Стрелките застиват в едно време: Лятно или зимно да бъде то?

Анкета в Dnes.bg: 47% са за зимното часово време, 36% - за лятното
15 окт 2018 17:00, Красимир Ангелов
115
Стрелките застиват в едно време: Лятно или зимно да бъде то?
Снимка: Reuters

Само след 2 седмици отново ще врътнем стрелките на часовника с един час назад, за да се върнем на зимното астрономическо време. Съвсем скоро обаче тази досадна за мнозина процедура ще остане в историята.

В края на август стана ясно, че над 80 процента от европейците, участвали в онлайн допитване, искат да бъде премахната практиката да се превъртат стрелките на часовниците пролет и есен.

Още по темата

В допитването на Европейската комисия от началото на юли до средата на август взеха участие 4,6 милиона души. Това е рекордно участие в онлайн сондаж на ЕС. А от хората, предпочитащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.

Така пред България, както и пред всички останали страни, остава отворен въпросът: Лятното или зимното време да остане за постоянно.

Именно това попита и Dnes.bg участниците си в традиционната ни анкета, в която участие взеха 4279 души.

Данните от допитването показват, че българите са доста поляризирани в мнението си кое време трябва да остане за постоянно у нас.

Все пак, 47% от отговорилите на въпроса се обявяват за оставането на зимното часово време, а 36% - в подкрепа на лятното.

Интересно е, че всеки десети запитан (10%) няма все още точно мнение по въпроса или няма конкретни претенции кое време точно трябва да остане.

Други 7% пък се обявяват за това да остане въртенето на стрелките 2 пъти в годината – нещо, което е сигурно, че няма да се случи.

Така че вероятно е настъпило времето за сериозна дискусия у нас по въпроса кое време трябва да остане. Ако изберем лятното, за последно ще въртим часовниците през март 2019 г, а ако изберем зимното - през октомври 2019-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
7
 
22
 
! Отговори
Седя и се чудя преди 5 години
Гледам има доста дискусии и доста обосновки за едното или другото време. И сте си прави.Ами, като има такива ползи в двете времена, кой умник измисли да ги отменяме? Те не са въведени за удоволствие на някой.
86
7
 
7
 
! Отговори
зодия везна преди 5 години
Най-правилно е да го сложат по средата. Например сега е 9 по лятно и 10 по зимно. Да го сложат 9:30 всеки да е доволен и да няма как да спори. За 30 минути нема да се правим на "роми", я.
85
17
 
19
 
! Отговори
арт преди 5 години
Не разбрахте ли ,че зимно искат стотинкаджиите за да спестят от ток. Кой нормален иска да има по-малко слънчева светлина ?
84
8
 
7
 
! Отговори
АПЕЛ преди 5 години
До феновете на зимното време Кога ще подемете кампания за географските карти?????????????????Защо там ми рисуват Гренландия , че е по голяма от Австралия и т.н. Защо се примирявате с тези лъжи Оооооооооооооооо - нали , за да са по-удобни на хората , за разчитане , ориентиране и т.н
83
2
 
3
 
! Отговори
ужас преди 5 години
До Анонимен 81 мерси , но неща , слънчевият часовник не се вижда през нощта Все едно слънчевата батерия да се зарежда през нощта искате да останем без часовници , нали
82
4
 
5
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
Интересно, ако всяка страна реши сама каквно време да остави, то може да се получат интересни неща...примерно Австрия си избере лятното, а Германия избере астрономическото...тъпо, нали? Защото никой не е отменил геграфията. Утре някой умник може да отмени и географските пояси и ние да се превърнем в субтропик...по документи.
81
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва да се приеме това време,което е най-удобно за хората и тяхното ежедневие,да е възможно най-дълъг деня в използваемата му част,зимното било астрономическо-и кво,ние да не сме астрономи,нека те си живеят по него,или пък гринуичкото било истинското-що,господ ли живее там,ай сиктир от клишета,което е най-удобно за хората то да е
80
18
 
15
 
! Отговори
9999999 преди 5 години
Спрете се вече - оставяме лятното и това е .
79
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зимно
78
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви кретенски анкети? Има си слънчев часовник!!! Какъвто час показва, такъв!
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега да видим колко пъти ще прочетем тази новина преди реално да се вземе решение.
76
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политкоретно е да приемем целогодишно зимното време, защото: ако приемем лятното, значи отиваме директно на зимното московско време (то не се сменя); Значи, ставаме Троянски кон на Путин. Недопустимо! :) отпада и проблемът със сутрешната ерекция: като превъртим за лятното с един час напред, вместо в леглото, ерекцията се случва на път за работа, в градския транспорт; Неудобно някак си, нали? :)
75
12
 
10
 
! Отговори
Vselena преди 5 години
Зимно! Непременно да се чуе мнението и на Светия синод.
74
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При зимното време лятото ще се съмва рано в 4 часа,вечер ще е тъмно рано август и септември между 18-19 часа когато хората са масово навън. Половината хора като станат рано и започне един шум, едни птички като започнат да пеят,като напече това слънце,и в 8 часа сутринта вече ще е 30 градусова жега,и естествено ще се събуждаме по-рано,и ще ходим на работа внепоносима жега.. Лятоното ако се въведе зимата ще се стъмвав 18 часа,а не в 17 часа.
73
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Есента на 2019 година,след 1 лято на зимно часово време, ще има масово недеволство,призиви,и масови протести да се върнем на лятното часове време.
72
1
 
2
 
! Отговори
дамн преди 5 години
https://timeanddate/time/map/#!cities=3904UTC+2това е
71
6
 
5
 
! Отговори
кокала преди 5 години
слагайте кото щете време само да е така почвам 1 час по късно на работа и си тръгвам с 1 час по рано.
70
12
 
12
 
! Отговори
АЛЕКС преди 5 години
В личен аспект предпочитам дългите нощи,чувствувам се добре на тъмно.Имам малко по-силно нощно зрение от средностатистическия човек и на слаба светлина ,там където другите се блъскат в мебелите ,аз виждам сравнително не лошо.Е, не мога да чета,на "тъмно"но се ориентирам добре
69
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избираме лятното време и завинаги сме заедно с Москва и Московското време!!!
68
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вечно лято с зимното часово време ще е рай