В памет на жертвите на комунизма. Поклон пред Мемориала до НДК!

Цяла Европа отдава почит на паметта на загиналите при режимите
210

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стотици хора се поклониха пред Мемориала на жертвите на тоталитарните режими у нас край НДК. Цяла Европа отдава почит днес на загиналите заради репресиите.

Още по темата

Европарламентът определи 23 август за Европейският ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, известен също и като Ден на черната панделка и се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.

Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им.

Решението за това беше взето на 27 ноември 2009 г. от 41-вото Народното събрание по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

За първи път предложението датата 23 август да се чества като "Ден на жертвите на сталинизма и нацизма" е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под надслов "Европейската съвест и комунизмът", където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация.

Документът, подписан от президента Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага 23 август - деня на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин, да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

Три месеца по-късно - през септември 2008 г. Европейският парламент приема своя декларация с препоръка към държавите членки на ЕС за обявяване на Ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма.

Различните парламенти приемат различни наименования за деня на памет, но смисълът е един и същ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
5
 
3
 
! Отговори
ЗАСЛУЖЕНО НАКАЗАНИЕ преди 5 години
И АЗ СЪМ СОФИЯНЕЦ.ИМАЛИ СМЕ ХУБАВА ТРИЕТАЖНА КЪЩА НА УЛ. ТЪРГОВСКА С МАГАЗИНИ ОТДОЛУ. КОГАТО АМЕРИКАНЦИТЕ БОМБАРДИРАЛИ СОФИЯ, ЕДНА БОМБА ПАДНАЛА ВЪРХУ КЪЩАТА, СРИНАЛА Я И УБИЛА ДЯДО МИ И НЕГОВИ КЛИЕНТИ, КОИТО СЕ КРИЕЛИ В МАЗЕТО.ЗАТОВА НАШАТА ФАМИЛИЯ НЕНАВИЖДА АМЕРИКАНЦИТЕ И АНГЛИЧАНИТЕ.ЗАТОВА НАШАТА ФАМИЛИЯ Е ДОВОЛНА ОТ ЗАСЛУЖЕНОТО НАКАЗАНИЕ, КОЕТО КОМУНИСТИТЕ НАЛОЖИХА НА ТЕЗИ, КОИТО ОБЯВИХА ВОЙНА НА САЩ И АНГЛИЯ.
121
6
 
8
 
! Отговори
Национален Легион преди 5 години
Комунистите по нищо не са се различавали от мутрите от 90-те, идват взимат имотите на работливите хора, рекетират хора, убиват хора.... Проливат невинна българска кръв....
120
2
 
1
 
! Отговори
аман от IVrei преди 5 години
AMAN be ..Срочно от Израел да докладват защо Евреи като Адофлчо/Адолф Хитлер /гитлер/ и Йосько /наричан неправилно "Сталин"Са убили над 70 000 000 важни преродени като домашни хора.NIto ЙОско нито Адолфчо са КОМУНИСТИ/подава лични КАрл МАркс.
119
5
 
1
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
Грешките на Сталин 1 грешка Изпращане на Лев Троцки зад граница .Това е груба грешка но точно тя го реабилитира Защото именно той позволява главният му враг да замине за Инстанбул .Грешка втора след ликвидиране на военният пуч през 1937 година Сталин позволява на началника на НКВД Ежов да развихри репресиите . Общо гршките на Сталин са пет .Цялата статия я има в сайтът Светът Днес .
118
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Господин Никой-127.Турците чакаха на *** оная работа. Това са поредните комунистически лъжи.Предатели бяха Ген. Иван Маринов- шеф на отбраната произведен от руснаците Герой на СССР, Другия е Стойчо Мушанов,водил разговорите в Кайро. Навръщане минава през Анкара и се среща с руския посланик Виноградов. Русофилите сте си предатели.Представители на САЩ и Англия идват на 17.09.39 г. на !8 09.39 Г. Владимир Стойчев е произведен от Майор в Генерал. Другите звенари също.
117
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ ЛИ?
116
3
 
5
 
! Отговори
До 129 преди 5 години
Единственият фашистки режим в България преди 1944 е правителството на бзнс на Стамболийски.
115
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А В ЯЛТА ЧЪРЧИЛ ПОДАРИ НА СТАЛИН БЪЛГАРИЯТОЙ ПИШЕ В МЕМОАРИТЕ СИ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВА.
114
3
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До 116; Абе плондер Русия и Германия си поделиха Европа. 1. Полша -32% за Хитлер и 68% за Сталин2. Прибалтика за Сталин.3.Финландия--Границата и е минавала на 24 км. северно от Ленинград. Къде е сега.В Договора пише че трябва да нападнат Полша в един и същи час,Сталин се бави и се оправдава че не е готов. Той напада на 17септември за да искара Хитлер виновен за войната. На 22.09.39 г имаше парад на победителите.На 22.06.41 г започна междусъюзническата война между СССР и Германия.
113
0
 
3
 
! Отговори
До софиянец преди 5 години
Не ме разбра правилно,на едно мнение сме.
112
6
 
5
 
! Отговори
Дядо тошо преди 5 години
Дядо тошо,ти ни управлява лошо,взе дъската ти да хлопа,станахме за смях в Европа.....
111
6
 
3
 
! Отговори
Национален Легион преди 5 години
Нали всички ревете, че станахме цганска държава, ами това е благодарение на вас, защото комунизма ги развъждаше, а демокрацията ги пусна на свобода.... Ще има един ден истински народен съд и тогава червени и сини ще си понесете цялата отговорност!!!
110
3
 
4
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Запознат Ти неграмотна сорос *** .Това са жертвите на фашистите от 1923 година до 1944 година и не само комунисти ,ами и земеделци безпартийни и деца .Тази гражданска война срещу народа е продължила цели 21 години .*** *** .И затова си има статистика ама где от тебе толкова акъл за да прочетеш истината за тези репресии .
109
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 5 години
Много милиционер тука,много нещо,само да колят и бесят мислят
108
3
 
3
 
! Отговори
забележка преди 5 години
Нелепи са поредните опорни точки да се оправдавате с примера за франция - Франция е била превзета от Хитлер, там нацистите са поробители. Тук са съюзници в справедливата ни борба за обединението на България - една 60 г мечта! Разликата е огромна! За вас може да е отечествена войната, за нас не е!
107
6
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До БЪЛГАРИН--113;Всичките злини сполетяли Б--я са от Русия. Всички предателства в Б--я са от ***. Руско-комунистическото робство е по страшно от турското. Вие сте АНТИБЪЛГАРИ. Вие сте тънката пръчка на руския ТЪПАН. След ДЕВЕТИ предадохте на СССР 2000 ТАВРИЙСКИ българи, преселили се унас и оземлени от Цар Борис.
106
4
 
2
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
Пактът за ненападение Рибентроп -*** На днешната дата се навършва годишнина от Съветско -германският договор И днес привържениците на капитализма и на антикомунистическите настроени хора обвиняват съветският режим за престъпен решихме да ви запознаем с някой съществени факти около подписването му И така договорът с Германия е погребал три от най опасните блока срещу Русия Германия -Япония , Германия -Полша и Германия и Англия .Цялата статия я има в сайтът Светът Днес .
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СВЕТЛА ИМ ПАМЕТ!
104
6
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Господин Никой--95;За какви 400 000 говориш бе неграмотна тиква. *** бяхте 2100. На Девети преврата го извършиха звенари защото в София нямаше достатъчно комунисти. Те се навъдиха СЛЕД ДЕВЕТИ, 90% от излязлите през Август партизани са КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ. Терористите в цял свят ги преследват. Такива сте и вие терористична пасмина,Ако не бяха руснаците щяхте да видите власт на Куково лято. Затова ги любите до полуда .
103
3
 
3
 
! Отговори
добър комунист преди 5 години
хаха това го има само в приказките