Генерали в спор за един главсек! Освобождаването – формално

Премиерът наредил в НС да изчакат указ, за да няма "втора буря"
Обновена: 18 сеп 2018 13:16 | 18 сеп 2018 11:23, Веселина Йорданова
121

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е формална, настоя премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на Американската търговска камара с кабинета.

Още по темата

Борисов изтъкна, че става дума за волеизявление на Маринов, затова счел, че няма необходимост за съгласуване с президента Румен Радев. Името на новия главен секретар обаче щяло да бъде съгласувано с държавния глава.

"Както от командващ ВВС ставаш президент – кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логика, но… главният секретар иска да стане министър… Какви мотиви да напиша? "Моля, подпишете, защото той иска да стане министър". Добре, ще напишем и това. Но считам, че е формално. И взехме решение, приехме оставката на Министерския съвет и изпратихме на Президентството", разясни премиерът.

Борисов допълни, че казал на депутатите от ГЕРБ да изчакат разписване на указа, "за да не предизвикаме втора буря". Винаги съм уважавал и президентската институцията, и хората в нея", каза той.

Борисов обясни и решението на Министерския съвет тазгодишната делегация в ООН да бъде оглавявана от него, а не от президента, както е било в последните години.

Премиерът искал да разкаже в речта си за големия успех на българското европредседателство.

"Аз не съм вярвал, че ще се справим толкова добре. Без нито един инцидент и нито една издънка. Прекрасни срещи имахме и във формата 16+1", коментира Борисов и наблегна на това, че Сърбия и Косово са си стиснали ръцете именно по време на нашето председателство.

През американските фирми той подчерта добрите условия за бизнес у нас.

"Спомням си по време на един от предишните ми мандати безработицата беше 12% и това беше най-коментираната тема. Сега тя е под 5%. Винаги има изкушения от популисти да изхарчат веднага парите - ние избрахме друг модел. В първата тройка сме в Европа по външен дълг. САЩ знаете колко имат. БВП расте, трайни са тенденциите, защото голяма част от инвестициите са в производство", похвали се Борисов.

Той заяви и че компромиси в борбата с контрабандата не се правят, което позволява увеличение на бюджетните заплати от догодина. "На олигарсите не им харесва, разбунтуваха се", коментира премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
36
 
4
 
! Отговори
Р.Радев - кой е той? преди 5 години
По-глу.пав президент от Радев няма. *** на комунистите и Русия. Всички вече разбраха що за стока е. Баба Корни му диктува какво да говори и все едно слушаме нея.Когато говори и не гледам в екрана на TV, имам чувството, че говори някакъв бавнор.азвиващ се - едва-едва, бавно, несигурно, неубедително, само мрънка, почти ме приспива. Не казвам нищо лошо за тези болни хора, но президентът трябва да е мъжествен и убедителен, а не мрънкало. Тотално разочарование!!! Да го сменяме!
86
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Както от командващ ВВС ставаш президент кой да те спре?"---Както от командващ КОФПОМПА ставаш премиер кой да те спре?В първото има логика, примери много: ген. Айзенхауер, ген Де Гол, и т.н.Ама второто ...
85
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Добре сме си!Глупости,неотдавна имаше статия за едно руско семейство живеещо в България ,което са го измамили и са им отнели имота,който имот са закупили с много мъка и средства,а за капак остават на улицата,защото дори не са искали да ги приемат в бежански лагер,възрастни хора.После чакайте туристи от Русия,ама нанай!Герберите откъдето минат,всичко мачкат и унищожават,нищо позитивно не създават,те само рушат и грабят.
84
1
 
20
 
! Отговори
'това е ГРОП преди 5 години
На това място ще го кажа в прав текст:в тази държава ***, т.нар. мутри са с неизмеримо повече чест,отколкото белите якички в Мафиотската Власт и прихващат повечето от тези поръчки,предупреждавайки ме предварително.Не можеш да се оплачеш никъде: МВР, ДАНС, прокуратура са с ТЯХ, ПОРЪЧКАДЖИИТЕ! И понеже сама съм си цяла армия, оцелявам.Преминава се към второ ниво.Съдебна разправа.Завеждат се десетки дела срещу сайта ми АФЕРА и лично срещу мен. Все от слуги на Властта. С исковете за
83
1
 
25
 
! Отговори
' преди 5 години
Всеки ден от години наред ГЕРБ Мафията не само се е прицелила в теб,не само брутално и ежедневно тетероризира,но и с наслада се гаври.Защото институциите в държавата са превърнати в РЕПРЕСИВНИ ЧУКОВЕ срещу всеки, който е в списъка на гадовете,които вадят истината за мафиотската власт,която ни управлява.Започна се от поръчките.Предупреждения.Сплашвания.Сугестиране и психически терор сещай се, снахо.Поръчки за физическо ЕЛИМИНИРАНЕ!На това място ще го кажа в прав текст: в тази държ
82
18
 
3
 
! Отговори
Добре сме си! преди 5 години
Руснаците масово се преселват в България и вече са 400 000. Строят си затворени селища и комплекси, купуват апартаменти и къщи като за последно. Причините може да са 2:1. В България е прекрасно да се живее, особено спрямо Русия. Спокойно е и сигурно. Иначе нямаше да припарят тук. За тях ние сме с крачки напред пред руския живот, където се напиват, за да забравят.2. Или може би Путин е решил да ни претопят и пак да ни направят тяхна република, както искаха по времето на соца?
81
21
 
4
 
! Отговори
В България е добре преди 5 години
Факт е, че в България се живее все по-добре! Въпреки лъжливите приказки на червените!Само се огледайте и вижте с очите си - пълни с коли пътища и магистрали, пълни с хора магазини и молове, пълни колички с покупки, всички хукват по курорти в България и чужбина, пълни ресторанти и кафенета, хората живеят добре и се забавляват, въпреки апокалипсиса, в който живеят БКП/БСП. Увеличават се влоговете в банките. Хората си купуват нови и модерни жилища. При соца - разпадащи се скапани панелки.
80
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пък в Брюксел Меркел, те нали са едни куртоазни, попитала Бойко какво прави Плевнелиев. И нашият отговорил без да се замисли: Това, което му кажа Не че, ако се беше замислил, нещо щеше да се промени, де
79
19
 
3
 
! Отговори
Управление след 1990 преди 5 години
БКП/БСП управлява 10 г. - падение, падение и пак падение!!! Беднотия, фалити и мафия! След тях, всеки път е потоп!!!ГЕРБ управлява 8 г. - възход, възход и пак възход!!! Всеки път всичко започва от нулата, след всяко управление на хищниците от БКП/БСП, които ограбват и унищожават България. При ГЕРБ непрекъснато се строи - магистрали, улици, пътища, спортни зали, училища, детски градини, пречиствателни станции, паркове и др..Други партии управляват 11.5 г. - не се сещам за нищо направено!!!
78
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бокок е Генерал колкото аз съм ватнам.
77
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунисти = ГЕРБ
76
0
 
24
 
! Отговори
Стою преди 5 години
Румен е генерал по служба , а Бойко - по назначение.Разликата , като тази между Мусала и Еверест.Двусмислие в случая няма , генерала е само един.
75
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради ТОЗЕ измислен генерал ще плащаме още 40 000 000 евро за спрения АЕЦ БЕЛЕНЕ !
74
9
 
6
 
! Отговори
Комунисти = Мафия преди 5 години
Мафиотите, мутрите и чалгата се пръкнаха от БКП/БСП след 1990. . То не бяха рекети и убийства при тяхното управление. . Разграбиха държавата с червените куфарчета.. Разбиха и ограбиха предприятията. . Разграбиха здравната каса и пенсионния фонд. . Изнесоха парите в офшорки и т.н. . Сега са милионери с хотели по морето (всички са техни) и из цялата страна. . Станаха рентиери и работодатели, като дават най-ниските заплати в ЕС. . Повечето фирми са техни и изстискват българите до дупка.
73
3
 
24
 
! Отговори
по Велизар Енчев преди 5 години
Бойко Борисов днес: И ние можехме да спрем Радев да е президент, но му разрешихмеМожехте да го спрете, но за жалост Костинбродската печатница, с която избрахте Плевнелиев, вече не печаташе бюлетините за изборите.
72
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов отслабва, а отслабва и ГЕРБ. Тя е уморена партия. Употреби я . Има и злоупотреби в някои етапи. Политическият процес крие изненади. Натрупването на проблеми от този тип-катастрофата, Търговският регистър, едно подир друго, създават картина на управленски абсурд. Зъл театър, който изтощава морално управлението. Дисквалифицира политическата класа. ГЕРБ е застинала в политическо настояще. Няма позиция за бъдещото. Тя е идейно немощна. Няма ги интелектуалците. Тук-там има размишляващи. Но тези, които имат силата, нямат ума. Инстинктът в политиката е почти разум. Нужна е промяна, съживяване
71
0
 
19
 
! Отговори
без пардон преди 5 години
Премиерът искал гордо да разкаже в речта си пред ООН за големия успех на българското европредседателство. Че България е трайно закотвена на всички възможни последни места в Европа и се бори за всички последни места в ООН!
70
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои двама генерали? Борисов има вид на угоен старшина о.з.! А за умствения багаж няма - изобщо никакъв багаж не е натоварен в облата кутия на раменете!
69
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов си го спомням като беше пазач на паркинга на Замъка Хранкнов.После го повишиха в СИК, като Маргините го направиха свой шофьор.
68
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов не е генерал. Той е младши лейтенант от Пожарната.Това е чинът, който има.Генерал го направи Доган неизвестно защо.Всъщност вече стана известно.