ако определения процент е стигнат, не печелиш!Трябва да има таван на печалбите от хазарт в бедни държавяи като БГ - всичко над тавана в хазната!
16
1
 
32
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Отивам на Лафката да си купя минерална вода.Пред мен 6-7 човека чакат на опашка. От тях само 1 чакаше за цигари .Останалите си купиха билети! Това е страшна краста сред бедното респективно про.сто население на България!!! Същите тези хорица свалят правителства!!!! Голяма грешка ще е ако ГРОБ не ограничи Хазартната краста ,защото зимата Комарджиите ще им тропат под прозорците че нямат пари за храна!
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ни интересува как е в другите страни, всеки за и според населението си. При нас е лавинно и има опасност за много деца да бъдат оставени недохранени и боси , докато заблудените им родители търкат билетчета с мизерните си заплати. зомбирани пред лавките. Иначе то и да евтаназираш болни и стари пенсионери е на печалба за бюджета и ще спести много от неизплащането на пенсиите, ама дефакто правилно ли е?
14
0
 
33
 
! Отговори
гост преди 5 години
Тея хора сън не спят докато не вземат и последната стотинка на хорицата!
13
0
 
20
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
т.е. остават с някакви си мизерни 5% печалба, а? "10 реклама, организация плюс крайна печалба за фирмата-организатор."Защото от 10 ако извадиш реклама, заплати на водещи, разпространение и т.н. не остават повече. Вярно ли ми казвате че Божков инвестира с 5% възвращаемост. Вярно е петък и хората чакат почивните дни, ама съвсем за ... да ни взимате, не бива!
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да има надпис - Хазартът пристрастява. Можеше да ядете шоколад, а сега само го миришете
11
1
 
29
 
! Отговори
131 преди 5 години
Тая лотария е такава пирамида....Печелиш 1 милион-плащат ти някаква част за замазване на очите,а останалите ти ги изплащат в продължение на 20 години+не се онаследяват!Уж си милионер,ама не съвсем!
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко фалшиво звучат думите от телевизионния екран "ще вложа парите в образование"когато са предхождащи от "всеки ден си взимам билет и даже всички роднини и те си взимат, но сега ме карат аз да им тегля"---------------------Закривай!
9
1
 
30
 
! Отговори
до Юрист преди 5 години
Какво изплащане, то истинска печалба няма. Най-много да е 10% от събраната сума печалбата - говорим за хиляди зависими, даващи левчетата си ежеминутно.
8
0
 
37
 
! Отговори
kkk преди 5 години
Направо ще се гръмна от съжаление и умиление към хазарта на Божков!То само Папата не излезе да обяснява колко е положителна за държавата!140 млн. данъци-СМЯХ!А тези няколко МИЛИАРДА,които излизат от икономиката и влизат в джоботе на Божков и компания???За съжаление като гледам хазартното лоби как се активизира,едва ли ще мине закона!
7
0
 
31
 
! Отговори
Юрист преди 5 години
Въпросът е кои лотарийни билети с а ценни книжа по действащото законодателство. Отговорът е тези от Българският спортен тотализатор. С разните му там хартишки бълвани от фирмичките на Пеевски, по известен като Лакомото прасе и В. Божков (Черепа), може само да си избършете, знаете какво, без извинение.Няма закон, който да гарантира изплащането на печалбата Ви.
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лотарията пълни джобовете само на Шиши и Черепа.

Спонсорирани публикации