BG програма: 150 хил. украинци и молдовци оживяват селата ни!

КНСБ пресметна, че 10%-ят ръст на заплатите не стига
288
BG програма: 150 хил. украинци и молдовци оживяват селата ни!
Снимка: архив, БулФото

От Украйна и от Молдова да бъдат привлечени 150 хиляди работници от българската диаспора в следващите 3 до 5 години. Това е целта на разработвана от КНСБ и работодателски организации демографска програма.

Така ще се запълни недостигът на работна ръка и ще се оживят западащи села, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

Още по темата

"Те нямат статут на граждани на България, това е част от програмата - да им дадем такъв статут по бързата процедура  и така нататък. Това ще реши системния проблем на пазара на труда, тъй като 150 хиляди всъщност работни места в България остават незаети. Българи са – с българско самосъзнание, говорещи български и с български корен. Ангажиментът на местните власти е да се направи карта на изоставените селски къщи, да ги предоставим там, където всъщност е наоколо работното място, където бизнесът е картографирал", разясни той.

Демографският план ще бъде предложен на правителството до края на годината, каза Пламен Димитров.

По изчисления на синдиката планираното 10-процентно увеличение на заплатите в бюджетния сектор от догодина вече е недостатъчно на фона на прогнозираното поскъпване на живота през идните месеци.

"Ние смятаме, че тези, които са под средната работна заплата, даже 1000 лева, във всички сектори трябва да получат между 15 и 20 процента увеличение вече. Да, цената на газа няма пряко влияние върху много стоки и услуги, има косвено влияние, но тя стимулира, калкулира и бута нагоре всички цени, за съжаление по-бързо, отколкото би ни се искало", посочи синдикалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
20
 
! Отговори
Тео преди 5 години
... и още нещо - то на село хубаво ама ... тези, запустелите села - че то до там път през зимата НЯМА, лятото е с БТР да караш, а за магазини, болници, детски градини и училища - и дума не може да става! Това сметнахте ли го в плана, другари?
153
13
 
12
 
! Отговори
True преди 5 години
Идеята е много добра и осъществима.Все пак за молдовци и украинци България е десетилетия напред!Съвестни,бели емигранти са добре дошли!
152
1
 
15
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Една къща на село - кажи я 5000 лева. Ако част от хората са семейства, ще трябват, да кажем - 100 000 къщи. Половин милиард лева - доста пари са! Щом искат работодателите - да ги вадят от джоба си!
151
14
 
8
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
А защо да ви вдигаме заплатите, като можем да си внесем евтин човешки ресурс и да правим по-големи печалби. Същото правят и бизнесмените на Запад, внесоха си 3 милиона българи да им работят по-евтино от местните и така правят повече печлаба. Ако не ви харесват заминавайте за Германия, прав ви път и много ви здраве.
150
1
 
22
 
! Отговори
акуд преди 5 години
фактически нашите сел*ки чорбаджи са готови да лобират и да бъдат изхарчени милиони от бюджета само и само да не вдигнат заплатите на Българите и от там стандарта на България. еми сори господа малки душички селяци ще си останем.....
149
2
 
25
 
! Отговори
германия преди 5 години
еийй тези наистина са болни мозъци.молдованци вземат без проблем румънски паспорт и работят и живеят свободно в европа.украинците са в полша/около2 000 000/,работят и се движат свободно в европа.има статия в 24часа че и имигрантите не искат българия/от днес е написана/.И най-вече това ли е политиката на управляващите да изгонят ИКОНОМИЧЕСКИ своя народ,а други да докарат??????
148
2
 
27
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Хахахха. Скоро не се бях смял така. Когато дойде Молдовеца, ще му стигат 400-500лв. така ли? Явно те ще пазаруват от магазини за емигранти и цените там са на -50%. Моля кажете ми къде са тези магазини да започна да пазарувам и аз там, понеже се чувствам като емигрант и без това.
147
2
 
13
 
! Отговори
политика ББ айларипи преди 5 години
Фашагите прокарват закони,санкции и рестрикции за гонят Българите ,а ще привличат чужденци включително пакистанци и мароканци ,къде е логиката!?Политиката тип у.н.у.ф.р.и води до тотална корупция на всяка цена не стана ли ясно!?
146
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
предполагам ще ги вързват по селата за да не избягат
145
0
 
17
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Като приказват такива приказки за велико преселение на народите към България е хубаво да кажат дали не усвоявват някои европейски проекти. Защото от сега мога твърдо да гарантирам, че никой няма да се засели в България. Може би някои отделни украинци или молдовци ще се заселят в София например, но единици. Докато не се сменят евроценностите в Европа, до тогава ще е така.
144
2
 
10
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Моето село са само българи!Но мисълта ми тук е че човек и с не много пари ,а с малко повече труд,може да гради нещо полезно-например качествена истинска храна!
143
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 153 То чунким Запада не е *** ? Надрусана ,многополова, психясала ,алкохолизирана .
142
1
 
7
 
! Отговори
СтраннаИзбирателност преди 5 години
Още преди 7-8 години организацията Демократична Гражданска инициатива се опитваше да публикува в различни наши вестници разработено подобно предложение, но - странно защо - никъде не го отпечатаха! Хората искаха да огласят и други интересни инициативи, но медиите останаха слепи и глухи. Защо ли?Дали причината се коренеше в това, че тази организация е приемник на бившата ДГИ от коалицията СДС?
141
2
 
10
 
! Отговори
до 153 преди 5 години
Ти я носиш, но внуците ти ще се родят на Запад, а не в кочинката!
140
1
 
21
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Всеки чака някой друг да свърши неговата работа!Аз съм млад човек и събота и неделя си ходя с голям кеф на село!Направил съм си съвременни удобства,до колкото мога и се наслаждавам на къщата си!Не чакайте други,ние сами трябва да се стремим да станем по-добри !
139
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как и на какво основание ще го пратиш на село? Ти що не идеш там, че си пратил и децата си на Запад! Поканените от Меркел алхимици - в Германия, а тези хора - крепостни на тиквите и мафията! 21 век! Освен да се оплюскат някакви пари, както на времето по Странджа - Сакар, друг дефект няма!
138
11
 
8
 
! Отговори
Не-русофил преди 5 години
До Анонимен"Важното е, че повечето от нас се изнесоха от кочинката. Това показват числата."Накъдето и да се изнесеш, *** я нисиш със себе си, с-в,и/н.ь!о
137
0
 
25
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Украинци, молдовани...ей сега ша видите на кво се вика пиене. Англичаните ще ви се видят като плюшени мечета.
136
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинци и молдовци няма проблем, но араби и руснаци не искаме, особено руснаци.
135
1
 
22
 
! Отговори
7+ преди 5 години
A защо тоя не отиде да живее на село?!! Хитрец мръсен!