Да преборим липсата на кадри! Работим 4 дни, роботи...

Financial Times: Дългото работно време е вредно за служителите
Обновена: 11 авг 2018 08:14 | 11 авг 2018 07:30, Анисия Иванова
237
Да преборим липсата на кадри! Работим 4 дни, роботи...
Снимка: Reuters

Седмица с 4 работни дни и повече роботи в заводите ще се отрази добре на пазара на труда. Това се посочва в най-новия доклад на консултантската компания Colliers International, който се отнася за пазара в ЦИЕ-6 (Словакия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и България). Много ниските нива на безработица, емиграцията и развитието на сектора на услугите създадоха сериозен недостиг на кадри в държавите от ЦИЕ-6, пише в анализа.

Завръщането на работещите от Западна Европа е друг вариант за решаване на проблема с недостига на кадри. През 2016 г. 500 хил. граждани на ЦИЕ-6 са емигрирали към държави от Западна Европа. Ако заплатите бъдат повишени, те може да се завърнат.

Привличането на имигранти от бившите руски републики, също може да подпомогне пазара на труда в ЦИЕ-6, пише още в анализа, цитиран от "Труд". Именно този вариант се предпочита от работодателите у нас като през лятото в хотелите на морето работят много украинци. В същото време българки стават камериерки в Гърция и страни като Холандия.

Ако проблемът с недостига на кадри не се разреши, в дългосрочен план се очаква да настъпи успокояване на растежа на БВП, забавяне на икономическото развитие и вероятно намаляване на частните инвестиции в региона. А това ще се отрази негативно и на търсенето на бизнес имоти в региона.

През юни безработицата в България падна до рекордно ниското ниво от 5,7%. Като една от причините за това е, че всяка година населението на намалява с около 50 хил. души, или колкото един средно голям град, заради емигрантите, които търсят по-високи заплати в чужбина. Недостигът на кадри е най-големият проблем пред редица предприятия в страната.

Марк Робинсън, специалист проучвания ЦИЕ в Colliers International, обяснява: “Когато икономическият цикъл достигне до етап, в който са налице ниски нива на безработица, следва забавяне на развитието. То е свързано с ръст на безработицата, в резултат на което балансът на пазара на труда се възстановява. Този механизъм води до икономически затруднения, които са еднакво нежелани за политиците, бизнеса и сектора на недвижимите имоти”. Пазарите с недостиг на работна ръка е добре да инвестират в автоматизация, пише в анализа на компанията.

Автоматизацията повишава продуктивността, като намалява броя на необходимите работници. Признаците за това вече са видими в Германия, където има примери за преминаване към 28-часова работна седмица в компании от автомобилната индустрия. В посоката, в която върви Германия, могат да тръгнат и държавите от ЦИЕ-6.

Всяка година между май и септември всички 54 служители на базираната в Чикаго компания за онлайн приложения Basecamp работят само 4 дни, или 32 часа от седмицата. През останалата част от годината компанията е със стандартно работно време от 5 дни.

“Това е достатъчно време, за да се свърши страхотна работа”, казва съоснователят на Basecamp Джейсън Фрийд. “Работенето на 50-60-70 плюс часа не е необходимо. Щом трябва да се работи 50-60-70 плюс часа, значи има проблем с ръководството”, смята той.

Философията на Basecamp е потвърдена от проучване, според което продължителното работно време е вредно за физическото и психологическото здраве на служителите, посочва в. Financial Times. Според данните интензивната работа вреди на кариерното развитие, тъй като извънредните работни часове и натовареността действат непродуктивно, намалявайки качеството на свършената работа.

3-дневна работна седмица лансира и един от най-богатите хора – мултимилиардерът Карлос Слим Елу. Днес хората живеят по-дълго, здравето им е по-крепко. Производителността на труда нарасна, има излишъкът на работна ръка. Затова работната седмица не бива да превишава 3 дни, а на хората трябва да се даде възможност да се пенсионират по-късно, заяви Карлос Слим Елу. Той въведе този начин на работа в неговата компания “Телмекс”.

“Концепцията, че хората трябва да работят като луди, за да посрещнат нуждите на обществото, е напълно погрешна”, коментира преди години и съоснователят на Google Лари Пейдж. “Прекарваме прекалено много време да се трудим за неща, които не ни трябват”, заяви той. Един от начините да се промени този погрешен начин на живот е чрез “координирани действия за намаляване на работната седмица”, изтъкна Пейдж.

Академията за обществени науки на Китай публикува доклад, според който жителите на страната, в стремежа си да преуспеят и да подпомогнат икономическото развитие на държавата, на практика са престанали да си почиват. Учените отправят препоръка до 2030 г. работната седмица в страната да стане 4-дневна, а продължителността на почивните дни и официалните празници да се увеличи.

В доклада на Академията се отбелязват негативните тенденции служителите често да работят от 9 часа сутринта до 9 часа вечерта шест дни седмично. Постоянната ангажираност и необходимост от присъствие в офиса са принудили китайците вече да не отделят време за личностно развитие и за общуване с приятели и семейство, което в бъдеще може да доведе до появата на умствени заболявания.

Експертите са на мнение, че 36-часовата работна седмица ще доведе до по-висока работна ефективност, а също и до формиране на по-благоприятна среда за щастието на нацията. Учените смятат, че първият етап от прехода към 4-дневна работна седмица би могъл да бъде реализиран в периода 2020-2025 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат да ни намалят заплатите просто.Това е.
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на баба ви хурката
194
0
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
Липсата не е на кадри, а на млади хора. Ако еднафирма няма вътрешнофирмено обучение значи трябва да се сменят мениджърите. Има си начин и време за всичко. Освен това ниската мрз създава армия от кандидат чорбаджисти които не могат да се справят с мениджмънта и организират обучението. Нямат идеи които да им осигурят конкорентно предимство и разчитат само на това че няма да плащат заплати. Законите и мрз работят за тези мутри. Трябва други хора да влязат в парламента.
193
1
 
3
 
! Отговори
До Сидней преди 5 години
Извинявам се много за въпроса но, често чета ваши коментари и забелязвам, че недолюбвате особено България. Чудя се само защо четете българските новини и коменитрате вместо да се забавлявате в града, в който живеете или да коментирате тамошните новини....
192
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе аз ли нещо не разбирам? Как намаляването на работните дни ще доведе до решаване на проблема с липсата на кадри? Според мен тогава ще се усили още повече този проблем.
191
1
 
9
 
! Отговори
Бойко до gip*siта преди 5 години
Ей римляни ще има Роботи . Това=Скрап . Бойко мисли за електората си. А сега Кефффф и да не объркате къде да сложите х.
190
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Булгаропитекус обича да го яздят - Митьо Очите, бате Бенчо с бенката...ама иначе - устата му е колкото тоалетната на централна гара София
189
0
 
2
 
! Отговори
Маке-ариец преди 5 години
Ами то и сега има само 2 вида същества в цялата Вселена - роботи и македонци!
188
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работната седмица е 60-68 часа. Другото е мързел! Аз пари за мързелуване не давам!
187
7
 
3
 
! Отговори
$идней преди 5 години
Бугаропитекус от Панелистан никога няма да разбере какво е чувството да постигне мечтите си! Вижте ме мен - лъскам употребяван аустрейлъун санитаро-фаянс и пиша по форумите на дне.са! Моята професия никога няма да може да бъде заменена от роботи защото те нямат обоняние и не могат да оценят миризмата на преработени аустрейлън лобстери! А *** кога като мен? М?А?
186
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFA 123КОГАТО ИМА СВРЪХ ПРОИЗВОДСТВО ТОГАВА НАСТЪПВА-СРИВ-АКО ГРЕША СЛАГАЙТЕ МИНУСИ.==точно в това е едно от вътрешните противаречие на кап-а , защото по необясними биологични, физични , метафизични и природни закони, в капа-а е заложена схемата, максимата че трябва да "консумираш" повече "от вчера", и сам го искаш това "повече", а пък ако случайно започвеш да мислиш и не го искаш, ще ти го наложат силово, като вдигнат цената ... за да може да се "развиваш" естествено и "да растеш".
185
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ква, работа в България, бе.... Я, бегай от тука!
184
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до СидниАко мислиш, че истинските българи живеят само извън България, значи нищо не разбираш. :) Някои са извън Бг, други са си в Бг, трети са били навън, но са се върнали и т.н. Всички са различни, всеки с опита и знанията си. Мечтите ти може да са свързани с това, да живееш на някой готин остров, но защо не можеш да разбереш, че мечтите на някой друг може да са да превърнат дома си в "готин остров", за да имат всичко, даже и "к'***". Та някъде бяха казали колкото по-големи мечтите, толкова...
183
8
 
3
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Сладурани...момичета...омръзнахте ми вече...нещо много ви разбрицах...аре чао..сега ще хапна! И ще ви се смея!
182
11
 
11
 
! Отговори
от Cидни Аавcтралияя преди 5 години
До долния,искахте България на 3 морета, ми че тя одавна стана на 3 ОКЕАНА и 5 континента. Защото истинските българи живеем извън БГ. Защото за да разбереш надписа срещу Операта в Сидней, човек заслужава това за което мечтае, значи вече си минал друго ниво, имал си смелоста да имаш мечта и да я осъществиш. Затова е тоя надпис. Щом си дошъл тук значи си се изправил към мечтата. Нещо което хората в БГ никога няма да разберът смисъла на този надпис. Не говоря за Австралия, а като цяло
181
3
 
0
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Съборил си ***...някой гурел от свинcките ти очички...за повече - пипе няма!Пхахаха
180
5
 
0
 
! Отговори
Циник до 190 преди 5 години
Пхахаха...така кЪт гледам - бая се заседя...зобаш ми от шепичката...а аз ...междувременно съм на Швайцър щрасе - и си чакам патицата по пекинскиМарко...маркооо...малко магаренце си беше...голямо ще си идеш!Пхахаха
179
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до СидниАз лично нямам нищо против да пишеш тук, щом така се чувстваш по-добре в Австралия, но не е нужно постоянно да си повтаряш и да ни повтаряш, че в Бг всичко е ужасно, защото не е така, има и лошо и хубаво, както в Австралия! Там си нямате "к'***" :))) Всеки сам избира, както сам каза, а кой е орела и кой врабчето е въпрос на тълкуване. Например Спартак. Ако ти беше богат римлянин, сигурно щеше да твърдиш, че Спартак е врабчето, а ти орела :)))
178
1
 
5
 
! Отговори
Stomin преди 5 години
До *** до 181Така така хайде върви и си изпълнявай плановете стига се прави на велик гледай си копанята и стига дава акъл кой как и къде да живее и определя кой какъв е ти си номер едно на всички вече е ясно
177
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Циникчо видяли, че ти напълних човката и ти съборих имиджа за 1 час :))) Малко недорастло момченце. Отивай да работиш на нивата, не да ревеш че не ти давали заплата. Цял ден на клавиатурата седиш и пак си безполезен.