Майчинството "замръзва". Бизнесът чакал майките!

Тежестта на годината стаж в пенсионната формула няма да се вдига
165
Майчинството "замръзва". Бизнесът чакал майките!
Снимка: архив, БулФото

Обезщетението за отглеждане на дете от една до две години остава 380 лв., за да се върнат майките по-бързо на работа. Това е обяснил социалният министър Бисер Петков, който вчера участва в заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

През миналата година то бе вдигнато с 40 лв. и се даде възможност на майките, които се върнат по-рано на работа, да получат 50% от обезщетението, припомня "24 часа".

"Състоянието на трудовия пазар, недостигът на хора и работна сила налага майките, които ползват дълго платено обезщетение, да бъдат стимулирани да се връщат на пазара на труда", коментира Петков.

Снощи Надзорният съвет на НОИ одобри проектобюджета за Държавното обществено осигуряване, като само трима от работодателите бяха "против". С него се предлага тавънът на пенсиите да остане, като той ще е 40% от максималния осигурителен доход за годината. През 2019 г. таванът трябваше напълно да отпадне за новоотпуснатите пенсии.

За догодина предложението е максималният осигурителен доход да се вдигне до 3000 лв., така най-високата пенсия ще бъде 1200 лв. - от 1 юли. Дотогава тя остава 910 лв.

Освен това в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. Този между 1997 и 1999 г. отпада.

Държавата предлага тежестта на годината стаж в пенсионната формула да остане 1,2, вместо да се вдига до 1,5%. Стопирането се прави, за да не се вдигат прекалено много новите пенсии за сметка на старите. Така щели да се търсят възможности за нарастване на старите, за да се преодолеят дисбалансите.

Още през 2015 г. експертите изчислили, че с отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. 50% от хората към 2019 г. ще имат по-благоприятни размери на пенсиите, обясни още социалният министър. А за отпадането на трите години от 1997 до 1999 г. трябвало да се изчакат разчетите на НОИ.

Вдигането на пенсиите с 5,9% от 1 юли пък било най-високото увеличение през последните години, подчерта Петков.

3000 лв. максимален осигурителен доход, отказът от падането на тавана на пенсиите и липсата на реформа в болничните бяха основните причини бизнесът да не подкрепи проекта за бюджета.

“Запазването на нивото на парите за майчинство, както и на обезщетението за безработица не ми харесва”, каза лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, въпреки че подкрепи бюджета. Според него обезщетението за майчинство трябва да е равно поне на минималнта заплата, която през следващата година ще е 560 лв.

От 1 юли 2019 г. минималната пенсия ще се увеличи от 207,60 на 219,43 лв. Социалната пенсия се променя от 125,58 лв. на 132,74 лв.

Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 9 лева и максималният - 74,29 лв.

Запазва се режимът за изплащане на болнични - първите три работни дни от осигурителя, а от четвъртия ден - от ДОО. Запазва се и периодът, доходът, за който се взема предвид при изчисляване на размерите на краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност - 18 календарни месеца, а при бременност и раждане и безработица - 24 месеца.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се - от 510 лева на 560 лева, а за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 350 лева на 560 лева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
62
 
! Отговори
34654567 преди 5 години
Значи държавата се стреми да върне майките на работа и какво прави?1. Замразява доходите им (най-лесното)2. Няма друго.Аз пък предлагам да инвестират малко повече в инфраструктура и педагози, за да има къде да си оставим детето догодина. Защото на 1 годинка са още много малки, ние с едно се справяме трудно, а една жена с 20 в яслата как да се справи? И после да ми се правят на интересни такива като тоя министър ***.
82
2
 
53
 
! Отговори
до 75 преди 5 години
Въпрос на приоритети. За някои прогрес е да възпитат читави деца. За други приоритет да работят до тъмно. За трети приоритет е да си правят пластични операции. Всеки си има приоритети. Твоите на се най-важните за никой друг, освен теб.
81
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖенаАма мечтата й е да роди в Монако и да бъде принцеса
80
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 90Бачкат всички, които искат да изкарват истински пари. Останалите хленчат по БГ форумите, че държавата не им снасяла достатъчно парички, за да си стоят в къщи.
79
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бачкате емигрантките. За това сте отишли, това правите. Т пъке затова са ви взели. Няколко пъти написах местните. А и за САЩ гпиша, не за Англия. там не знам как ви викат.
78
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МайкаЕх мечти... в коя фирма е това и какъв процент от жените в съответната държава се облажават от тия придобивки?
77
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 75Викаш мястото и е у пещерата по цял ден да сменя памперс. Къде ми е хукнала тая да се развива и да прогресира..
76
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 84Живея в Англия, глупи. Позволи ми да знам по-добре от теб. Аз от филми изводи не се вадя- съветвам те да направиш същото. Тук жените, които разчитат на държавата да им снася бенефитс са най-долната прослойка от обществото и всички гледат на тях с лошо око. Останалите бачкаме. Така е прието.
75
5
 
42
 
! Отговори
до 75 преди 5 години
Не ги чета, с очите си ги виждам. Жена, която работи от зор с малко дете вкъщи, се нарича гарбидж.
74
13
 
45
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Чета ви коментарите и изпадам в ужас. Какви са тия жени, на които мечтата им е 'таткото' (кой би наричал изобщо мъжа си по този начин, доста гнусно) да ги издържа и да си стоят в къщи 3 години... Нямате ли хобита, работа, амбиции?
73
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 75Това в кой филм или сън си го гледал? Е, има големи фирми или организации като ЕС, които могат да си позволят това, но определено не е за всички. Фантазиите "на Запад всички са богати" би трябзало да са отмрели с поколението живяло само при комунизма
72
0
 
38
 
! Отговори
до 80 преди 5 години
Именно де, който не иска да гледа деца, тръгва на работа. ама такива са не повече от 50% от жените. и не от зор, като тук, а за социално развитие.
71
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 75Къде ги четете тия глупости?
70
1
 
44
 
! Отговори
до 75 преди 5 години
Точно в Америка местна започва работа, като най-малкото и дете стане на десетина години. На останлите им викат гарбидж.
69
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 75Ужас, що за ретро разбирания.В Европа жените работят наравно с мъжете и изкарват наравно с тях според позицията, която заемат в дадената фирма. Какви татковци, какви пет лева, какъв е тоя сексизъм.
68
22
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 75Къде е това 'там'? В Америка жените на третия месец са обратно на работа, защото няма менталност, че 'таткото' е длъжен да хрантути мамата. Там жените имат желание за кариерно развитие и отдавна са надскочили ориенталските разбирания, че мястото на жена е бременна до печката.
67
3
 
60
 
! Отговори
до 75 преди 5 години
Точно така. Там не чакаш детето да стане на 3 години и да ходи до тоалетната само. Там заплатата на таткото обикновено стига да си гледаш спокойно 2-3 деца, заедно с помощите или данъчните облекчения. половината жени даже не си и помислят да тръгнат на работа за друго, освен за социални контаткти. Тук и две заплати не стигат да гледаш спокойно 1-2 деца.
66
20
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искам данъците ми да се снасят в джобовете на някакви мързелани, за които топ стремеж в живота е да отварят краката и да раждат. Как пък не съм чул дори една работеща и развиваща се майка да хленчи за тия работи...
65
1
 
62
 
! Отговори
??? преди 5 години
Така и не разбрах защо не си внесат работници от ЕС, а рекетират майките да работят? ЕС е голям, работници много, да си наемат немци, французи, гърци, австрийци и т.н.
64
32
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съжалявам, но да очакваш да си стоиш 2 години в къщи и някой да ти снася кинти за това е меко казано нелепо и не се случва никъде по развитите държави.