Проблемите в гетата тлеят, избухват... Подготвена ли е държавата?

Коментар на Тихомир Стойчев и Стефан Ташев пред Bulgaria ON AIR
29 окт 2018 11:00, Анисия Иванова
143

Инцидентите в ромските махали са проблем, който могъщата сила на държавата и контролните й органи, като че ли нямат способността да решат. Гетата продължават да са държава в държавата, в която законите често се пренебрегват. Сещаме се за ромите, едва когато дойдат избори…

"Подценяват се етническите конфликти. Изживяхме и преоценихме грешките, извършени през Възродителния процес. Неумението да се изгражда превантивен инструментариум създава гета. Вината е на партиите, участвали във властта. Те не се срамят да използват етническия вот по време на избори. Не се работи с пълния инструментариум на властта. Държавата не е подготвена да вникне в проблемите или в културните особености на ромите. Мерките трябва да бъдат много внимателно обсъдени и взети", подчерта бившият директор на Централната служба за борба с организирана престъпност (ЦСБОП) Тихомир Стойчев.

Още по темата

Последният инцидент в ромско гето стана в Мъглиж, където полиция и роми влязоха в сблъсъци.

"Ромските общности се капсулират в гета, в които няма правила. Тези хора винаги са ощетени и винаги държавата им е длъжна, но това не е така. Законите трябва да се спазват. Полицаите се страхуват да влизат в махалите, защото веднага отиват на съд. Полицията не може да стои безучастно и да бъде бита. Гетата се увеличават, непрестанно се развива. Там поколенията не искат да учат, не искат да работят, не искат да спазват законите. Тези гета са държава в държавата. Само със сила няма да се реши този проблем", посочи журналистът Стефан Ташев.

Междувременно неспособността на държавата да реши проблема с ромите прилича на способността й да хваща едрите бизнесмени, които разследва.

"Работи се кампанийно. Голяма част от известните бизнесмени, които се разследват и арестуват, са известни на органите на реда от години. Къде е превенцията за организирана престъпност?", попита Стойчев.

"Това показва целият наш преход – придобиване на капитали, препродаване и вкус на безнадеждност сред хората. Прокуратурата трябва да доказва обвиненията си – иначе са само празни приказки. Ако прокуратурата е сигурна – сега е времето тя да намери доказателства", изтъкна на свой ред Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
6
 
0
 
! Отговори
Rom преди 5 години
Каквото сеете това ще жънете!!! Единични случаи ромите и ромите!Сяхте само омраза а сега чакате банани да поникнат!! По скоро подобно на банана ще хапнете
97
1
 
7
 
! Отговори
Ром преди 5 години
Нещата с ромите отдавна са изтървани. Капсуловаха се в гета със собствени закони. Чувството за безнаказаност ги прави нагли и агресивни! Навремето,когато Полицията биеше,не беше така! Развитието на рома е ниско,полуживотинско и без бой не разбира! Бой и образование ще решат проблема! Виновни за ситуацията са политиците използващи ромите за електорат!
96
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега когато са малцинство,държавата не може да се справи с тях,а когато станат мнозинство,просто ще я унищожат.Това са хора с елементарно мислене и елементарни нужди,задоволяването на тези нужди е единствения им стремеж и нищо друго не ги интересува,нито други хора,нито закони.Имат силен стаден инстинкт и затова се групират и капсулират.Стадото е готово да брани всеки свой член ,независимо дали е прав или виновен за нещо,просто си е от наште и това го оправдава за всичко.
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много вярно и точно!!!само на думи ............и какво от това
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
докато не бъде изнасилен някои полицаи в скоби дано не му хареса няма да се оправят нещата
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко пъти да повтарям че държавата б...я приключи на 9 ти септември 1944та.за това кому нетата ви заобиколиха с кльон да не бягате и бачкате безплатно.щом сте прости да стоите там карайте...кому нетата отдавна си изпратиха *** тата и парите накрадени от вас балъци тук в америка
92
0
 
13
 
! Отговори
м даа преди 5 години
Правилно го каза човека- ако някой полицай си позволи да приложи закона, защото веднага му отварят дисциплинарно пройзводство.
91
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Истината е че ромите са ресурс - работна ръка."Тц. В тази дигитална ера с ръчен труд не могат да си изкарат дори дневната дажба, пак ще са на минус. Всичко се прави с машини, а хуманоид с два пръста чело за толкова сложни неща не го търси. Той иска оп-са и бананата сама да пада от дървото, докато той лежи отдолу.
90
21
 
5
 
! Отговори
daa преди 5 години
До Анонимен 84Абе защо сте толкова наивни всички "патриоти",които се гордеят,че са били "роби"?Защо само ние сме били "роби",след като Османската империя е стигнала чак до Виена и НИТО една друга страна не се определя,че била под робство? Четете малко история и на умни хора,не само на писачи като вазов и сие,които са ги писали тези неща за да повдигнат д.уха на "умрелия" българин.Не може да си роб и да пътуваш където си искаш,да имаш собственост,право на различна вяра.Свалете ги тези очила вече
89
0
 
9
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Тоя отпред да не е Кончита вурст.
88
14
 
2
 
! Отговори
Край преди 5 години
И сега ще се почнат едни глупотевини.....Истината е че ромите са ресурс - работна ръка.Проблема е че ние българите не може да подредим държава и общество в което всеки да си изкарва хляба с труд.
87
4
 
25
 
! Отговори
Край преди 5 години
Населението на Турция в голямата си част е с манталитета на нашенските роми. ОБАЧЕ със здрава държава и строг ред това население работи и си изкарва хляба и Турция постига успехи в икономиката.Ние??? Едно общество е толкова умно колкото е умен водача му.
86
0
 
29
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Апартейд както беше в ЮАР.Затворени в гета и да излизат само за работа.Ама Хелзинския комитет не дава.
85
2
 
22
 
! Отговори
ДУ*ПЕ преди 5 години
да ви е яко уважаеми!!!!!!!!!! Сеира ще е пълен скоро!!! Тия няма кой да ги спре, а след 15 години ще са мнозинство!!!!!
84
0
 
39
 
! Отговори
интеграция ли преди 5 години
Ми че то е много просто интегрирането!Вместо да им кусат с голямата лъжица, а трябва да ги преследват,санкционират и окошарват за всяко нарушение и престъпление: неходене на училище-има санкция;ПРОДАЖБА на булки(малолетни и непълнолетни)-престъпление по НК; заплождане на малолетна/непълнолетна-престъпление по НК. И още, и още.Спиране захранването на къщи/квартали, които ги няма в градоустройствените планове,водата също.Да не говорим за операторите с телевизията.Като спазват закона ще се интегрир
83
0
 
32
 
! Отговори
леля Пена преди 5 години
Въобще не се обръща внимание!Това са само купени гласове!Елате на ул.Суходолска 20 в София,за да видите какво се случва - нагло строителство на самата улица,нагло паркиране на самата улица,отглеждане на коне и движение на каруци,пешеходци нагло ходят по платното.3 пъти сигнали до Столична - НИЩО!! Братята ни ходят по главите,ние се правим,че дъжд ни вали.
82
1
 
13
 
! Отговори
От гетото преди 5 години
Кат ни можити дъ на интигрирате ний ша ва интигрираме.пък можи да ви хареса не плащаш ток вода данъци и разни други ексри има.
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До daaТи си от рядко много неинтелигентните същества! За кой период от 5-те века си подочул нещичко? За 14, 14, 16 век прочел ли си нещо?
80
14
 
5
 
! Отговори
до 77 преди 5 години
Еми той мега затвора е построен . 1944г руската армия го построи и още си стои .Нарича се България .
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде , време е бг-тата да се омитат от тук .Това е плана на природата за мързелите , тарикатите , смукачите на ракия , биячите на жените си и тнт .