Пазарджик, след закона "Антибурка" – вкъщи или с медицинска маска

Радикалният ислям у нас е факт, а къде е полицията?
Обновена: 20 юли 2018 09:39 | 20 юли 2018 07:00, Камелия Цветанова
75
Пазарджик, след закона "Антибурка" – вкъщи или с медицинска маска
Снимка: Reuters, архив

Две години след приемането на закона, който забранява носенето на бурки на обществени места, забулените жени в Пазарджик не намаляват. Заради глобите, които се налагат при носенето на този тип облекло на обществени места, жените търсят алтернативни методи, за да прикрият лицата си, например медицински маски. Други, макар и единици, остават на твърди позиции.

Още по темата

Съпругата на проповедника Ахмед Муса бе сред първите глобени. Жената вече втора година не е напускала дома си в желанието си да не сваля бурката. За тези две години са глобени 20 забулени жени. Молитвите в джамията в града също продължават по стария си начин.

"Законът работи, нещата са сравнително добре, доколкото би могла полицията да наложи спазването на правилата на всички. В Пазарджик две години след приемането на закона нещата са много по-добре отколкото бяха преди това. Тогава тези хора, облечени нетрадиционно за нашите географски ширини, бяха през цялото време в център и се виждаха постоянно. Сега поне в центъра на града и в района на един от големите хипермаркети не се виждат толкова. Това не означава, че ги няма, но вероятно ходят повече в махалата, отколкото из града, защото се страхуват от глоби", коментира пред БНР Александър Сиди от ВМРО – партията, която инициира приемането на законовата забрана .

Според него трябва да се търси по-дълбоко - откъде идват парите, кой финансира носенето на бурки и съответно тези хора да влязат в затвора и да получат своето наказание.

"Само със закон да спрем бурките, това не решава проблема, а беше по скоро един сигнал, че държавата знае какъв е проблемът и тръгва да работи по него. Но самото премахване на бурките няма да реши проблема с радикалния ислям в България. Категорично трябва да работим активно в тази посока и всички онези лица, които имат странни обвързаности, пътувания и контакти трябва най-малкото да бъдат респектирани от нашите служби за сигурност, за да знаят, че са под наблюдение всички техни действия. Тези хора, които се надсмиват над закона, трябва да са респектирани с всички полицейски средства, които са възможни, с всички средства на държавната принуда, които да ги накарат да спрат да го правят. Тези хора нямат свян, нямат усещане за държавност. На тях самата им религия им казва, че те са нещо различно и не са част от корпуса на българското общество – това е големият проблем", смята Сиди.

Позволихме радикалният ислям да навлезе в България и допуснахме лидерите в тази посока да се държат безнаказано, сякаш всичко им е позволено, посочи Александър Сиди.

"Надявам се в най-скоро време да видим сериозни полицейски акции. Дори мисля, че българските граждани биха били съгласни да заплащаме глоби за полицейски тормоз върху тези хора, само и само да ги спрем, защото те веднага в момента, в който влезе полицията и започне да претърсва, знаем, че ще дойдат едни правозащитници, които ще кажат, че се нарушават правата на хората", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
57
 
! Отговори
шаш преди 5 години
Демонстрацията с бурките не е на верска основа , а на финансова т.е плаща им се.Това е бавно , но сигурно налагане на шериата.Нужно е основно изкореняване на факта, дори и чрез изселване.
26
2
 
30
 
! Отговори
ВЯРА? преди 5 години
ВСЕКИ ДЪЛБОКО В ДУШАТА СИ ИМА ВЯРА ИНАЧЕ НЕ БЕИ БИЛ ЧОВЕК .ДЕМОНСТРАЦИЯТА И И ПРЕДИЗВИКВАНЕТО НА ОКОЛНИТЕ Е ДРАЗНЕЩОТО .СМЯТАМ , ЧЕ ЗАКОНА ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЛАГА С ПЪЛНА СИЛА - ЗАТОВА Е ЗАКОН .
25
1
 
21
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
За пари ли? За много лииии? А не ве!
24
44
 
1
 
! Отговори
we преди 5 години
Тоя Си-Ди е луд за връзване!Защо нагнетява ИЗЛИШНО напрежение,радикален ислям-ала-бала...болен мозък!
23
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В този сайт публикуваха ли информация, че България е одобрила приемането в ООН на документ, който не само одобрява, но и подкрепя миграцията? Документът е приет наскоро с огромното болшинство на страните от Азия, Африка и Латинска Америка.Подпише ли го България, че стане както с Истанбулската конвенция, че и по-зле.Борисов се държи като момче на повикване. След това цялата държава ще е като болна от гонорея.
22
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората от тия райони са бедни и нямат пари за модерни дрехи, ако се приеме Истанбулската конвенция съвсем няма да свалят бурките, щото набие ли ги мъжа им и отива в затвора и децата остават полусираци докато бащата е в затвора. Истанбулската конвенция е полезна за жендърите, но вреди на семействата и децата.
21
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да светна някой по-долу, че и в къщи се носят бурки, ако примерно дойде някой на гости, дори и близък роднина да е. Живях в арабска държава, така че знам. Пред всеки от мъжки пол, минал пубертетна възраст си крият лицата, единствено от съпруга и собствените деца - не. Фанатизъм. Тези нашите тук са плагиати за пари.
20
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората в района казват (от поне 7-8 г.), че на тези им дават по 500 лв., за да носят бурки. Данък плащат ли върху тях :)) и като се знае, знае се кой и кога им плаща....ами, знаете ги, защо не ги хващате, ами се правите на ощипани моми господа властимащи? За 5 лв. са готови на всичко, та камо ли за 500 тия от маалата.
19
0
 
80
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 5 години
Плащат им - затова носят. Утре ако се намери някой да им плати да ходят по монокини - веднага ще провесят циците. Абе убаа работа, ама ...айде условно да я наречем рoмска. Не римска или римлянска.:)))
18
2
 
59
 
! Отговори
Dd преди 5 години
Някой им плаща за да ги носят и това всички го знаем!Ако от там тръгнем-проблема бързо може да бъде решен.Никой не вярва ,че го правят заради вярата ,нали!?
17
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или от Саудитска Арабия или от турския Дианет, оттам някъде идва финансирането. Той пък Баце въртя сабя на ония чаршафосаните, а с турците няма да се скара в никакъв случай, така че май е безсмислено...
16
1
 
14
 
! Отговори
Нико преди 5 години
МАЛКО СА МЕРАКЛИИТЕ НА ОДЖАТА ЧЕРВЕН ГЕРДАН НА ШИЯТА ДА НАМПРАВИМ
15
13
 
6
 
! Отговори
Респектиран преди 5 години
Небрежно ще предложа авторката да използва тълковен речник следващия път. Пък може и да проучи по-обстойно носят ли се бурки вкъщи. Недейте така да сеете тъпотия, има достатъчно вече :)
14
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото първата работа на седесарите беше и остава да срине работата на службите. Дали САЩ ще плаща за разрушаването на държавността ни или Саудитска Арабия, е практически все едно. Двете държави са в ос, скрепена от изключителен договор.
13
2
 
66
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Да си седят във тях. Пингвини посред лято не ни трябват. Такава смрад са, че не се понася. Като влязат на общественно място и около тях кръжат зелени мухи.
12
0
 
48
 
! Отговори
Терсенето преди 5 години
Да се правят на будисти няма да мине. Няма кой да плаща. А и будизма отрича всякаква омраза, при тия не може, за тях да мразиш е всичко.
11
1
 
42
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Все още не мога да разбера КОЛКО ИМ ПЛАЩАТ НА ТЕЗИ ЖЕНИ ЗА ДА СЕ ЗАБУЛВАТ!
10
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ако жена ти е грозна брънтия, конпрайм ?Аз не искам, да гледам грозни жени. Пуууу уа, на грозните жени. Забранен им изобщо, да се ползват от тях и да ходят по улиците, че някой, ако шофира и се оплаши, може да предизвика катастрофа.
9
1
 
65
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 5 години
2007 бях студент във Великобритания. Имах колежки от Иран и Саудитска Арабия. Още тогава са ми разказвали, как се борят за премахване на бурките и право да шофират. Защо в бъгария тия толкова много искат да покажат принадлежност ?
8
0
 
65
 
! Отговори
ДС преди 5 години
В целия арабски свят жените се борят за повече права и премахване на бурките. Само тук у нас ЗОРЛЯН се заробват.