Хуманност!? "За" или "Против" смъртното наказание

Изверги влизат в затвора и излизат без проблеми
Обновена: 15 окт 2018 14:26 | 15 окт 2018 11:00, Петя Славова
157

Една жестока трагедия, разиграла се в Русе и разплела се пред очите на цялото общество, изкара на показ "заровена" преди 20 години тема, изпълнена с много силни и противоречиви емоции.

В социалните мрежи възкръсна дискусията "За" или "Против" връщането на смъртното наказание. Политици дори заговориха за отпадането на Института за съкратено съдебно следствие.

Още по темата

Според журналиста Патриция Кирилова темата стана доста актуална не само у нас, а и в цяла Европа.

"Дори министър Каракачанов се обяви за някакъв вид кастрация при по-тежки престъпления. Проблемът е, че в българските затвори условията са прекалено леки, затворниците дори си развиват бизнес. Даже някои затворници, след като излязат, искат пак да влизат. Говорят си с телефони и изкарват пари", категорична е Кирилова.

Тя е на мнение, че по света все още има държави със смъртно наказание, но в Европа сме приели, да сме по-хуманни към престъпниците.

"Има неща, които не се обявяват по новините, за да няма напрежение. Всеки има право да си каже мнението за смъртното наказание, но не е достатъчно това, което се случва с хора, които извършват зверства. Влизат в затвора и след малко време излизат без проблем", уточни още журналистът.

По думите на режисьора Максим Генчев е нужен много сериозен дебат по въпроса за връщането на смъртното наказание.

"Ние сме член на ЕС и не може да се приемат подобни варварски закони. Това е популизъм. Голяма част от обществото е оскърбено в момента и е обзето от гняв. Не може да се убива наред. Това е деструктивната същност на човека, камо ли да се правят закони за това", каза още Генчев пред Bulgaria ON AIR.

Режисьорът допълни още, че когато един човек е доказано виновен, той трябва да бъде "жигосан" от обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
18
 
! Отговори
До 121 преди 5 години
Не се позваме, но ще те успокоя кокошка съм колил, също и заек, не е кой знае какво. Роднина няма да гръмна, но ако някой заплашва семейството ми, ще го направя, нямам скрупали на тези тема, аз съм човек който се води от разум и морал, а не от долнопробни чувства и емоции. Пак ще ти го напиша - когато тме зове дълга съм готов да свърша мръсната работа, не съм глезльо като теб.
115
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А що се отнася до форумните екзекутори"Абе, теоретик такъв, ако жена ти беше *** силена и разфасована, и ти кажат - даваме ти го тоя, прави каквото искаш с него - какво ще направиш - ще го погалиш по главата ли?
114
0
 
20
 
! Отговори
до 120 преди 5 години
Вотът ми се подразбира - за смъртно наказание за престъпления срещу личността извършени с особена жестокост.
113
18
 
4
 
! Отговори
до 114 преди 5 години
Убеден съм, че през живота си и кокошка не си заколил. Излез от тъпия американски филм в който си се вкарал ! ....Ако ...***, баща ти, жена ти, брат ти, сестра ти, детето ти .....се окажат психопати и извършат гадост и тях ли ще ликвидираш ?!? ... форумен "герой" ?!?
112
0
 
18
 
! Отговори
До 118 преди 5 години
И какво предлагаш да пускаме на свобода рецивидисти, за да хрантутим разни търтеи, вечни клиенти на соц. системата? А защо всички не се стигнат и не започнат да работят? Защо престъпниците ще се излежават или ще работят срещу пари, а не работят робски труд, за да си плащат издръжката? Защо им позволяваме да ни съдят за лоши условия в затворите? Защо сме клекнали пред тези социопати, а не им покажем от къде изгрява слънцето?
111
0
 
16
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Ние сме член на ЕС и не може да се приемат подобни варварски закони. Това е популизъм - ДО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ И АЗ СМЯТАХ ЧЕ ТОВА Е ВАРВАРСКО. СЕГА СМЯТАМ ЧЕ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ Е НЕОБХОДИМО В ЗАКОНА, ВЪПРЕКИ ЧЕ Е ВАРВАРСКО!ДУМАТА "ПОПУЛИЗЪМ" НЕ Е ЗА ВСЯКА ТИКВА ЛЪЖИЦА, И НЕ Е ДОБРЕ ДА СЕ УПОТРЕБЯВА ОТ **
110
1
 
17
 
! Отговори
до Lora преди 5 години
Лора, страдат хора, които имат СЪВЕСТ. В един затвор от нов тип имат всички условия за живот дори по-добър отколкото навън. Не прочете ли какво казва журналист Кирчева? Парите за хрантутене на един престъпник рецидивист, който не зачита правото на другите да живея и отнема живот с особена жестокост държавата може да помогне на някой друг, който заслужава да живее.
109
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук някои хора смятат, че трябва да абдикираме пред престъпниците, трябва едва ли да им се молим да добрички, да не крадат, изнасилват, убиват и т.н., аз съм твърдо против подобни розови подходи. Престъпниците трябва да го гонят, хващат и съдят тежко, без жал, без скруполи, тези хора заслужават да са затворят в клетки като животни и там да прекарат жалкия си живот.
108
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LoraДа съгласен съм, живота на такива социопати трябва да е ад, трябва да работи до припадък, да яде колкото да е жив, да живее в лоши условия.
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се премахне съкратената процедура и отношението да стане по-строго.
106
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кукаДа ти каже няма да ми мигне окото да гръмна доказан убиец, изнасилвач и т.н. извършители на тежки престъпления, също така ще убивам наред ако стане война за да защитя родината си - съвестта ми е чиста, защото съм направил това което редно и правилно. Миризмата на кръв го плашела глезьото? Аман от ***, вземи се в ръце, живота е суров, трябва да си готов да защитаваш себе си, семейството и общността си.
105
9
 
6
 
! Отговори
Lora преди 5 години
Много лесно решение е смъртното наказание. Извършителите на такива тежки престъпления трябва да изтърпят наказанието си, да го изстрадат. Смятам, че доживотната присъда е много по-тежко наказание, отколкото смъртното - да се отърват бързо и лесно.
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тенденцията е хард завой към хард дясното. Изборите в Германия и Белгия го потвърждават. Генчевците могат да си баят колкото си искат - задават се НЕдобри времена за "хюманистите".
103
15
 
5
 
! Отговори
кука преди 5 години
Във всяко общество има индивиди, които вършат чудовищни престъпления. Но, то обществото е виновно, че е допуснало те, чудовищата да извършат злодеянията си. За това, обществото трябва да плаща цената-издръжката им при доживотната изолация.А що се отнася до форумните екзекутори, да си помислят - те лично биха ли пуснали куршум в тила на престъпник, да се приберат в дома си и с тази ръка държала пистолета да погалят детето си ! Ама не като на К-игра, а наистина ? Знаят ли как мирише смърта ?
102
0
 
17
 
! Отговори
Дими преди 5 години
Какво смъртно наказание, направо отваряйте Белене.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"хората да не стоят като препарирани при атака от мутри и агресори,"Никакви курсове по нищо не могат да го оправят това. То е до самите хора и до обществото в голяма степен.
100
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А жертвата му няма ли право на хуманност? Тя ще гние кротко в земята, докато рота специалисти ще се грижат за психиката на убиеца, за неговите права, за неговото добруване, за неговото лечение...Върнете смъртното наказание за особено жестоките убийства, а останалите затворници - да си изкарват хляба сами с тежък и привлекателен труд. Не сме длъжни да ги храним и не са на курорт, са наказани.
99
0
 
5
 
! Отговори
до 103 преди 5 години
Изглежда никой не гледа видеото, а само пише наизуст. Хубавата и адекватна журналистка обясни накратко колко "нечовешки" са условията в затворите ни.
98
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашият Бог ни е казал да прощаваме, това е част от Неговата същност и прошката за определени деяния често избягва бъдещи злини. Но има деяния, които са отвъд прошката и отвъд правосъдието, и там действа един друг Божий закон: "Око за око, и зъб за зъб"!Злосторници, като тъмносиния от Русе, следва да бъдат хирургически отстранявани от тялото на обществото, защото са несъвместими.
97
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дългия престой в затвора е много по-голямо изтезание,отколкото убийството.Преди години гледах такова интервю със затворници,някои от тези,които бяха осъдени на по 20 години затвор се молеха да ги убият,но закона не позволява.Не си мислете,че престоя в затвор е приказка,особено пък в мизерните български затвори.