В памет на жертвите на комунизма. Поклон пред Мемориала до НДК!

Цяла Европа отдава почит на паметта на загиналите при режимите
210

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стотици хора се поклониха пред Мемориала на жертвите на тоталитарните режими у нас край НДК. Цяла Европа отдава почит днес на загиналите заради репресиите.

Още по темата

Европарламентът определи 23 август за Европейският ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, известен също и като Ден на черната панделка и се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.

Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им.

Решението за това беше взето на 27 ноември 2009 г. от 41-вото Народното събрание по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

За първи път предложението датата 23 август да се чества като "Ден на жертвите на сталинизма и нацизма" е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под надслов "Европейската съвест и комунизмът", където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация.

Документът, подписан от президента Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага 23 август - деня на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин, да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

Три месеца по-късно - през септември 2008 г. Европейският парламент приема своя декларация с препоръка към държавите членки на ЕС за обявяване на Ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма.

Различните парламенти приемат различни наименования за деня на памет, но смисълът е един и същ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
7
 
8
 
! Отговори
гост преди 5 години
Само за три месеца след 09.09.1944 г. червените фашисти избиха 600 000 невинни българи и изгориха 9321 къщи и изядоха 10 000 тона суджук,защото преди девети септември поради прословутия си мързел тънеха в пълна мизерия.
101
4
 
3
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
Оригиналният документ може да се види във военно историческият архив на Велико Търново .Учебник за палачи .
100
6
 
3
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
Учебник за палачи Инструкция до войската и полицията от времето на фашисткото правителство преди 9 септември 1944 год . На РО 2 печално известен в годините от 1923 -1925 година 1 побой с юмруци дърво ,желязо боксови ръкавици 2 биене по бъбриците 3 скачане с подковани ботуши върху голо тяло . 4 бъркане с пръчка в женски полов орган 5 изнасилване 6 разчекване . 7 забиване на стъкла в *** .Цялатта статия може да се види в сайтът светът днес .
99
6
 
7
 
! Отговори
Национален Легион преди 5 години
С комунист можеш да рязговаряш единствено, след като му добреш пистолет в челото...
98
5
 
3
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
И какво прави Сталин ,той гледа как западните държави искат да тласнат Хитлер на изток срещу съветска Русия тогава А доказателството за това са думите на Лорд Едуард Халифакс скойто на 19 ноември 1937 година се обръща към Хитлер че Геррмания справо може да се нарича бастион на запада срещу болшевизма и всичко останало може цда уреди .Да уреди се за сметка на Австрия Чехословакия и Полша . Та датата 29 септември е по подходяща за честване на жертвите на втората световна война Мюнхенският
97
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Поклон!Дядо Димитре, не си забравен от нас!
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами тук пишещите защо не отидохте да се покланяте, ами сте оставили тези десетината дежурни протестъри, които за един суджук са там.
95
4
 
2
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
А не е ли по добре да се чества датата 29 септември 1938 година когато Чембърлейн , френският външен министър Даладие в присъствието на Мусолини давт части от територията на съюзничката си Чехословакия - судетската област .Защото те не са готови за война .И се надяват Хитлер да обърне глава на изток .Той и затова Чърчил им казва Вие иизбрахте позора ,но ще си получите и войната .Точка по въпроса .
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМИ ДОБРЕ Е НАПРАВИЛ СТАЛИН.А КЪМ ВАРЕНАТА СЛАМА НЕ Е ЛИ ИМАЛО ГАРНИТУРА?
93
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е де *** деее
92
5
 
3
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До и той жертва, нали? И да допълня за отрязани партизански глави правителството е дал;о над 10 милиона лева награди на жандармерията и ловните роти който са се били срещу партизаните .
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди - поклон пред жертвите на капитализма. Сега - поклон пред жертвите на комунизма. Много си падаме по поклоните... Абе обичаме да се кланяме наред...
90
7
 
2
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Запознат Теа 280 човеци докараха две национални катастрофи на България и над 60 хиляди кв км орязани територии и над един милиард лева репарации който калпавите комунисти и народът плащаха до края на 70 -те години .А техните наследници пък избиха над 400 хиляди комунисти ,земеделци и безпартийни инакомислещи от 1923 година до 1944 година .И над 225 деца антифашисти .И затова си има и статистика бре шматко *** .
89
2
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Сталин обяви 6 милиона пленици за предатели. Това се отнасяше и за сина му Яков.След войната Сталин набута всички пленици в руския ГУЛАГ където ги хранеха с ВАРЕНА СЛАМА.
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Иване, ако не знаеш на кое се казва отре.пка, върви и се погледни в огледалото. Насреща ще видиш една.
87
1
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До логичен резултат--87В Нюрнберг бяха осъдени 0коло 12 военопрестъпника. Никъде не бяха убити толкова хора,което показва простотията на нашите ***. Вие бяхте по -прости и от руските, като се има в предвид че руснаците се смятат за най просташката нация.
86
2
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До на 20 декември73На 16.04.1925 г. В църквата Св. Неделя убихте 280 човеци. От тях 12 ГЕНЕРАЛИ и 50 ДЕЦА.Ако това беше през комунизЪма , колко щяхте да избиете.1.Заповед 223 да се мобилизират деца от 13 до17 г. понеше Сталин беше избил 153 000 = на 15 дивизии.2.Зап.227- който се надигне да отстъпи да се убие.3. зап.270 който се предаде в плен да бъде убито цялото му семейство и той ако се върне жив.КОМУНИСТИТЕ НЯМАТ ПРАВО ДА ГОВОРЯТ ЗА ХУМАНИЗЪМ.
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те самите комунисти започнаха да се самоизбиват в името на "Кой по-по- най",предвид Горяните.Мафията на Тошо окупира властта и не позволи на други от съседният клан да се издигнат.
84
10
 
4
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 5 години
Фашистките палачи трябва да са благодарни на Народния съд, защото той спасява живота на мнозина от тях от саморазправа.
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много са малко тези на картинката? що тъй?Сигурно не плащат!