Протест: Семейство остави сина си с увреждания при премиера

Има и писмени указания от какви грижи и лекарства се нуждае
Обновена: 30 юли 2018 11:04 | 30 юли 2018 10:52,
294
Протест: Семейство остави сина си с увреждания при премиера
Снимка: flickr

Семейство от Пловдив остави сина си, младеж с двигателни увреждания, в приемната на премиера Бойко Борисов като знак на протест срещу безразличието на държавата.

В инвалидната количка на младежа са оставени писмени указания от какви грижи и лекарства всекидневно има нужда той.

"Много трудно ми е да осигуря всичко необходимо, от което има нужда моя син като рехабилитация - плуване, езда и много различен тип грижи, затова ще го оставя на премиера да му осигури това. Няма такива центрове в България, не мога да си позволя финансово да покрия всички тези нужди", обяви пред медиите бащата на момчето Емил Мавродиев.

Още по темата

Той посочи, че няма и професионалисти, които да работят с децата с увреждания. По думите му всичко необходимо има в чужбина, но за него трябва да се плащат хиляди евро.

Синът му - Петър Мавродиев, също посочи, че подкрепя инициативата, защото по думите му само така могат да бъдат чути исканията на хората с увреждания и обществото да разбере, че това са хора, които имат и личностен, и професионален потенциал и искат да го реализират в България.

Мавродиев е навършил пълнолетие, приет е да следва специална педагогика.

Родителите на деца с увреждания призовава премиера Бойко Борисов да слезе при тях на протеста тази вечер пред МС. Това каза Вера Иванова, която е една от протестиращите майки.

Тя посочи, че до този момент нямат официална покана за среща от страна на министър-председателя, но така или иначе днес те ще имат инициатива в защита на децата си и той би могъл да дойде при тях.

Този следобед е националното шествие с надслов "Системата ни убива".

Той ще започне в 17:00 ч. пред сградата на Народното събрание, след което ще се премести под прозорците на Министерския съвет.

Мярката е в знак на несъгласие срещу поправките в Закона за личната помощ.

По-рано този месец майките на деца с увреждания отказаха да участват в работната група заедно със социалния министър Бисер Петков, тъй като получиха проект на закон, в който не са включени техните предложения.

Протестиращите настояват държавата да приложи справедлив, диференциран подход към нуждите на самите деца и потребностите на техните семейства.

В края на месец юни омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки внесоха в парламента законопроект за личната помощ, който изработиха съвместно. С него се предвижда 77 000 души да получат лична помощ.

"Няма да се откажем от настояването да бъде приет Законът за личната помощ и да се изпълни конвенцията на ООН. Шест години ни бяха напълно достатъчни да чакаме", посочиха пред Bulgaria ON AIR демонстрантите.

Малко по-късно днес предстои обсъждане на двата варианта на Закон за личната помощ и на хората с увреждания, на който са поканени всички заинтересовани организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 268Тези пари се дават на деца до 18години.Възрастните с увреждания са на инвалидна пенсия от 143 лв. и евентуално 80лв за придружител.Майките не се борят за пари, ако не си разбрал.Но българинът обича да коментира всичко, без да се информира.Хубав ти ден!
264
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки си носи кръстта.Това е твоята история,моята е различна и само аз си знам какво съм преживял.Въпросът е ,че получвате пари от държавата и искате още.Ако е истина,че получавает по 900 лв месечно е наглост да искате още.Щото другите деца не получават и една стотинка помощ.А имат не по-малки нужди.А това ,че заради ваксина човек получава епилепсия е невярно.Ама явно така ви е по удобно да имате кой да обвинявате за това,което ви се е случило.Но понякога нещата се случват,без някой да има вина
263
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До Анонимен 269Чувал ли си за асфиксия. А за прееклампсия. Плацента превия. Това са част от причините за увреждания, или за преждевременни раждания, които водят до това.Генетичните болести за друг въпрос, те се диагностицират в днешно време.Моят син е с епилепсия, отключена след ваксина. Последва умствено изоставане. Вече е на 30, с мозък на 5-годишен.Знаеш ли как се гледа, или просто се изказваш, от любов към спора.
262
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина много деликатен въпрос. Не съм наясно с проблемите на тези родители, но в едно съм сигурен - трудно им е. За жалост този протест не ни изяснява нещата. Родителите говорят много общи неща, а това са хората, които най - добре знаят проблемите За какво става въпрос? Трябва да поставят конкретни искания и предложения! Тогава и обществото да може да влезе в час. Иначе "системата" убива всички, не само инвалидите.
261
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 265Викаш от ваксините стават увредени децата.Това е толкова вярно,колкото,че от слама може да се получи злато.При раждане може да се получи травма при некадърни лекари.
260
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен262 баче,кажи че се шегуваш,иначе не мога да повярвам ,че си толкова простичък
259
0
 
0
 
! Отговори
ima reshenie преди 5 години
super idea... i drugite podobno...
258
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБЕРАСЧЕТА това ли ви е опорната точка, която са ви спуснали този път, че майките са изкарани от някоя партия на улицата, а не от немотия и безпомощност и отчаяние---------То вашата партия БСП ги докара дотук!
257
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До До 2031.Причини за аномалиите има поравно в сперматозоидите и яйцеклетките.2.Голяма част от уврежданията стават в хода на раждането.3.Друга част- от травма, ваксини, злополука и т.н.***, това, че си си правил тестове, с нищо не ти гарантира здраво поколение. Както и здрави внуци.Засега чукай на дърво!
256
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБЕРАСЧЕТА това ли ви е опорната точка, която са ви спуснали този път, че майките са изкарани от някоя партия на улицата, а не от немотия и безпомощност и отчаяние ?!? ЖАЛ ми е за вас ! какво ли не прави човек за някой лев ! Ама това вече е жалко и гнусно !
255
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тошко, *** колко помощи получи за отглеждане на изоставащо в развитието си дете?
254
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 260безмозъчни и продажни твари.вие като сте толкова умни какво сте постигнали ве каскети? Кво ревете пред МС? Вървете да ревете на Позитано, нали оттам ви плащат.
253
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не отидохте вчера на Бузлуджа бе? Изпикaвате се до чинията и селянката от Крушовица ше ви обещае колкото пари искате.Ако не е тя пробвайте при Слави. Напоследък разправят, че давал и последния си залък за такива цели.
252
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам че ГЕРБ и псевдопатриотите са впрегнали всичките си роби да пишат против майките на деца с увреждания по сайтовете. Приятно писане тролчета, дано само не ви се наложи и вие да излезете от хралупите си и да протестирате един ден за нещо подобно! безмозъчни и продажни твари.
251
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТошкоТошко, значи властта може да се държи арогантно с тях, но те нямат право на това ?!? ходи сега си прибери хонорарчето от ВЛАСТТА! ВЛАСТТА има нужда от *** като теб, за да се крепи на ВЛАСТ!
250
34
 
11
 
! Отговори
Тошко преди 5 години
Докато майките с деца ИНВАЛИДИ не престанат да се държат арогантно и да обиждат властта с думи като "УБИЙЦИ" - не бива да получат НИЩО! Те са слуги на Слави, Нинова и отломки на ДСБ!
249
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 242Вече на драматизъм и патриотизъм го изби. На жертва ли се правиш? Като искаш детски надбавки или облекчение за отглеждане на здраво дете, излез на протест! Протестите не са забранени. Защо твоето недоволство агресира върху децата с увреждания? Да не си мислиш, че като спрат ТЕЛК и парите ще ги дадат на твоето дете? И защо се криеш зад детето си? Уж в името на детето.
248
17
 
9
 
! Отговори
до 193 преди 5 години
"Според мен трябва да спрат парите за увелиение заплати на учителите, защото 1500лв е твърде много за един учител и да ги дадат на децата с умствена изостаналост"За да може всички българчета да станат еднакво умствено изостанали?
247
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 254И как ще се грижиш за него с 11 лева бе четете ли си глупостите изобщо
246
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин финансира майките и цели да всее гражданска война!