"Господарите" с позиция за случая "Върбанов", репортерът – отстранен!

"Ще работим тази тема да не измести фокуса от разследването ни"
Обновена: 28 сеп 2018 22:36 | 28 сеп 2018 17:15, Александър Попов
167
"Господарите" с позиция за случая "Върбанов", репортерът – отстранен!
Кадър: Нова тв

Продуцентите на предаването "Господари на ефира" излязоха с официална позиция по случая с техния репортер Димитър Върбанов. Както е известно, първоначално Нова тв обяви в емисията си и на сайта си, че техният колега Димитър Върбанов е бил "нападнат и бит" по време на разследване във Велико Търново в склад, в който преди време са били открити храни с изтекъл срок на годност.

Двама души бяха задържани за инцидента, но днес Районният съд във Велико Търново ги освободи без мярка за неотклонение.

Кадрите от охранителните камери на склада пък показват, че не е имало побой, а по-скоро актьорска игра от страна на Върбанов и оператора.

Още по темата

Ето позицията на "Господари на ефира" без редакционна намеса.

"До този момент нито "Господари на ефира", нито Димитър Върбанов са твърдели, че Върбанов е бил бит по време на разследване в склад за хранителни стоки. При разпространение на информацията по случая, в медиите бяха употребени много сензационни изрази като "жестоко пребит" и "тежък побой", които за щастие се оказаха силно преувеличени, което заявихме още вчера. Това по никакъв начин не омаловажава факта, че е имало физическо насилие, макар и не в такъв размер.

Вярваме и ще работим за това тази тема, да не измести фокуса от 3-месечното ни разследване, което безспорно показа закононарушения от страна на недобросъвестен търговец, създали опасност за здравето на хората.

Въпреки това, осъзнавайки  отговорността, която носим пред българското общество заради огромното доверие в предаването, доверие, за което сме работили и градили през цялата 16-годишна история на "Господари на ефира", считаме за редно да оповестим следното:

Заради съзнателния или не опит на репортера да подведе обществеността с действията си след приключване на репортажа излъчен в предаването, продуцентът Джуди Халваджиян отстранява Върбанов от екипа на предаването.

"На нас от "Господари на ефира" в този момент повече от всякога ни се налага да бъдем безкомпромисни в ситуация като тази и независимо от това, че имаме дълга история с Димитър Върбанов и неговата професионална работа до момента, единственото възможно решение за нас е да се разделим с него. Търсенето и защитаването на истината е най-важната ценност, която "Господари на ефира" отстоява, това е в основата на всичко, което правим".

От "Нова телевизия", където предаването се излъчва, заявиха, че макар "Господари на ефира" да е външна продукция с независима редакционна политика, не приемат подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. От телевизията се разграничиха от случилото се и допълниха, че ще потърсят отговорност от продуцента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този "актьор" и в болница ли е бил??? От видеото ми направи впечатление, че когато си полегна, операторът много усилено започна да снима и чак му нагласи ръката.
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиква вземи разкарай арменеца,щото тоя път много лоша услуга ти направи!
9
1
 
31
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Всичко това е защото това предаване взе функцията на арбитър по много случеи в страната.Ако съдът и прокуратурата си вържеха работа това нямаше да го има.
8
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е да спре тази шуробаджанащина в Нова телевизия от страна на братя Халваджиян.Те си мислят ,че цялата телевизия е тяхна и всичко им е позволено.Но, влезе ли във владение Петър Келнер ще изгони двамата братя, а покрай тях и Рачков, Зуека и Гала.
7
0
 
62
 
! Отговори
слуги на ефира преди 5 години
пуснете Ваклинов да го гони със скункса и да го пита - що си рита трудовата книжка ?
6
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега трябва, целият Български народ, да искаме от Бойко Борисов, да разпореди, да бъде закрито, предаването ,,Господари на ефира,,
5
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо да се спира предаването.Защо и други подобни случай е имало, също се е оказало че е имало и набедени хора от предаването и съдът се е произнесъл че са невинни.Но от страна на Господари на ефира извинение не е направено.
4
4
 
33
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Трябваше да изчакат да ги осъдят по заповед на Тиквата и тогава да пуснат записите, щеше да е по-голям сеир. Иначе ясно е, че са предаване подчинено на управляващите. Най-много да разкатаят някоя гадателка или някой лечител.
3
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо само репортера, а не заедно с оператора, заедно са спретнали този театър
2
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, тия нагляри.След като цяла България видя магариите и постановките им,продължават да твърдят че репортерът им бил бити едва ли не го отстраняват под обществен натиск.Пълни нещ астиници и хора без капка морал.
1
0
 
35
 
! Отговори
лошо преди 5 години
Няма оправия :D