BG програма: 150 хил. украинци и молдовци оживяват селата ни!

КНСБ пресметна, че 10%-ят ръст на заплатите не стига
288
BG програма: 150 хил. украинци и молдовци оживяват селата ни!
Снимка: архив, БулФото

От Украйна и от Молдова да бъдат привлечени 150 хиляди работници от българската диаспора в следващите 3 до 5 години. Това е целта на разработвана от КНСБ и работодателски организации демографска програма.

Така ще се запълни недостигът на работна ръка и ще се оживят западащи села, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

Още по темата

"Те нямат статут на граждани на България, това е част от програмата - да им дадем такъв статут по бързата процедура  и така нататък. Това ще реши системния проблем на пазара на труда, тъй като 150 хиляди всъщност работни места в България остават незаети. Българи са – с българско самосъзнание, говорещи български и с български корен. Ангажиментът на местните власти е да се направи карта на изоставените селски къщи, да ги предоставим там, където всъщност е наоколо работното място, където бизнесът е картографирал", разясни той.

Демографският план ще бъде предложен на правителството до края на годината, каза Пламен Димитров.

По изчисления на синдиката планираното 10-процентно увеличение на заплатите в бюджетния сектор от догодина вече е недостатъчно на фона на прогнозираното поскъпване на живота през идните месеци.

"Ние смятаме, че тези, които са под средната работна заплата, даже 1000 лева, във всички сектори трябва да получат между 15 и 20 процента увеличение вече. Да, цената на газа няма пряко влияние върху много стоки и услуги, има косвено влияние, но тя стимулира, калкулира и бута нагоре всички цени, за съжаление по-бързо, отколкото би ни се искало", посочи синдикалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
7
 
! Отговори
K7 преди 5 години
огромна грешка
113
0
 
13
 
! Отговори
az преди 5 години
Ако им осигурите добра работа в някой от големите градове може и да се излъже някой , обаче на село никой няма да отиде - къде ще работи , с какво ще си купува хляба и ще си плаща тока? Ако им давате помощи като на шведите може и да се излъже някой де
112
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето почва се затуи бяхме подложени на геноцид като се насели с бивши руснаци живота за тях ще е добър ама ние ще сме и прислугата
111
0
 
14
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Аре бе, аре давайте големи заплати бе, какво украинци не, аре давайте да зимаме големи заплати да ходиме в мола да си купуваме яки неща а не да броиме стотинките за парното дали ще стигна заплатата накрая на месеца.
110
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои ще ти доиде да бачка за 1500лв. Теа бегат от войната
109
2
 
22
 
! Отговори
Se edno преди 5 години
Ето така .... се слага началото на края на България ......
108
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До WindНапротив, нищо изкуствено нямаше. Градското население преобладаваше, просто тогава селското имаше много по-добър достъп до обществени услуги. Системата беше лесно поправима с поетапни реформи, каквито направиха китайците - преминаха спокойно от планова към пазарна икономика, и не загубиха нито индустрия, нито селско стопанство. Катастрофата дойде след 1990 г. и всички статистики го показват. Оттам нататък наистина е проста математика.
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моат ли а копат
106
2
 
20
 
! Отговори
СатаН АТО преди 5 години
Дайте сега 5-6 млн да картографираме изоставените къщи. Ще се напълним с криминален контингент с фалшиви дипломи и рускоговорящ. Ако мислите, че в тия държави не можеш да си изкараш каквато искаш тапия, много се заблуждавате.
105
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението е просто: вдигнете заплатите на българите, но не само с 10 %. И стимулирайте финансово по европрограми младите хора, които са безработни да отидат в селата да създават ферми и да обработват земята, защото сега парите от еврофондовете отиват само в шепа крупни земеделци. Политиката ви е сбъркана, ама то само с празни приказки не става.
104
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-накрая имигрантска програма, която е приемлива за нас, а не такава според представите на Брюксел за афро-арабско гето на гза на Европа (демек България).
103
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сметки без кръчмар. Човек ще рече, че цял свят се натиска да стават българи и трябва само да решим на кои да им се усмихне щастието. Никой не иска да е българин в България, не ви ли е ясно?
102
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
:) супер 1аз ако съм от тея нови българи - прилагам , грабвам бг паспорта и директно на запад !
101
2
 
11
 
! Отговори
Реалността преди 5 години
150 хиляди араби, африканци, пущунии бенгалци оживяват селата ни!
100
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То да не е стадо?Дори бежанците бягат в големите градове в Европа,рядко по селата.Какво ще им предложите на тези хора?Трябва лекар и мед.сестра с елементарно медицинско оборудване,детска градина и училище,да им ремонтират сградите където ще живеят,полицай и вече кмет могат си изберат помежду тях си и читалище за култура и развлечения.Транспорта трябва да им е безплатен.С тези български заплати незнам докъде ще им стигнат парите.
99
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надушиха къде е рая
98
2
 
36
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Тези още малко и обучени маймуни ще доведат, само и само да не си оправим държавата и Бо и Цвъ да могат да грабят на воля народна пара
97
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А къде са македонците, на които раздадахте българско гражданство? Само питам
96
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте им статут на българи и те ще заминат на Запад като българската интелигенция, да не ви стоят тук в мизерабъла. Слешници!
95
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой ще се бие в Украйна, за да прави Порошенко по-богат?

Спонсорирани публикации