Българите зад граница - повече от тези останали в България!

Нацията може и да не оцелее, ако държавата не промени нещо
Обновена: 19 май 2018 17:01 | 19 май 2018 16:55, Камелия Цветанова
932
Българите зад граница - повече от тези останали в България!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България все още няма ясна концепция как да работи със своите общности в чужбина. Нужни са промени по отношение на тази политика - това коментира в Русе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, в присъствието на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев.

Още по темата

Според Каракачанов ДАБЧ е със скромен бюджет за разлика от средствата, които отделят държави като Румъния, Гърция и Унгария за своите общности в чужбина.

Харалампиев посочи, че бюджетът на агенцията, който включва заплатите и осигуровките на служителите, дейностите, свързани с работата с над 1050 български организации и с над 300 български училища в цял свят, е малко над 900 000 лева.

По думите му бюджетите на държави като Унгария, Румъния, Полша, Ирландия са десетки, а някъде дори и стотици милиони евро.

Според Харалампиев българите, които живеят зад граница - традиционните български общности и емигрантите, били повече, отколкото тези, които са останали да живеят в България.

По думите му е крайно време българската държава да разбере, че е нужна нов тип политика и стратегия, за да може българската нация да оцелее.

Каракачанов каза, че се прави опит за разработване на програма за трайно привличане и заселване в България на български общности в чужбина, които имат подобно желание.

Той коментира, цитиран от БТА, и решението на Българската православна църква /БПЦ/ да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Според Каракачанов "явно БПЦ се влияе от чужди църковни или политически влияния".

По думите му това е въпрос на самочувствие и малко по-голяма ангажираност с българската кауза.

Според председателя на ВМРО църквата е отделена от реалните проблеми и интереси на обществото.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри във Военния клуб в Русе международен фестивал на поетичния театър "Борба и обич", който се организира под негов патронаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
444
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Weis, и ние сме в Австрия:)
443
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво от това?! Българската държава не заслужава да съществува. А в момента народа там е 90% обединен! В простотията си.
442
1
 
10
 
! Отговори
М преди 6 години
До до 593Ок, ама моето образование ми отне 6 години. През това време, трябваше да работя. Нямам сърце, да искам пари от родителите си, когато мога сам да се справям, а чл. 144 от СК, дето задължава хората да гледат "издържат" студенти до 25 годишна възраст е ... показателен за това, колко мамини детенца има. В чужбина, можех да уча, да работя, макар и тежка работа, да не се притеснявам, че не ми стигат 19 лева за наема, а след това, взимах в пъти повече, отколкото опитни колеги взимат в БГ.
441
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България процъфтява бизнеса с търкането на Билетчета!Депутата от ДПС Дебелян Пеевски потрива доволно ръце - след далаверата с КТБ това е нов източник на милиони , българите послушно му връщат мизерните си заплати...и се чудят как да свържат двата края на края на месеца.Друг доходен бизнес - са бързите кредити! И при тях милиони българи дължат милиарди на банките.Български рай - на скачащи пред влакове, от блокове и мостове - щастливи , усмихнати българи!Ко? Нье!
440
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Смятам, че не е нормално в чужбина да плащат 3-пъти повече за нещо което тук немога и със зверски усилия да постигна.Е кажете ми аз в европа ли съм?
439
4
 
21
 
! Отговори
Бедния българин преди 6 години
Беснеещия за това , че българите в чужбина били на квартири, брали ягоди и видиш ли мизерували. Мой човек, живеем много по - добре от тебе. Ти който си назначен с връзки и не можеш да си вържеш обувките сам, ти който не си постигнал нищо, чакаш всичко на готово, защото си свикнал всичко да ти се поднася по този начин. Аз съм 3 то поколение българин в Америка. Мога да ти кажя, че можеш да завиждаш, не на парите , а на начина на живот. Можеш да си мечтаеш само за къща на 2 етажа и чисто нова кола
438
3
 
20
 
! Отговори
Weis преди 6 години
Повече от десет години живея и работя в една спокойна държава - без агресии по улиците, спазване на правилата без значение каква кола караш, спокойна атмосфера и т.н. Като се прибирам в Бг повече се натоварвам, отколкото почивам, така, че изборът е ясен!! Естествено, отдавна приключих с тежката физическа работа!!
437
0
 
12
 
! Отговори
до 552 преди 6 години
"около мен има други усмихнати българи "--------Усмихнати българи?Озъбени...от злоба и мизерия!Невиждащи светлина в тунела!Усмихнати българи!Кого лъжеш бе градския?Да не ви знаем и кариеса по гнилите зъби
436
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 574Пич не ставай смешен и 15 хиляди да взимаш в България пак неможеш да имаш живота, който в Германия ще имаш с 2000 евро, разбираш ли, колкото и да взимаш в България, все ще се движиш по разбити пътища, ще разчиташ на мизерна спешна помощ и калпава полиция, корумпирана администрация и съд,от които няма никаква полза, всичко това са проблеми, които са непонятни дори и за социално слабия тук в Германия
435
3
 
15
 
! Отговори
до Демографчо преди 6 години
Същият този сайт - скоро постна плагиатствана статия - след 10години ромите ще са 3 000 000РодолюПците - ще трябвя да се сместят и да започнат 2ра или 3 та работа - защото ромите все някой трябва да ги издържа!БХК ще дойде на власт , и ще се разпореждаЕвророма Дост и ДПС ще са парламентарно мнозинство.А малкото останали биобългари - ще им са обслужващ персонал!
434
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Лично опитПрочети злобните коментари на емигрантите и ще видиш за какво става въпрос.
433
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДемографчоТочно пък ромите масово емигрират в последните години.Ряботя близо до полицията в нашият град и лятото е пълно с роми от чужбина,които си сменят паспортите.
432
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 604Сега отивам да разхождам децата си в един парк.Правя го всяка събота и неделя.И около мен има други усмихнати българи с техните деца.А вие си злобейте на воля.Мизерията ви ще ви преследва цял живот.
431
1
 
20
 
! Отговори
Лично опит преди 6 години
До 600Много от българите, живеещи в чужбина от по- дълго време, не мизерстват. Всички работят и то здраво. Устроили са по някакъв начин живота си. И 99% са били принудени да напуснат България, за да отцелеят. Нито изпитват злоба към тези, които са останали. Та нали това са нашите роднини и част от приятелите ни!
430
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората в България живеели нормално???В коя България? Не сте ли вие същите комплексари - които вечно квичите - колко ви е зле? Само под такива статии - се сещате за "рая", а иначе вой до небесата , че Гинка жилеткова ще ви дои и стриже като овце!Щяхте да сте смешни - ако не бяхге жалки и за презрение!А на функционално неграмотния с "предателите" ще кажа , че по-ниска твар от него няма!
429
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още със слизането от самолета - познаваш българите - физиономии на преждевременно грохнали и изхабени жени и мъже.Смазани от живота и превърнати в безволеви марионетки.Качваш се в таксито и те залива чалга.По улиците клаксони и псувни!Джигити карат - като камикадзета.Всеки гледа да те прецакаБългария
428
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предатели не се връщайте вие и предателската ви семка .. Седели там за по-доброто образование и бъдещето на децата , Толкова е добро образованието в Британия и САЩ , че ставаш инженер без да си учил физика.. Не познавам деца на изменнци да са завършили добър университет на запад..Едни дека седяха за по-доброто образование сина им завърши за медицинска сестра ..
427
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 59395 процента от емигрантите работят тежък физически труд.Кой ви е виновен,че не сте се образовали достатъчно ,за да си намерите добре платена работа в България?И България е с 7 милиона население.Който иска да напуска-и 3 милиона да останем няма да изчезнем като народ.А вие злобеете,защото никога няма да сте приети напълно в новата държава.
426
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 596Това ви е мъката на вас-че има хора,които живеят нормално в България,а вие мизерствате в чужбина.Човек със собствено жилище и 1500 лв заплата живее в пъти по-добре от някой с 2000 евро заплата и живущ под наем в чужбина.И да спестите някой лев то е с цената на огромни лишения и мизерия.
425
6
 
16
 
! Отговори
до 593 преди 6 години
САЩ са 300 000 000 а вие вече не останахте и 3! Има утъпкана пътека в Терминал 2 ! За 28 години пода е заприличал на пода в манастира Шаолин! И тръгват си кротко - по 50 000 души всяка година.И чета - коментари на ментално, и функционално неграмотни, че като си тръгнели сънародниците им - за тях щели да останат работни места на меринджеи.Случващото се е логично - остават все такива...объркани и злобни ***!