Българинът кръв не дарява. Пази си я!

Едва 15% е дарена от доброволци. Има ли черен пазар?
15 юни 2018 08:50, Петя Славова
65

Повече от 85% от дарената кръв в България е от роднини на нуждаещите се, а едва 15% е от доброволци или платена на "черния пазар", каза в "България сутрин" председателят на Българската организация за доброволно кръводаряване Стефка Попова.

"От нашето сдружение стигнахме до извода, че българите не даряват заради системата - те "пазят кръвта си" за своите близки", каза още тя.

Попова изрази безпокойство, че по проблема се действа изключително кампанийно и масово се говори на 14 юни, когато е Световният ден на кръводарителите.

"Няма изградена национална стратегия. Когато стигаме до хората голяма част откликват, но трябва да бъдат информирани", посочи Стефка Попова в Bulgaria ON AIR.

Председателят на организацията обясни още, че винаги има нуждаещи се от всички кръвни групи във всички градове и болници.

Тя призова доброволците и нуждаещите се да ползват приложението "Дари кръв", създадено от системата на организацията.

"Искаме да напомним на институциите и хората, че това засяга всеки от нас", завърши тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрън-дрън!Хеляди хора нямат право да даряват поради заболявания.Диабет,например.
32
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да дарявам кръв? Как пък не! Предпочитам да си я източа контролирано сам на улицата и да се съсири между паважа! Ще давам аз кръвта си, за да я преливат на някви дето се стрелят по морето и всичките доктори от София бързат да отидат там, че да се подмажат на мафията.
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам анемия (малокръвие) и искаха да ми преливат кръв. Аз не позволих - откъде да знам от кого е и как е съхранявана? Бях чела че условията за съхранение на банките кръв у нас са под всякаква критика. И това го беше написала лекарка, чиято майка е починала от инфекция след рутинно преливане на кръв. Статията я четох преди време пак тук, в dnes.bg. Като се има предвид какво ни е здравеопазването, как да се доверя?? Да ти прелеят кръв, не е като да си купиш кило домати...Подразбира се, че повечето ще си пазим кръвта, която държавата ни изпива ежедневно
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние даряваме те продават.
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да даря кръв, обаче мой познат така го заразиха с хепатит. То явно на такива места, да отиде мъж да дари кръв, може да забременее там!
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и ще бъде. Само за близките, защо да даряваме кръв, а после с тази кръв спасяваме животите на хора, които има само права и викат "България пак да е 5 века робство".Няма да стане никога. Първо прочистване по цялата планета (колкото и да звучи от миналото това) ама се налага просто. Всеки е минал "границата" по целия свят, а нормалните хора са минали лимитите си на търпимост!
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, да как да не дарявам кръв периодично,за да има за Мими ококорената с катетъра, като се гърми на слънчака, или за оня дряновски семеяд, щерката на кияка на държавна хранилка. Кръв се дарява при неотложна нужда, за хора за които си струва.
26
0
 
14
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Изпиха ни кръвчицата гадовете!
25
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За българите разбпахме .! А за руснаците, дават ли?
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направете системата "прозрачна" и много хора ще откликнат, а не да се завъртат всякакви порочни практики. Затова на запад са въвели всичко в компютърни системи, за да се ограничи комунизма, защото свършиха индианците.
23
0
 
41
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
20 години бях кръводарител безвъзмезден никога не ми е било плащано просто помагах по всяко време на денонощието съм бил викан по 2 по 3 пъти съм давал на месец а когато се разболях и потърсих помощ от социалните еднократна за скъпо струващи лекарства ми отказаха е това е за благодаря
22
3
 
20
 
! Отговори
IXXI преди 5 години
а проверява ли се дарената в България кръв за СПИН, Хепатит, Сифилис и т.н ? Изнася ли се, дарената кръв в България за милиони ?
21
0
 
32
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Да, имам възрастен родител и я пазя защото може да се наложи по всяко време. Случвало ми се е да купувам кръв, така че приключих с доброволните давания.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** във ВМА.Нищо не се чака.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С триста зора се съгласиха да ми приемат кръвта, предпочитаха да си купя от тарторите отпред в градинката...
18
2
 
9
 
! Отговори
1234 преди 5 години
В София, в кръвния център до гарата, опашките са от по 100 човека.Как да си го причиниш такова чакане?
17
0
 
31
 
! Отговори
ха ха преди 5 години
Понякога ходя да дарявам...и ги питам ако давам кръв редовно мога ли да разчитам че като кръводарител ако пострадам аз или някой от семейството ми няма да ми се налага да търся хора за кръв ..отговора беше няма начин...а моят беше ...а бе я си таковайте таковата....В днешното материално време няма как да искаш без да дадеш ....
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпреки всичко има добри хора, които даряват кръв. Въпроса е, какво правят с тази кръв. Колкото пъти на мои близки се е налагало кръвопреливане, толкова пъти безапелационно ни се заявява, че трябва ние да осигурим кръвта. Опция - квъв от безвъзмезден кръводарител не се предлага.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато съм дарявала кръв преди 25-30 години не съм чакала политиците , управляващите и медиите да ми кажат.Сега действителността е друга .
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как да даряваш кръв при толкова политици кръвопийци и държава вампир.