Петролният бранш обеща: Търсим мерки за по-евтино гориво!

Това увери изпълнителният директор след среща с Томислав Дончев
Обновена: 15 ное 2018 18:31 | 15 ное 2018 14:00,
89

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мерки за нормализиране на пазара и за намялване на цените на горивата обеща да предприеме Българската петролна и газова асоциация. Това стана факт на извънредна среща в МС с вицепремиера Томислав Дончев.

До края на деня мерките ще бъдат съгласувани и с Управителния съвет на асоциацията, увери нейният изпълнителен директор Андрей Делчев.

"Това, което обсъждаме, е включително мерки, които изискват държавна намеса. В смисъл - някои от тях промяна в законодателството, тоест не е нещо, което може да се случи в рамките на ден, два. Има и такива мерки, но има мерки, които изискват промяна в законодателството", посочи Делчев пред БНТ.

Още по темата

Той допълни, че от Асоциацията се съобразяват със Закона за защита на конкуренцията.

"Никой да не остава с грешното впечатление, че отиваме, разбираме се петролната асоциация нещо. И автоматично то има отражение върху цените. Такова нещо няма да се случи", отсече той.

От петролния бранш бяха лаконични – поевтиняването на горивата от последните дни не било в резултат от протестите, а отразявало тенденцията на световните пазари.

"Ако следите цената на суровия петрол, ще отбележите, че тя падна сериозно, падна до едни нива, които са много под онези 80 и няколко долара за барел, които бяха преди един месец и оттам респективно и цените на крайния продукт, на горивата", каза Делчев.

На министър Дончев от асоциацията са представили и анализ, а и предложения за стабилизиране на пазара, но предстои те да бъдат съгласувани с всички членове в асоциацията и след това представени на обществеността.

Идеята на финансовия министър Владислав Горанов в касовите бележки да се отбелязва размера на акциза и на ДДС ще бъдат обсъдени от членовете на асоциацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
14
 
! Отговори
Станчо преди 5 години
Ха сега да видим и хлебарите ша свалят и автобусите и такситата
37
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестите не са заради поскъпването на бензина, а русофилски метеж за сваляне на правителството !Не се лъжете, а вдигнете цената на бензина двойно !
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като заредите от Гърция бензин е явно, че е по-качествен, но пък е и доста по-скъп.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко зарежда от Лукойл.Единствените навремето, които зареждаха директно от Гърция, от Солун, бяха гръцката верига бензиностанции ЕКО, и който го знаеше си зареждаше от там по-качествен бензин. Но и това свърши и то отдавна.
34
0
 
10
 
! Отговори
преди 5 години
Как се търсят мерки ?За комшийката питам.
33
1
 
26
 
! Отговори
NoName преди 5 години
ДАМИ И ГОСПОДАПетролният бранш обеща: Търсим мерки за по-евтино гориво!Никога през живота си не съм чел ПО-ГОЛЯМ ВИЦ!!!!!Благодаря ви хахахахахаха
32
1
 
3
 
! Отговори
До 24 $$$ преди 5 години
Не лъжи!Цената на барел вчера беше $67,01, днес е $64,01, а не $56, както лъжеш.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до1571.5 динара в Македония са 2,40 лв. е бензина в Македония. Дизел е малко по-евтин 2,30 лв. и като сметнеш и валутния курс и става по-скъпо от България.
30
0
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
В сравнение с 26-30 октомври 2018, когато цените на горивата в последните 2-3 месеца бяха най-високи, цените на горивата леко се понижиха:газ - с 1 ст, т.е. 0,92% понижениедизел - с 6 стотинки, т.е. 2,48% понижениебензин - с 19 ст., т.е. 7,98% понижение*В България бензиновите коли масово се карат на газ, т.е. на практика понижение на цените все още няма. За да има някакво забележимо понижение, цената на газта трябва да е под 80 ст., а на бензина и дизела под 1,75 лева.
29
0
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Евроидиотиама те ВСИЧКИ купуват горивото от МЕСТНИЯ производител-"Лукойл"!Да не мислиш,че някой ще докарва бензин от Австрия,за да го продаде в България??!
28
1
 
8
 
! Отговори
до21 преди 5 години
и ти си поредния ***, имаш ли на идея кой ще ти изкупи горивото. Толкова ли си нсивен че мислиш че някой с бидони и туби ще изкупи бензина и ще го скрие в мазата, префи две гидини марешки падна на 1,47 за литър нафта и кво да не би да му изкупиха нафтата, всеки е зареждал на воля ..
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пфу! Ще смъкнат временно цената с някоя друга стотинка и след 2 седмици ще я покачат двойно.Управляващите какво се преструват, че не знаят основната причина за протестите- СТАБИЛНАТА БЕДНОСТ!Оправете доходите на работещите!Вдигнете МРЗ!
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да са на далавера с петрола от Македония трябва да изнасят с цистерни Няма как да стане.Само Бай *** го може това да пълни бензин в джобовете и да изнася за Сърбия когато там беше войната. За 5 лв. кяр.
25
2
 
13
 
! Отговори
Чесънойл преди 5 години
Ново 20-ще плащаме такси за преминаване през мостове и тунели...Явно мъните са на привършване
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до15Това не е вярно. Че тогава всички ще зареждат в Македония и ще внасят в България и тогава и там ще скочи цената.
23
1
 
4
 
! Отговори
$$$ преди 5 години
От $76 за варел през октомври в момента цената е $56. Така че, ДА на световните борси цената падна!По цял свят има проблем с бензиджиите - намаляват петрола много по-малко отколкото той пада на борсите и обратно - когато се вдига те засвирват цените много повече. Това е навсякъде. Търговците са си алчни. Обясняват че, разходите били им се вдигнали, затова.Така че не търсете под вола теле: България не е уникална, поне не в това отношение.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бензинът ни е скъп, но затова пък некачествен...
21
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧЕТА ВИ КОМЕНТАРИТЕ И НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО ОЩЕ ВЯРВАТЕ НА ТИЯ ПОЛИТИЦИ И МИНИСТРИ , ПОЙСКАИТЕ СПРАВКА ДА ВИДИТЕ ОТ 1 ЛИТЪР ГОРИВО КАКЪВ ДАНЪК ВЛИЗА В ДЪРЖАВАТА , ДАЖЕ ТЕ САМИТЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА ГО ИЗЧИСЛЯТ , ОТ 2,40 ЗА ЛИТЪР ОКЛО 1,40 АКО НЕ И ПОВЕЧЕ СА ДАНЪЦИ АКЦИЗИ И ПРОЧИЕ, ТАКА ЧЕ НЕ ЛУКОИЛ НИ Е ВИНОВЕН А ДЪРЖАВАТА КОЯТО Е СЛОЖИЛА РЪКА НА ВСИЧКО И ВСЕКИ
20
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лукойл е виновен.Какво не разбрахте?АЕЦ - ***, петрол - ***, газ - съвецка.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евтиният бензин ще се изкупи набързо и ще станат дълги опашки. Единственият изход е както беше при Живков и държавните бензиностанции контролираха спекулантите.