40 г. след "българския чадър": Почит към паметта на Георги Марков

На тематична вечер писатели и общественици ще четат откъси
7 сеп 2018 12:45, Елка Василева
199

На 7 септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон е прострелян писателят емигрант Георги Марков.

В навечерието на 40-годишнината от кончината му в ново издание с твърди корици излиза неговата книга "Портретът на моя двойник”.

Тя е издадена за първи път през 1966 г. и използва езоповски език, за да говори за социалните проблеми на едно общество, което се опитва да си придаде вид на идеално, но всъщност идеалите са само параван за една мръсна игра.

Според писателя Захари Карабашлиев всичко от Георги Марков е написано с изключителен талант.

"Наблюденията на Марков са брилянтно изказани на един най-чист и достъпен език. Той постига съвършенството, което е простотата. Много лесно е да се пише сложно. Когато четеш Георги Марков и се замислиш сега как се пише, може да си зададеш много въпроси", категоричен беше писателят в предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

По думите на журналиста и философ Тони Николов годишнината от смъртта на Марков трябва да се отбележи наистина по един достоен начин.

"На 7-ми септември в 14 часа всички ще се съберем на паметника на пл. "Журналист". Ще има приятели и почитатели на Георги Марков. Хората чувстват неговото творчество, ще се четат се негови произведения", каза още Николов.

На 10 септември в НДК български писатели и общественици ще се съберат, за да почетат паметта на Георги Марков и да прочетат откъси от негови произведения.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Георги Марков е ликвидиран от колегите на убийците, на Скрипал.Действали съвместно с нашите идиотиотДС.За тях трябваше лустрация в държавата.Царят обаче си назначи Бригадир Аспарухов за съветник?!Останалатаменажерия също зае важни постове.
138
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И и да видиш българския *** . Калибър 12.7 .българския чадър е само 4 .5.
137
8
 
10
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 5 години
Тука пишат некакви си очукани и пребити от живота същества бре!Средно на 45-48 поста има един писан от човек роден след 1981 година бре!Хора-същества дето са капсулирани в далечното и НЕВЪЗВРАТИМО минало!Повечето диви вулгари от затихващата провинция!Красивото е че абсолютно нищо не зависи от вас и само търсите отдушник на терзанията си!Ега гръмне тоя интернет-преди осем години пенсиите не знаеха да боравят и да се изказват бря!Най-красивото е че изчезвате диваци-дето се домъкнахте в Европа бре!
136
14
 
7
 
! Отговори
Юрофайтър17 преди 5 години
Само след седмица ще се чества официално разгрома на дивите вулгари при Добро поле!Сто години срам позор и резил!Те се гордеят с победа при третостепенна битка при Дойран а само 8 дена по-късно капитулират-ха ха ха!Един френски генерал ви УНИЩОЖИ при Добро поле!И до ден днешен германските военни и историците също не могат да ви простят че заради вас нещастници рухна целия фронт от Македония до Атлантика и бе загубена Европейската война!А сега се сетете за ония диваци от коиловци-ха ха ха!Позор!
135
10
 
5
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Ауу какви долари бе с твеойте долари е свършено .Ти май че не четеш че половината свят се отказва да търгуват с долари .Смятай Китай ,Иран , Турция , Русия ,Сирия ,Куба , Венесуела .Та в скоро време с доларът ще си трием само гъзовете брато .
134
16
 
6
 
! Отговори
Контратеза!!! преди 5 години
Да да и пак да!Че вулгарите сте невинни е известно на цялата Галактика бре!Не вие скимирате карти и не вие се гърмите в Амстердам!Не вие подпалихте Тесалоники и Райхстага!Не вие организирахте чрез ПГУ атентата и не съпругата на оня *** се разведе с него заради това че изнасили дъщеря им!Казва се Росица и е жива!Не вие изкопахте от гроба чарли и искахте откуп от Уна бре!Не вие убихте краля през 1934 г!Не вие убихте чрез генномодифициран СПИН цели 459 деца бре!Невинни с мръсни ръце сте!
133
8
 
3
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Ти за твоите родители пишеш че са предатели ? Защото вярвам че и те са били партийни членове и са крали яко от лошият социализъм .Пък сега станали либерали и защитници на свободата да бъдеш или да не бъдеш *** или обратен .
132
9
 
10
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Кръстьо Костов Даа цялото писмо го има публикувано в сайтът Епицентър Писмоото до неговият приятел Димитър Бочев .Та много истини за западната демокрация и атлантическите ценности е разбрал човекът ,ама много ,много късно и път назад не е имал въобще .Тук предател там предател и ние всички знаем как завършва животът на предателите .
131
9
 
5
 
! Отговори
Мислещ преди 5 години
Защо трябва да бъде просто, като може да бъде сложно? Ами да има интрига, да се разчуе, да се запомни! Уж чадър, пък после може да не е чадър! Рицин? Абе погледнете в Merck - има heavy chain (m.w.120000) light chain (m.w.60000). Бая големи молекули! Коя от двете? Какъв е механизмът на отравяне и защо толкова се отличава от клиничната картина? И колко е голяма "сачмата" - 0.3 или 2 мм, защото имаше и двете цифри, даже показаха някаква сфера с дупки на растров микроскоп.Ама без калибровки!Съчинен
130
8
 
16
 
! Отговори
обонго преди 5 години
тоя Марков също беше агент на ДС...ако не знаете...
129
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още чакаме молекулна динамика на въглехидтатна част в рицина и взаимодействието й с клетъчната мембрана. Също така фармакодинамика на количеството съдържащо се е една съчма и вероятността да бъде активно до прицелните органели. По възможност цялата серия от опити с подробно описание на статистическите отклонения въз основа на заложените модели.
128
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите са си убийци, такива бяха и родителите им. Това се предава по наследство. Извратеняци.
127
10
 
4
 
! Отговори
До 134 преди 5 години
Абе няма да се наведеш ли... Ако другаря Путин си изпусне 20 копейки ще се наведеш чинно, ще ги избършеш от московската улична мръсотия и без да се изпряваш, ще му ги подадеш. Защото си роб и слуга.
126
9
 
1
 
! Отговори
До пиддера с №137 преди 5 години
До До 136Грубостта и простотията ти минаха всякакви граници! Ти какво, мислиш се за анонимен, неоткриваем? Не си, както и аз! Ще те намеря и ще вляза до живот, не за дълго! Ще станеш прочут, без да знаеш това...Паметта на родителите е свята! Но това откъде да го знае едно бастардче?
125
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е указ, а ЗАКОН. БКП Е ПРИЗНАТА СЪС ЗАКОН ЗА ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ, А РЪКОВОДСТВОТО И ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ! Отделно Живков беше осъден и за финансови престъпления. Да се прокламира Живков и БКП е НЕЗАКОННО, но тоя сайт не зачита законите.
124
6
 
9
 
! Отговори
до 138 преди 5 години
Обнародвано в Д.Вестник на 05 05 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим от 09 09 1944 г до 10 11 1989 г. за престъпен.
123
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата партия БКП е с ПРИЕТ указ на РБ ЗА ПРЕСТЪПНА ПАРТИЯ 2000Г ИЛИ 2002Г.
122
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам случай, когато на двоен агент да му се е разминало.
121
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 132. Разбирам, че твоята родина е Русия. Но защо не обичаш България. Все пак тук живеш, дишаш, храниш се. Всичко е българско е има и нещо от изток и нещо от запад. Но ако си в Русия ще се включиш по жизнено в живота там. Ще си по полезен за благоденствието на руснаците.
120
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 126. Нищо не ти е ясно за Г. Марков. И за отношението на Т. Живков към писателя - журналист.Г. Марков е от сем. на не комунисти. И никога не е имал симпатии към власта или политиката на БКП.Тава, кой и кои са го бутали в ДС. Са си понесли отговорноста в БКП.86688