Протест: Семейство остави сина си с увреждания при премиера

Има и писмени указания от какви грижи и лекарства се нуждае
Обновена: 30 юли 2018 11:04 | 30 юли 2018 10:52,
294
Протест: Семейство остави сина си с увреждания при премиера
Снимка: flickr

Семейство от Пловдив остави сина си, младеж с двигателни увреждания, в приемната на премиера Бойко Борисов като знак на протест срещу безразличието на държавата.

В инвалидната количка на младежа са оставени писмени указания от какви грижи и лекарства всекидневно има нужда той.

"Много трудно ми е да осигуря всичко необходимо, от което има нужда моя син като рехабилитация - плуване, езда и много различен тип грижи, затова ще го оставя на премиера да му осигури това. Няма такива центрове в България, не мога да си позволя финансово да покрия всички тези нужди", обяви пред медиите бащата на момчето Емил Мавродиев.

Още по темата

Той посочи, че няма и професионалисти, които да работят с децата с увреждания. По думите му всичко необходимо има в чужбина, но за него трябва да се плащат хиляди евро.

Синът му - Петър Мавродиев, също посочи, че подкрепя инициативата, защото по думите му само така могат да бъдат чути исканията на хората с увреждания и обществото да разбере, че това са хора, които имат и личностен, и професионален потенциал и искат да го реализират в България.

Мавродиев е навършил пълнолетие, приет е да следва специална педагогика.

Родителите на деца с увреждания призовава премиера Бойко Борисов да слезе при тях на протеста тази вечер пред МС. Това каза Вера Иванова, която е една от протестиращите майки.

Тя посочи, че до този момент нямат официална покана за среща от страна на министър-председателя, но така или иначе днес те ще имат инициатива в защита на децата си и той би могъл да дойде при тях.

Този следобед е националното шествие с надслов "Системата ни убива".

Той ще започне в 17:00 ч. пред сградата на Народното събрание, след което ще се премести под прозорците на Министерския съвет.

Мярката е в знак на несъгласие срещу поправките в Закона за личната помощ.

По-рано този месец майките на деца с увреждания отказаха да участват в работната група заедно със социалния министър Бисер Петков, тъй като получиха проект на закон, в който не са включени техните предложения.

Протестиращите настояват държавата да приложи справедлив, диференциран подход към нуждите на самите деца и потребностите на техните семейства.

В края на месец юни омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки внесоха в парламента законопроект за личната помощ, който изработиха съвместно. С него се предвижда 77 000 души да получат лична помощ.

"Няма да се откажем от настояването да бъде приет Законът за личната помощ и да се изпълни конвенцията на ООН. Шест години ни бяха напълно достатъчни да чакаме", посочиха пред Bulgaria ON AIR демонстрантите.

Малко по-късно днес предстои обсъждане на двата варианта на Закон за личната помощ и на хората с увреждания, на който са поканени всички заинтересовани организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 218А на вас ви липсва елементарна мисъл и човещина. Нищо, животът си знае работата. Днес плюеш инвалидите- утре ти си в количка и няма кой да те погледне и да ти смени памперса, защото си много отворен.
224
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БАБА КУНАЗа каква къща в Барселона става въпрос?
223
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако моето дете се роди слабоумни ще постъпя спартански
222
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 218Когато един родител по цял ден трябва да стои до детето си, защото е много болно- няма как да изкара каквито и да е пари. Може би нямате деца и не знаете какво да полагаш грижи за каквото и да е. Съжалявам ви.
221
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 224Ми и ти като остарееш за кво да взимаш пенсия- по-млада и умна няма да станеш.
220
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 220Номер 220 мечтае да е инвалид.Къде прочете такова нещо?
219
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 218Нали току що обясних защо нямат достатъчно пари? Защо не можете да четете? На 5 ли сте?
218
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 224А сега си представете, че това беше вашето дете и ги изречете тия гнусни думи.Това е като майка ви след време да се пенсионира и да напиша 'Ми и да й даваме пари, по-млада няма да стане'. Не така.
217
5
 
3
 
! Отговори
До 218 преди 5 години
А на вас ви липсват първите седем години.И домашно възпитание.Което не е учудващо.Когато един родител изкарва достатъчно пари може да си наеме хора,които да се грижат за детето.Това,че ги мързи да работят е друг въпрос.
216
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 211До НенормалниАу, дай да убием детето с камъни. Как така ще живее, що за наглостРазбира се, че няма да го убиваме, но каквото и да правим то няма да се оправи.Дали ще харчим по 100лв или по 10000лв на месец за него все тая.
215
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 207В смисъл детето ви е здраво, но поради някаква причина има нужда от гледач, лекарства и рехабилитация постоянно ли?
214
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНомер 220 мечтае да е инвалид.
213
5
 
3
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ЯВНО НЕ СТИГАТ ПАРИТЕ И ЗА КЪЩАТА И ФИРМИТЕ В БАРСЕЛОНА И ЗА БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД !!!
212
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болшинството от тия си ползват децата да се гушат с пари.И в наше село имаме такива(Златица)Мине, немине и родителите на едно момиче правят кампании за набиране на средства за операция, от която уж щяла 100% да оздравее.Правят се базари, събират се пари като се поставят кутии по магазините и т.н.Минава кампанията, операция няма, но пък майката и таткото са с нови дрехи и Айфони.Като се позабрави след няколко месеца се почва същото отначало.
211
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 207Напротив, имат много по-малко нужди от болните.
210
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 203Виждам, че си ***. Затова обяснявам. Не, не могат да си наемат. За да си наемат, трябва да изкарват много пари. За да изкарват много пари- трябва да работят по цял ден. Което те не могат да правят, защото инвалидите изискват целодневни грижи.
209
7
 
7
 
! Отговори
До 207 преди 5 години
Не може държавата да е майка за едни,и мащеха за други.Здравите деца имат не по-малко нужди от болните.Нямам против инвалидите да получават помощ,но да има и за другите деца.
208
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът на България не са инвалидите, а зависливите злобари, които за жалост ги превъзхождат числено.
207
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 203Ау, а бедните като нямат пари за хляб, що не ядат пасти?
206
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НенормалниДа, длъжен е. Като не ти харесва- в джунглата.

Спонсорирани публикации