Генерали в спор за един главсек! Освобождаването – формално

Премиерът наредил в НС да изчакат указ, за да няма "втора буря"
Обновена: 18 сеп 2018 13:16 | 18 сеп 2018 11:23, Веселина Йорданова
121

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е формална, настоя премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на Американската търговска камара с кабинета.

Още по темата

Борисов изтъкна, че става дума за волеизявление на Маринов, затова счел, че няма необходимост за съгласуване с президента Румен Радев. Името на новия главен секретар обаче щяло да бъде съгласувано с държавния глава.

"Както от командващ ВВС ставаш президент – кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логика, но… главният секретар иска да стане министър… Какви мотиви да напиша? "Моля, подпишете, защото той иска да стане министър". Добре, ще напишем и това. Но считам, че е формално. И взехме решение, приехме оставката на Министерския съвет и изпратихме на Президентството", разясни премиерът.

Борисов допълни, че казал на депутатите от ГЕРБ да изчакат разписване на указа, "за да не предизвикаме втора буря". Винаги съм уважавал и президентската институцията, и хората в нея", каза той.

Борисов обясни и решението на Министерския съвет тазгодишната делегация в ООН да бъде оглавявана от него, а не от президента, както е било в последните години.

Премиерът искал да разкаже в речта си за големия успех на българското европредседателство.

"Аз не съм вярвал, че ще се справим толкова добре. Без нито един инцидент и нито една издънка. Прекрасни срещи имахме и във формата 16+1", коментира Борисов и наблегна на това, че Сърбия и Косово са си стиснали ръцете именно по време на нашето председателство.

През американските фирми той подчерта добрите условия за бизнес у нас.

"Спомням си по време на един от предишните ми мандати безработицата беше 12% и това беше най-коментираната тема. Сега тя е под 5%. Винаги има изкушения от популисти да изхарчат веднага парите - ние избрахме друг модел. В първата тройка сме в Европа по външен дълг. САЩ знаете колко имат. БВП расте, трайни са тенденциите, защото голяма част от инвестициите са в производство", похвали се Борисов.

Той заяви и че компромиси в борбата с контрабандата не се правят, което позволява увеличение на бюджетните заплати от догодина. "На олигарсите не им харесва, разбунтуваха се", коментира премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А той, прескачайки званието подполковник, е произведен направо полковник, и след това във времето, в което все още е трябвало да бъде майор, или хайде подполковник, той вече става генерал-лейтенант!След като вече беше станал генерал-майор, за да стане генерал-лейтенант, Б. Б. предложи и бяха произведени в ген.-майори цяла плеяда с нищо незаслужили това високо звание полицейски началници.
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласно действащия тогава закон, офицер можеше да бъде произведен предсрочно само веднъж в кариерата си, и то ако е преминал поне половината от годините, които трябва да престои в званието, в което е към датата на предсрочното производство. Значи, ставайки Главен секретар на МВР и връщайки се на служба, е трябвало да остане майор - в най-добрия случай, и пак противозаконно да стане подполковник. За да стане полковник, е трябвало да служи още 5 години като Главен секретар с чин подполковник.
65
0
 
17
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Б. Б. завършва Школата на МВР през 1983 г. с чин лейтенант. Ако е спазван Законът за МВР, би трябвало през 1986 г. да е станал старши лейтенант, през 1990 г. капитан, а през 1995 г. майор. Да, но той напуска МВР през 1991 г. като майор, защото отказва да се деполитизира и иска да продължи да членува в БКП. Трябва много да е заслужил, след като 4 години преди по закон да е трябвало да стане майор, той вече е бил такъв.
64
1
 
16
 
! Отговори
Генерали??? преди 5 години
Пожарникар - генерал?!?!?!?Нещо като дървено желязо???Е те такова животно нема - би казал шопът.То даже и в МВР няма генерали.Ама журналята-*** продължават да титулуват самоизмислилият се "генерал"
63
23
 
1
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Само така Бойко мачкай комунистите!
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Генерали на звание, а като хора ,които са създали блага за обществото са освободени от военна служба! Единият върти коремното, другият тича на футбол.
61
0
 
26
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Нашата Тиква нарежда на Народното събрание, на съдии, на прокурори... Даже и него е срам да си признае, че открито нарушава конституцията, която той разбира се не е чел... Голяма мъка за него е ,че не може да нарежда и на президента, както преди правеше с онова мекотело Плевнелиев. Представяте ли си Цецка - Мамата да беше станала президент?! хаха Та затова е цялата тази злоба по адрес на Радев
60
1
 
17
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Борисов, спомняш ли си времето, когато беше главен секретар, как се разхождаше с любимия си кожен, черен шлифер.После в едно откровено интервю много съжаляваш за това хубаво време. Не гледй от горе на този пост, той е много важен за ежедневната работа на полицията. Колкото до сегашния секретар на МВР, страхувам се, че не е твърде подходящ нито за сегашния нито за бъдещия си пост. Между другото трябва да си благодарен, че Президента те предпази от конфуз преди седмици от гласуване в залата.
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първи мандат - врат. Втори мандат - двоен врат. Трети мандат - троен врат. Четвърти мандат - квадрат.
58
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е,Бойко.Нямаше кой да спре народа да гласува за Радев.Дори и ти не можа.Казваше,че и магаре да посочиш и магаре ще изберем.Ама много ни подценяваш бееее.То верно,80% сме "лош мат'рял" по твоите думи,ама чак пък толкоз...
57
1
 
15
 
! Отговори
Дръндер преди 5 години
"Както от командващ ВВС ставаш президент кой да те спре?" Амии да особено след като президентът всъщност е главнокомандващ? Пак ръсиш простотии Бойко Тиквенски.
56
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв генерал е Румен Радев???генералът има чест и достойнство и обича родината си
55
1
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
До Странджата: Е ,кой?! Оня който не е бил в Генералщабната академия- Дженерало на кофпомпата...
54
1
 
23
 
! Отговори
пецата преди 5 години
не е проблем че баце е мутра, проблем е че управлява държавата
53
0
 
13
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Ай Радев се върже на акъла МУ, ай после борисов ще го заяде, че не спазва законите. Евтини чалъми !
52
15
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
До Анонимен"Единия от генералите е менте!Познайте кой?"...-----------------------------------------------------------------------------------Прав си... - *** е...
51
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно ли е,че Маринов е бил бодигард на Мето илиянски?И ако-да,тогава за какъв министерски пост си мечтае?И без това държавата се е сраснала с мафията,та само капака и липсва.Или шапката,все тая.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От спорт между прости хорица се получава нещо изключително глупаво, та даже не може да се коментира
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единия от генералите е менте!Познайте кой?
48
0
 
22
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Единият генерал е ясен-ген . Румен Радев ! Ама кой е вторият генерал?