Ислямизацията на ромите – по оста Пазарджик - Пловдив - Асеновград

Нови джамии и молитвени центрове се появяват край гетата
8 сеп 2017 07:00, Елка Василева
107
Ислямизацията на ромите – по оста Пазарджик - Пловдив - Асеновград
Снимка: архив, Булфото

Ислямизацията на ромите и опитите да бъдат приобщавани към мюсюлманството се случват с най-бързи темпове в махалите в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Хасково и Бургас, показва проучване пише "24 часа".

Емисари проповядват в гетата радикален ислям, който няма нищо общо с традиционния в областите Разград, Шумен, Кърджали, Търговище и Смолян.

Освен тази ос, която минава по Тракийската долина, има опити и за ислямизиране на ромите в Северозападна България, където традиционният ислям е по-слабо застъпен.

Ислямизацията на ромите в България като заплаха за териториалната цялост е тенденция, а не реалност.

Този факт е отбелязан в доклад на Държавната агенция "Разузнаване" за първото полугодие на 2017 г. Освен обръщането на гетата към мюсюлманството от ДАР следят и процеса с покупката на имоти от руснаци по Черноморието.

Строеж на джамии, откриване на религиозни центрове и промяна в навиците на ромите показват къде са проблемните точки. Бедността е сред основните предпоставки за приемането на исляма в гетата, където населението се увеличава постоянно обратно на общата тенденция на демографски срив у нас.

Освен това изследване на "Алфа Рисърч" от март ясно показва, че най-бедните от гетата са силно религиозни. Тенденцията е все повече от младите роми да приемат исляма, а Турция оказва най-голямо влияние върху тях.

Меката на ромския ислямизъм е кв. "Изток" в Пазарджик. За последните 15 години мюсюлманите там са над 15 000 при няколкостотин в началото на XXI век. Лидерът на ислямистите в ромското гето е Ахмед Муса, който е подсъдим за проповядване на антидемократична идеология.

Поклонникът на "Ислямска държава" е ром с майка християнка. Като малък страдал от шизофрения, но се излекувал с помощта на Аллах, както твърди той пред магистратите. Делото срещу него и още 12 имами беше върнато наскоро от ВКС в Пловдивския апелативен съд и все още продължава, докато лидерът е в ареста.

Операцията срещу Ахмед Муса беше проведена през 2014 г. от ДАНС, МВР и прокуратурата. Под негово влияние в кв. "Изток" ислямистите са се увеличили в пъти и първо там ромките тръгнаха с бурки. Муса проповядва в частна джамия в квартала, от която официалното мюсюлманско вероизповедание се разграничи.

Година по-късно службите отново атакуваха "Изток" по разследване за радикален ислям. То започва от клип във Facebook, в който деца симулират обезглавяване. Арестувани са 14 души.

Освен Муса това са радикализирани роми от пловдивското гето "Столипиново", както и от Асеновград, където наскоро имаше етническо напрежение.

В Пловдив Ахмед Муса проповядвал в молитвени домове, а не в джамии. Имал приближени, които го замествали, когато отсъства.

Освен дейността на Муса в "Столипиново" с проповеди, възхваляващи "Ислямска държава", в квартала се строи и джамия за нуждите на вярващите, която обаче няма връзка с него.

Преди 2 седмици обаче строежът е спрян от общината, защото е незаконен. Собственик на имота е “Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание” на бившия главен мюфтия Недим Генджев. Теренът е предвиден за молитвен дом, а не за джамия.

Според националния регистър на храмовете в България в Пловдив официално и постоянно действат 3 месджида - малки мюсюлмански храмове, подобни на параклисите в православието. Чрез тях официалното мюсюлманско изповедание има за цел да противодейства на радикалните течения, които проникват в квартала. В “Столипиново” и Шекер махала също все повече роми приемат исляма, въпреки че тези гета са далеч от „постиженията“ на “Изток” в Пазарджик.

Следващата точка по оста на ислямизиращите се роми е Асеновград. В края на юни група роми пребиха с камъни млади спортисти, което доведе до протести в града. Един от арестуваните се оказа стар сподвижник на Ахмед Муса, който също е посещавал кв. “Лозница” в Асеновград за проповеди.

За нуждите на мюсюлманите в ромското гето в Асеновград се строи и нова голяма джамия, която още няма акт 16. Градежът ѝ започва преди 10 г.

Операции на ДАНС за противодействие срещу радикалния ислям са провеждани и в ромските махали на Хасково и Харманли.

В ромските махали са най-бедни и най-радикални

Ислямът е единствената вярна религия според 62% от мюсюлманите в гетата и тези, които са с основно образование или нямат такова. Това е един от изводите на представително проучване на "Алфа Рисърч", публикувано през март.

Сред всички мюсюлмани одобрението към Турция нараства от 60% през 2011 г. до 68% през 2016 г.

Мюсюлманското население е с най-ниския социален статус според проучването. 63% от анкетираните декларират средномесечен доход на човек от домакинството под 250 лв., а на 74% от мюсюлманите в гетата доходът е под 100 лв.

Най-високо е нивото на религиозност сред мюсюлманите в гетата. 99% от тях са заявили, че религията е важна в техния живот. 100% са религиозни, от които 46% - дълбоко религиозни. При най-младите (18-30 г.) е нараснал делът на тези, които отдават много голямо значение на религията в своя живот (50% през 2016 г.).

55 на сто от всички мюсюлмани са против носенето на забрадки в училище, 30% нямат мнение и едва 15% го поддържат. 54 на сто не одобряват жените да ходят навън с покрити лица (бурка, никаб), 24% не могат да преценят и 21% одобряват.

43% изказват предпочитание религиозните дейци да получават образованието си в български духовни учебни заведения, като за петгодишния период има спад с 13 пункта. В същото време се е увеличил с 5 пункта - на 12% - делът на тези, които смятат, че това трябва да става в Турция. 6 на сто предпочитат за духовно образование Саудитска Арабия.

Приятел на Ценко Чоков с минаре до дома си в Галиче

Местният ромски тартор от Галиче Мехти Касъмов вдигна джамия до дома си в ромската махала през 2000 г. и оттогава ромите редовно я посещават. Религиозният храм обаче е със статут “частен”, защото го няма в списъка на регистрираните храмове.

В област Враца само Ески джамия е действаща.

Синът на Мехти Касъмов - Касъм, е подсъдим заедно с кмета на селото Ценко Чоков за рекет, палежи и заплахи за убийство. Мехти е бизнесмен, дългогодишен приятел на Чоков. Осъден е за източване на Държавния резерв и сега е в затвора. Приема исляма през 2000 г. Тогава се казва Момчил Димитров, но сменя и името си. След като джамията му е завършена, там деца от ромската махала изучават ислям, а младите посещават петъчна молитва. В селото няма ходжа, но за молитвите идва имам от Плевен.


107
Още по темата: ромиислямизация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исляма е религията на простите хора. Нито едно общество с ислям не е прокопсало (ако няма петрол и тнт). Дори най-развитата мюсюлманска държава Турция има БВП на човек колкото най-бедната държава е Ес.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До черен ***

Ще чистиш и метеш!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Черния цига'нин

Ердоган ще ви интегрира вас ромите, тук в България-земята на българите, единствено да копаете тунел под Балкана само с кирки.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те никога не подлежат на -...ение или на -...ация освен ако има делавера от тази работа.
68
0
 
2
 
! Отговори
До черен циraнин преди 3 години
3лaтko, ако от злобата можеше да се произведе каквото и да било ти щеше да командваш света!!!
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ROMITE STAVAT MUSULMANI,ZASHTOTO PRAVOSLAVNITE PASTIRI OBICAT MRAVKITE I OBLAGITE,A NE OTIVAT DA PROPOVYADVAT SREDHORATA.
66
1
 
1
 
! Отговори
?70 преди 3 години
Koga pak ste imali rodina? Tartei, koito gi marzi da ucat I rabotjat,I koito masovo sa v kriminala, po statisticheskite danni za Balgaria.
65
1
 
1
 
! Отговори
Атанас преди 3 години
Описаните факти са сигурно обещание за бъдещи сериозни проблеми в страната ни
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато прочета, че България е само за християни и българин е само този, който е християнин се сещам, че при основаването на държавата, българите са почитали много божества(като основно Тангра). Погледнато от тази точка това е най-голямото предателство към предците. Не искам да обидя никого и смисълът да пиша това е, че националното съзнание няма общо с религията. Човек не избира в какво семейство и къде да се роди. От тук насетне е националното самосъзнание и отговорност към обществото.Дерзайте!
63
1
 
5
 
! Отговори
до преди 3 години
Черния ци'ганин
Па що не си при брат ти Ердо, да береш джилязУ,а драскаш в български сайт?
62
1
 
5
 
! Отговори
баУ преди 3 години
На този"швед" на снимката колко кебачета му струва ислямската "вяра"?
61
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исляма е най-добрата религия - защото жените нямат права , тяхната работа е да раждат деца и готвят и нищо друго..

Исляма се придържа най-добре към биологията на човека.. Биологично умен е този който се размножава, по начин , че засели планетата..
Християнството е религия за блудници.. и презервативи.. за съжаление..
Още не съм приел исляма щото няма шиитска джамия в България .. Ще трябва да ходя до Хамбург или Иран ..
60
7
 
3
 
! Отговори
черен циганин преди 3 години
По времето на Тодор Живков нямах намерение да се турцизирам и ислямизирам ,не се чувствах застрашен от българите въпреки ,че и тогава имаше дискриминация към нас ,но не беше така яростна и целенасочена с помощта на медиите като е сега ! Сега съм мюсюлманин и турчин понеже Ердоган е човек с голямо сърце и ни нарича - нашите братя роми от България ! Не ни дели ,не ни дискриминира ,не се опитва да припише на всички роми престъпленията които се извършват от криминално проявени роми ! Евалла на Ердо
59
1
 
3
 
! Отговори
до преди 3 години
и така ще е!

Ромите да поемат към Турция при Ердоган.Той най е загрижен за тях и ще ги ИНТЕГРИРА успешно.Да се откажат от българското гражданство и да станат турски граждани.Ще им ги изпратим на драго сърце.
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До dдфсф
ислям и християнство са братя близнаци, само в исляма е забранено да се яде свинско месо а в християнство полигамията е забранена, заради това ли хората мразят и се убиват един друг от години..***
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...Нови джамии и молитвени центрове се появяват край гетата..
Ето, това са реалните"инвестиции" в България на Саудитска Арабия и Катар.
Затова никакви инвестиции от Арабския полуостров и ислямски държави не желаем.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ислямизиран необразован ром с шизофрения това страшно е, а иначе мюсюлманите живеят с христианите толкова много години в България и взаимно се уважават.
55
3
 
4
 
! Отговори
и така ще е ! преди 3 години
Той *** ни каза ,че заради високомерието ни и дискриминацията ни към ромите ще се намери кой да ги ИНТЕГРИРА и това е Ердоган !
С високомериети си ,с дискриминацията и насаждането на етническа омраза превръщаме ромите в наши врагове и това е съвсем логично и оправдавам ромите ! Няма как да са приятелски настроени след като правим протести само срещу робската престъпност като премълчаваме българската престъпност ! На протестите плюем всички роми наред !
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** вера нема, всичко правят за кебапчета
53
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да приемем Исляма на Шиитите като Иран , Хизбула и Башар Ал Асад..
Шиитите най добре убиват Сунитите , а турците и ромите са сунити - арабско - турски ислям..
Шиитите винаги оцеляват и в най-лошите условия последните години в Османската империя , и в Саудитска Арабия в най-лошите условия не само са оцелели но и са се разшилили умножили.