Тристранката реши: Поскъпват данъците за коли над 15 години с 30%

Отпада и облекчението за автомобили с катализатор
8 окт 2018 17:45,
201
Тристранката реши: Поскъпват данъците за коли над 15 години с 30%
Снимка: Dnes.bg

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в данъчните закони догодина.

От съвета стана ясно, че ще се промени начинът за облагане на автомобилите. Местният данък ще се определя в зависимост от екостандарта и годината на производство.

Така от догодина данъците за автомобилите над 15 години се вдигат с около 30%, предава Bulgaria ON AIR.

От тази промяна ще бъдат засегнати около 2 500 000 автомобила у нас. Отпада и облекчението за автомобилите с катализатор, които досега се ползваха с по-ниски данъци.

Още по темата

Тристранният съвет реши, че ДДС-то ще остане в същия размер, както е и в момента - 20%, данъкът върху доходите също остава непроменен - 10%. Всички други данъци също остават непроменени за следващата година.

От синдикатите поискаха да се помисли по въпроса със събирането на данъците у нас. Според тях системата е остаряла и е нужна актуализация.

По отношение на бизнеса - няма да отпадне едногодишният финансов одит, който е задължителен за всички фирми. И следващата година всички предприятия ще бъдат задължени да платят за направата на едногодишен финансов одит.

Бизнесът е категоричен обаче, че заради това изискване се харчат милиони всяка година, а в същото време не се постига желаният резултат.

Финансовият министър Владислав Горанов се нае да направи дискусия за това изискване и да бъде разгледано по-обстойно искането на бизнеса.

Една от най-важните промени, която се прие да влезе в сила от 2020 г. - по предложение на Българската стопанска камара отпадат служебните бележки, които работодателите издават на служителите си.

Инициаторът Радосвет Радев, шеф на БСК, пък бе единодушно избран за зам.-председател на Тристранката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
55
 
3
 
! Отговори
ХЕМ БИ ЕМ ЕБИ рисърч преди 5 години
Ако утре са парламентарните избори бихте ли гласували за ББ?палец нагоре ДАпалец надолуНЕ
110
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дават ли си сметка тези селски тарикатчета че сме 2.500.000 с такива 15 годишни автомобили и ако решиме да хигениизираме парламата ще стане страшно. Няма да ни спрат и хамериканците. Но за това никой не мисли щото си мислят че са недосегаеми и жандарите и полицаите ще ги опазят. 2 000 000 кой ще ги спре и господ е безсилен. Очаквайте ни в скоро.
109
0
 
33
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Някой по-рано даде добра идея - вземайте москвичите, жигулите и волгите и отивайте на жълтите павета на пусия. Като мине депутатски мерцедес, таран. Ще си платите акта. Гледайте само гражданската ви да е редовна. Да видят как се взема на босия цървулите.
108
0
 
9
 
! Отговори
ЩЕ СИ КАРАМ КОЛАТА, преди 5 години
ПАРИ СЕ ПЕЧЕЛЯТ НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ!ДА МУ МИСЛЯТ ТИЯ , КОИТО БАЧКАТ ЗА ПО 300-500-ЛВ/МЕС; , НА "НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИЯ КАПИТАЛ"!!!
107
0
 
21
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Тия 10%, при гласуван вече бюджет, дето б.б. обеща на сигурните МУ избиратели, административните държавни служители, нали ние трябва да ги платим. НАРОДА пак е приспан и сънува "розови сънища", подпомогнат от АЛФА РИСЪРЧ ! Админа сигурно пак ще ми изтрие мнението, щото не му отърва !
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ще има ли нещо направено срещу тези по-високи данъци? Що ли задавам *** въпроси ... Плащай там и мълчи, номенклатурата си знае как да усвоява!
105
5
 
15
 
! Отговори
Гост преди 5 години
С цели 30% ?! Ужас! Данъка им от 20 лв. ще стане на 26 лв., а новите коли с Евро 5 плащат по 300 и нагоре лв. данък. Ревеме, че старите коли замърсяват.... ами тогава техния данък от 300 лв. нагоре. Няма оправия в тази държава.
104
0
 
1
 
! Отговори
До 105 преди 5 години
Никой няма да плаща по-малко, само тия дето имат коли на по над 15 год. е плащат повече. Аз съм от вторите.
103
2
 
8
 
! Отговори
Мдаа преди 5 години
Ай честито на голаните,тиквите им отнеха правото да си карат таралясниците!
102
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя е тази тристранка защо няма имена анонимни ли са. Кой им разрешава еднолично да увеличават данъка на колите. Ние пожелание ли караме 20 годишни автомобили. Такъв ни е стандата и заплатите затова сме с 20 годишни бараки. Сега ще се окаже че кой е богаташ и кара пет годишен джип ще плаща по малко защо. Пак ли бедняка ще опъва каиша бе селските управници. Къде сте бе патриотарите защитници на бедните. Наядохте се напълнихте гушите и забравихте за умрелите. И те ще забравят да гласуват да знаете
101
0
 
19
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАА.... преди 5 години
ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕТЕ ДА БЛАГОДАРИТЕ НА "ПОДКРЕПА" , КНСБ И "НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИЯ КАПИТАЛ" , ЗА ПОВИШАВАНЕТО НА ДАНЪЦИТЕ , ТАКСИТЕ И ЗА ПОВИШЕНИЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ ????ТАКИВА , КАТО "НЕФТОХИМА" НАЛИ РАБОТЯТ НА "ЗАГУБА" И "БЕЗ ПЕЧАЛБА" .....??!!!ТОЧНО ЗА ТОВА ----ТЕХНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ ЩЕ ПЛАЩАТЕ ВИЕ --ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА!ТАКА ЩЕ БЪДЕ ВИНАГИ ДОКАТО РАБОТИТЕ ЗА 200-Э/мес. НА "НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИЯ КАПИТАЛ " , И ИМ ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИТЕ .НАЛИ :"ЗАЛУДО РАБОТИ --ЗАЛУДО , НЕ СТОЙ"
100
1
 
11
 
! Отговори
Гега преди 5 години
Годишният данък на колата трябва да се определя от изминатото разстояние на годишна база, умножено по квотата от емисиите, които изхвърля в атмосферата, плюс постоянна такса за административно обслужване, която не зависи от вида на автомобила. Всичко останало е нечестно за някои. И ако някой каже - ама няма как да засечеш колко изминава - е, има - нали ще въведат задължително засичане на километража при преглед, а връщането на километража ще стане престъпление.
99
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина обича колите. Просто им се кефи. Говори за тях. Нали ги гледам и по улиците. Обича да даде газ, да се покаже, да има показност. Нищо че след 20м. е светофара и трябва да спре и че тва засилване дето прави е безмислено. Обича да ходи до магазина за хляб с кола. Обича да ходи из центъра с колата на кафе например. Щото ако тръгне пеш за 500 м. ще каже: Абе аз *** ли съм за да ходя пеша при условие че може да ида с колата? Тва е българина, то се забелязва и по поведенито и по шофирането
98
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите не карат стари коли на тях ние им купуваме нови .После пак ние им плащаме данъците .Ние издържаме тези лентяи които стоят на топло и си приказват като селски клюкарки ,разликата е че селските клюкарки не карат коли
97
0
 
24
 
! Отговори
Куренцо Лапас преди 5 години
до май месец работим за държавата!юни за годишния ток!юли за дърва и пелети!август за водата и телефон и кабелна септември за детето ученикоктомври за лекарства и докториноември за колатадекември да едно наплюскване на коледа и от нова година пак същото!
96
2
 
31
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
... и 300% да ми вземат, дъртата ми кошница пак ще пуши. Разликата ще е, че моя джоб ще олекне с 30% а ще влезнат в нечий друг. Тия напомпени лафове, че са за опазване на околната среда, са ...мижи да те лажем ! А ако разрешат пушене в заведенията срещу заплащане как ще унищожат дима от цигарите, с банкнотите от таксите ли ? Наивници в напреднала възраст. Ама и ние сме още по-наивни, че не скочим, ама вече не с протести !
95
1
 
15
 
! Отговори
Сеп преди 5 години
Въпреки вещата намеса на управляващите, доходът на българина взе да расте и той надигна глава за нещата извън "казана с боб" и "заложеното зеле". Управляващите твърдо решиха да прекратят тренда и овреме да овладеят ситуацията покачвайки всички възможни данъци, за да могат да крадат повече и повече а народът отново да навре глава в туршията - ЦАРСКАТА !
94
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите се изпариха, безплатното "саниране" тихомълком приключи, големото харчене в големите бездънни каци НЗОК и МВР, проектечата , далаверките опразниха хазната пък и догодина избори се задават без пари не стават. Нема икономика и следват данъците.
93
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам ,не вярвам да има нормален човек в България който да не иска да кара нова,лъскава и скъпа кола.Ай сега господа управниците да обеснят защо не е така.Докога ток,парно,дврва здравни усигуровки, хляб лекатства ,данъци и т.н.Докога ще ги търпим?о
92
4
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
"Бедните да го духат"... но все пак предпочитам да дам 30лв. на година повече откокото 10хилки за някаква по нова "тенекия" на колела!