"Дядовата ръкавичка" - защо жилищата ни са пренаселени?

Сред причините са възможностите за работа в големите градове
Обновена: 1 юни 2018 21:51 | 1 юни 2018 21:48, Екип на Bulgaria On Air
77

Голяма част от жилищата в България са пренаселени. Причините са няколко – една от тях е, че социалните жилища са малко. Не е и тайна, че голям процент от хората на възраст 25-35 години все още предпочитат да живеят с родителите си.

Какви са причините за това и кои са градовете, в които тенденцията е най-забележима? Коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR от Иван Велков.

В големите градове по цял свят пренаселването е повече от видимо. Това се дължи донякъде на възможностите за работа и реализация, която малките населени места просто не могат да предложат. Според едно от последните изследвания до 2030 година трима от всеки петима ще живеят в градовете.

Това ще доведе до големи предизвикателства в социален аспект и необходимост от изграждане на нови сгради. Какво правят общинските власти, за да решат проблема, който не е от вчера? Къде се корени проблемът и как можем да стимулираме развитието и на малките населени места?

"Основната причина за този процес на изместване към големите градове е по-доброто заплащане и повечето възможности за работа", коментира Иван Велков.

Опустяването е най-забележимо в Северозападна България. Това води до редица проблеми, един от които е срив в икономиката. Как общините ще се справят с предизвикателството?

"Въпрос на седмици е да бъде избран начинът, по който ще изглежда бъдещото райониране. Това е проблем, който за жалост нашата икономика не успява да пребори със собствени средства. Трябва да се стимулира създаването на нови работни места извън големите градове", призова в "Директно" Иван Велков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Това,че в твоят блок няма празни жилища,не означава,че навсякъде е така.Естествено,че вярвам на специалистите от Световната банка.Цените в момента се вдигат,защото всичко живо си влага парите в жилища-емигранти,хора си теглят спестявания от банките и купуват жилища.Не случайно няколко години подред смъртността в София е по-висока от раждаемостта.Там статистиката е 100 процента вярна.А и повечето хора от провинцията емигрират,вместо да мигрират в София.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До annybodyМоже някой да не е много добър в копирането и възпроизвеждането на учебен материал ама да може да мисли да има въображение и да твори.Това значи ли,че няма право да учи?С какво някой папагал запомнял и повтарял хиляди и милиони листове информация под формата на учебници е по-добър от него?Вие предлагате китайско руската система от преди 70-те на миналият век.Хиляди се борят за едно място и накрая купят нещо на черно от някое световно изложение и след адски усилия му направят ментето
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Sorry,но ако искаш планова икономика, трябва да идеш в Китай.Цялата бяла цивилизация стъпва на идеята за превъзходство на всяка цена без значение на хармония, екология и последствия или, както казват будистите:Страданието е следствие на невежеството.Бялата цивилизация отива по дя-волите, ние също.
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19Не им вярвай на тия доклади.Те са на основа статистика а статистиката е тип "пиле с ориз"Един ял пиле,друг ориз,трети само му замирисало а пети чул от четвърти ,че всички яли свинско със зеле.Живея в 14 етажен блок в Сф.Квартал-нито евтин нито скъп.От 80 апартамента има 2-3 необитаеми.Никой не живее в тях абсолютно празни само дето собствениците не искат да ги продават защото искат да имат резерва ако нещо се случи.Тва са 3,4 %.Къде ги видя тая световна банка-30 процента необитаеми жилища
19
2
 
6
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До До annybodyНапълно съм съгласна с вас, по-лошото е, че това, за което говорите, е не само очевидно, по скоро е очевадно.На Запад принципът е достъп на всеки (както стана и тук отпреди трийсетина години благодарение до огромна степен и на зле измислените делегирани бюджети), но навремето си кандидатствахме за 180 места от 2 500 кандидати (Английска гимназия - София, 1970 г.) и за 30 места в Английска филология СУ от 2 000 кандидати, 1975 г.База за качество и сравнение?
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жилищата, за които говориш, няма да излязат на пазара, защото бивши и сегашни политически и бизнес величия искат да направят и правят жилище в София за децата си и родените и неродени внуци.
17
2
 
11
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Според доклад на световната банка 24 процента от жилищата в София са необитаеми.Не че има много хора в София, а масово се купуват жилища заради ниските лихви в банките по депозити.Ако тия жилища излязат на пазара на разумни цени няма да има жилищни проблеми.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези темпове на намаляване на населението скоро ще има много жилища и малко хора.Сега положението е много по-добре отпреди 20 години.Тогава беше често срещано две или три поколения да живеят в едно жилище.На моите две деца ще останат в наследство триетажна къща и два апартамента, в които сега живее баба им , а в другият бездетната им леля.И повечето семейства са така.
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София е дядовата ръкавичка.В Мелник гражданите са 300 на брой.Бившите се-ляни, ако не презираха произхода си, тук щеше да е Швейцария.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Швейцария 70% от земеделието е субсидирано от държавата.Къде сме ние?Северозападна България се обезлюди, защото масово местното населението се пресели в София и моите корени са от там.Хората от СЗБ определено са будни, но както обичам да ги наричам -те са местните сицилианци-много са лоши, особено софиянците от тях, не щат да стъпят "на село", ако не им е постлано червено килимче, а са лекари, политици и сие.Когато говорим за СЗБ, се сещам за Страцимир.
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некадърни и мързеливи , но много "разбиращи" , такива живеят в дядовата ръкавичка!
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Ми да ще я проектирам.Ако е едноетажна без мазе дори е доста лесно.Можеш да си я купиш сглобяема и да си я построиш сам.Може да си я зидаш с тухли или блокчета Итонг.Може да си я направиш от железобетон- ще е със здравината на малък бункер.Има начини стига на човек да му се работи,да има Интернет да чете идеи и похвати и да е физически здрав.Най-лесно е да кажеш 'аз не мога".В чужбина съм виждал стари кораби и самолетни фюзелажи преправени на къщи.Някои много луксозни.Има начини.
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е чак пък пренаселени.Повечето ми познати живеят в собствени жилища .Плащат кредити, ама при двама работещи в семейство кредитът не тежи толкова.Аз лично също теглих кредит и мислех да купя апартамент в Пловдив. Но вместо това ремонтирах с парите семейната ни къща на два етажа, като на първият са родителите ми, а на вторият моето семейство. Така си помагаме взаимно, но сме в отделни домакинства.
10
6
 
11
 
! Отговори
обективен преди 5 години
Който иска търси начин , който не иска търси причина ! Младите искат бързо и лесно да получат всичко ,но те какво правят за да го постигнат ? Като не им харесва в БГ светът е пред тях да се пробват навън ,но там искат работа ,гърбене ,а не мрънкане .
9
5
 
21
 
! Отговори
До annybody преди 5 години
Висшите ни училища трябва да са не повече от 10 и там да се влиза след сериозен изпит - който няма знания за минимум мн.добър (5), да не бъде приеман! Специалностите в тези университети да бъдат такива, каквито ще са нужни на България след 5 години и да се приемат толкова хора, колкото ще бъдат приблизително работните места. По време на следването, който се яви на изпит и няма знания поне за мн.добър (4.50), да бъде късан!Сега се пилее време и пари, за да се създават ненужни уж-"висшисти".
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е много чудно защо са пренаселени? Този Иван какъв е? Ъо и аз мога да коментирам по темата без да имам особени компетенции.
7
2
 
9
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Ако заплатите ни са смешни, не е ли по-добре и ние, а и образованието на децата ни да сме насочено към добре платени професии, които не включват абсурдни специалности като PR, HR, политология, социология, европеистика, мениджмънт и прочие нищо неправене - на всяка цена обаче ВиШу?Демографската катастрофа до голяма степен се дължи и на обстоятелството, че като се жени човек, кой знае защо не иска да се жени и за тъщата и тъста.
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 123Можеш да си купиш малка градинка в квартал Кремиковци например и лека-полека да почнеш да строиш солидна къща.В момента там земята е много евтина заводът отдавна го затвориха и районът е сравнително чист и спокоен.В Сф е ясно с тия 3-4 Хил лева на квадрат с 1к месечно най-много едностаен 20-30 квадрата и миниатюрна тоалетна с баня.И то ако цял живот си роб.Обаче къщичка може да си ппстроиш и сам.Сега има нови материали,интернет,ще си я прпектираш сам.Аз съм на същият хал.Давам идея;)
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пренаселени са оти баце надува имотния балон а 24% от жилищата в София са празни а из страната стига и до 50%. Но цените са за гепаджии!
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много хора си загубиха апартаментите след великото теглене на кредити, а и много не си сменят адресната регистрация