След моркова и тоягата... Дончева заплашена с разчленяване

Вицепремиерът: Не виждам нищо нередно в думите й и я подкрепям
Обновена: 11 юни 2018 16:13 | 11 юни 2018 12:15,
318
След моркова и тоягата... Дончева заплашена с разчленяване
Снимка: Facebook

Жената на вицепремиера Томислав Дончев Светлана е получила заплахи, включително за разчленяване, след поста си във Facebook за "моркова и тоягата", обяви съпругът й.

"Пиша отговор на Българския Хелзински комитет, които поискаха оставката ми. Много ме притеснява обаче допускането за колективна отговорност, а в една правова държава тя е лична. Колективната е характерна за комунизма и фашизма. Днес ми казват: "Разграничете се от Светлана", утре може да го кажат за майка ми или за детето", посочи Дончев.

Още по темата

"Едва ли някой би намерил аргументи "за" нарушаването на тези правила от някоя група граждани. Не виждам нищо нередно в думите на Светлана и я подкрепям да има интеграция, но и санкции Това, че някой има даден етнически произход, не е основание нито да бъде третиран по-строго, нито по-милостиво. Има свобода на словото, а и тя не се занимава с политика", настоя той пред bTV.

Само преди дни няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав Дончев заради изявленията на съпругата му Светлана.

Сдруженията ДРОМ във Видин, "Ларго" в Кюстендил и Български хелзински комитет определиха думите на Светлана като дискриминационни и антиромски и поискаха съпругът й да се разграничи от тях.

"В случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", обръщат се организациите към вицепремиера.

Съпругата на вицепремиера разбуни духовете с поста си: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!"

Думите й бяха свалени от администраторите на Facebook след като бяха докладвани като расистки, а Дончева публикува ново изявление. В него тя обясни, че няма дискриминация в изказването й, защото с него всъщност иска равенство както в стимулите, така и в задълженията и наказанията както за ромската, така и за българската общност.

"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда", се казва в писмото на ромските формации и БХК до вицепремиера Дончев.

Според тях подобни изказвания вредят на образа на България като правова и демократична държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
4
 
10
 
! Отговори
Асн оХнанир с моркев преди 5 години
немойте бар'а Боко и неговите братя!Неркел недаде емигратска виза на иракчанин убил немско момиче.а мадам ди Лайт са дека ко заврена кому в коя координата- они да се разберът. крадът ток и са ако им ареше да се чешът ахналнио нерв с градински моркови- станааме за смуех на ония изпод дъговия цвет на бярако.
149
5
 
44
 
! Отговори
marquise преди 5 години
Подкрепям позицията на г-жа Динчева по актуалната тема на деня. Като действащ юрист, не намирам наличие на данни в нейното публично изразено мение на омраза и ксенофибия към определена етническа група.
148
47
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Госпожата,ако е написала това,значи е доста горделива и нафукана
147
7
 
47
 
! Отговори
Георги Донев преди 5 години
До АнонименНай добре е да си пишете имената и да си носите отговорност за казаното!Тази жена е казала това което мисли!Това мислят и не по малко от 3 милиона български граждани,но не могат да го кажат така,че да стане известно на всички.Не съм гласувал от 1990 но ако се кандидатира тази жена,бих гласувал за нея.А дали ще замени моркова с тоягата не зависи от нея.Други управляват!Тези под прожекторите са само за пред хората-едно говорят,друго вършат!
146
43
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това противопоставяне между хората на етнически принцип не е в полза нито на населението,нито на държавата.Правилно са и изтрили поста на тази расистка.Трябва да има закони пред които всички да са равни.С какво ще си помогнете,ако се мразите и обиждате?С нищо!Най-много да стигнете до побоища и саморазправа.Много от хората имат нужда от разбиране и помощ,намиране на работа,а не от омраза и насъскване един срещу друг!
145
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички знаем за какво става дума! По темата нямаше и няма оправия! Можем да дрънкаме глупости до заранта! Оправията беше по Бай Тошово време! Сега кравата избягала,ние държим синджира! Те ни се смеят и в рейса,и на улицата!
144
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам масово българите да пишем на БХК , че сме дикриминирани и искаме комитета да светне институцууте и цяла Европа за геноцида нас нас и толерирането на престъпност и неспазване на законите от един етнос в България. Да видим какво ще направи БХК и тогава да имаме основание за мерки евентуално.
143
49
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Дончев трябва да озапти леко глуповатата си жена, защото ще му съсипе кариерата. А в сравнение с другите министри на Бай Х е направо титан...
142
4
 
53
 
! Отговори
probi преди 5 години
Яяяя, БХК се появи пак! Нещо не се чуваше напоследък и пак надигна главичка. Явно му се иска да се активира , но пак се ангажира не на място. Както обикновено.Няма абсолютно нищо расистко или неправилно в поста на Светлана Дончева.! Не търсете под вола теле! Четете внимателно какво е написала и не се опитвайте да изопачавате думите й! Съдете ги, Г-жо Дончева, за да спрат веднъж завинаги със спекулациите си! А моето лично мнение е, че много отдавна БХК трябваше да бъде забранен! Законно!
141
6
 
27
 
! Отговори
нормални сме бе хора преди 5 години
симпатична двойка
140
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбирам да беше написала нещо, което не е истина. Надали само на нея и е писнало от нашите данъци да се хранят хората от въпросната етническа група!!!
139
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тези глупости?! Нали имаше свобода на словото или нещо се бъркам?!
138
9
 
20
 
! Отговори
поправка преди 5 години
А вината не е в ромите,а в управлението и спазване на законите,а именно нейния съпруг е част от управлението и проблема.
137
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова много злоба?!Ужас!А вината не е в ***,а в управлението и спазване на законите,а и поради липса на работа и добре платена работа в страната.Всички равни пред закона,без значение на произхода!
136
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се спрат всякакви помощи за дете. Да се намаляват данъците пропорционално на броя деца. Никакви детски надбавки!За учениците само стипендии за успех. За всички ученици, независимо дали са българчета, еврейчета или ромчета.
135
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да са дескриминационни думите на госпожата?Аз, която съм българка, майка на три деца, съм 20 пъти по-дискриминирана от една ромка, която уж била самотна майка с пет деца. Как се правят пет деца? Без мъж ли? И защо трябва на ромката да се отпускат социални помощи на дете 20 пъти по-големи от помощта, която бе дадена за моите деца? Ромските деца, като пораснат повече ли допринасят за бюджета от българчетата, че така да ги стимулираме да раждат? или само цуцат, цуцат уж за да не крадат.
134
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като дори аз, дето дълги години подкрепях БХК, не мога да ги понасям към днешна дата, значи със сигурност не стават за нищо вече. Там са се събрали един отбор кариеристчета, за които е важно да са в центъра на внимание, и които изобщо не обмислят адекватността на своите позиции и претенции. Вместо да ни занимават със смехотворния си шантаж, тези толкова просоциални БХК да почнат да си плащат на модерните роби, наречени стажанти и доброволци.
133
4
 
28
 
! Отговори
роко преди 5 години
като не се намери мъж в тази държава да каже това,което всички българи искат да бъде казано...наложи се да го каже жена...не че нещо ще се промени...дано не са се разсърдили много братята роми,с нежните си раними душици....
132
2
 
44
 
! Отговори
Интересно! преди 5 години
Много ми е интересно господата от Хелзинки комитет защо не защитиха младия българин, който ромите биха насред София? Когато защитаваш само един етнос, това е дискриминация! Жалко, че има такива "българи"! БРАВО НА Г-ЖА ДОНЧЕВА!
131
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
просто няма как махалото след време да не тръгне в обратна посока и БХК и подобни да преминат в нелегалност,но това няма да им помогне.Не вярвате?Какво се случи с 3 райх,а с комунизма..?