40 г. след "българския чадър": Почит към паметта на Георги Марков

На тематична вечер писатели и общественици ще четат откъси
7 сеп 2018 12:45, Елка Василева
199

На 7 септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон е прострелян писателят емигрант Георги Марков.

В навечерието на 40-годишнината от кончината му в ново издание с твърди корици излиза неговата книга "Портретът на моя двойник”.

Тя е издадена за първи път през 1966 г. и използва езоповски език, за да говори за социалните проблеми на едно общество, което се опитва да си придаде вид на идеално, но всъщност идеалите са само параван за една мръсна игра.

Според писателя Захари Карабашлиев всичко от Георги Марков е написано с изключителен талант.

"Наблюденията на Марков са брилянтно изказани на един най-чист и достъпен език. Той постига съвършенството, което е простотата. Много лесно е да се пише сложно. Когато четеш Георги Марков и се замислиш сега как се пише, може да си зададеш много въпроси", категоричен беше писателят в предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

По думите на журналиста и философ Тони Николов годишнината от смъртта на Марков трябва да се отбележи наистина по един достоен начин.

"На 7-ми септември в 14 часа всички ще се съберем на паметника на пл. "Журналист". Ще има приятели и почитатели на Георги Марков. Хората чувстват неговото творчество, ще се четат се негови произведения", каза още Николов.

На 10 септември в НДК български писатели и общественици ще се съберат, за да почетат паметта на Георги Марков и да прочетат откъси от негови произведения.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пише се България, русия.
118
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 124-125Русия се пише с ГЛАВНА БУКВА.б.....я!? Намирам за обидно към моята Родина да бъде писана по този начин!На зная значението на употребената от теб дума "гьотферен". Моля, преведи, явно си специалист по темата!Има хора, които застават на страната на Русия в сегашната ситуация на тотален натиск от всякъде. Аз съм един от тях и винаги ще защитавам братската страна, дала свидни жертви за нашата свобода. Никой от тези хора не получава пари за писаното в полза на Русия! Разбра ли?
117
3
 
3
 
! Отговори
До 127 преди 5 години
Малко си объркал мечти и реалност. Пил си мастика в селската кръчма с останалите селяни. В Гърция не си стъпвал никога. Ти в София не си идвал, какво остава за чужбина-жал ми е за такива недоразвити същества!
116
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тодор живков е престъпник. беше начело на престъпна организация. БКП са престъпници. Такива са законите!
115
12
 
6
 
! Отговори
Он преди 5 години
Аз пък пих узо в Гърция с приятели и партньори, по случай рождения ден на Бай Тошо. Всички знаеха за кой става дума и имаха по нещо добро да споменат, въпреки че повечето бяха млади хора. Питах ги и за Г. Марков. Ами никой не беше чувал за него. Никой не обича предателите.
114
4
 
5
 
! Отговори
СмрЪдлив селянин преди 5 години
До Анонимен 122Аз на село всеки ден паля 40-годишния немски бойлер на дърва и светя от чистота. На теб ти предлагам да докажем публично кой колко книги е чел, какво знае, какво е произвел през живота си. Сигурен съм, че IQ-то ми е поне с 10 пункта над твоето.
113
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато нашият народ не разбере че най големият ни враг винаги е била и ще бъде русия винаги ще тъне в нищета и мизерия.тук искам да поясня че не мразя руския народ но не споделям афинитета му към робство и мизерия.съжалявам го но той никога не е виждал нещо по добро.по отношение на руските и комунистически *** в сайта искам да попитам жалките им господари.абе товарищи ушан ки избирайте си поне по образовани и умни слуги в б...я.тези са безпределно просто.увеличете им и заплатите.много малко
112
9
 
9
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
Нямам нужда от пургатив, когато видя на екрана Тони Николов.Случаят с измисления "български чадър" поразително напомня редица други случаи, случили се в туманния Албион. Гъстък думан обвива с тайнствност страховити неща - от Баскервилското куче до Скрипалите и онези нещастници, които принесоха в жертва след тях. Да не изброявам за радиоактивния полоний и един мост в Париж, където загина една очарователна млада жена!Лошото е, че именуващи се българи, с възторг плюят България и за Папата, и за Г
111
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и да не им харесва на комунистическите ***, НО днес на един хубав площад в центъра на столицата (където повечето не са стъпвали защото са смръдливи селяни), има прекрарасен паметник на Георги Марков. Убиецът му Живков умря като осъден престъпник и вече никой от нормалните българи не се интересува от него. Скоро и малкото му любители ще са под земята и край..., а книгите на Марков все ще се четат.
110
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смъртта му беше извратеният подарък, който убийците от ДС поднесоха за рождения ден на гнусното комунистическо животно, убиецът и сатрап на българския народ-Живков. Господ го наказа само три години по-късно, като му отне най-ценното.
109
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Английските служби ликвидираха Георги Марков, принцеса Даяна, Скрипал и дъщеря му.................знаем ги тия ингелизки номера!!!
108
3
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 години
подземният свят на "службите за ""сигурност"" винаги е използвал нас, останалите, за някаква риболовна цел. за да могат не само да оправдаят съществуването и безограничените си власт, подчинение и размножаване, но и техните безмерни приходи! на повърхността, те са холивуд и джемс, джеймс бонд 007, който спасява света, но в действителност те го опропастяват със своята безгранична власт! няма 007, има само банкови сметки, на нереални числа в еврейски банки!
107
5
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 години
и каква е разликата според вас между г.марков и цензурата тогава и нас и цензурата сега? това, че не можем да пишем дълги есета? това, че още на са ни утрепали на некой мост с бус, с поредния приятел на меркел, джингис сорос и канаке клинтън?
106
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си спомним с поклон рождения ден на великия българин Тодор Живков. Вечна му памет!
105
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кво ни занимавате с галеника на Партията, станал предател за дребни пари. И с алтавата легенда за "убийството" му..
104
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марков, Литвиненко, Скрипал. Всичките отровени и все в Англия. Обаче ингилизитe нямат нищо общо.Кой е виновникът - КГБ, КДС или МИ-5?
103
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С отрова на острова! Този сценарий, някак познато ми звучи? Ама островитяните си имат традиции.
102
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Очистиха го английските служби ... " - с българския чадър.
101
2
 
5
 
! Отговори
До Писмо до Д. Бочев преди 5 години
Изоставил си пари, сигурност и слава? Значи си бил наркодилър. А да - с парите от наркотиците си купи вестник и пиши без да се съобразяваш с никого! Сбъдната мечта!!!
100
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите, ми става лошо. Руската пропаганда в България е уникална. Шапка свалям на Руските ***, как са го постигнали това. Наистина скоро ще им принадлежим. Не само морето.