Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!

Държавата няма да събира пари от колите на МВР, НСО, ДАНС, Спешна помощ
Обновена: 16 ное 2018 10:32 | 16 ное 2018 07:00, Камелия Цветанова
210
Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!
Снимка: Булфото, архив

За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни, като мостове, тунели или планински проходи, също ще могат да се събират такси. Това предвижда нов проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още по темата

Досега в България такива такси не са налагани, припомня в. "Сега".

Предвижда се и ред, по който да се плащат таксите за път, отдаден на концесия. У нас такива пътища няма, но имаше спорадични заявки за интерес от потенциални кандидат-инвеститори.

Не е ясно какви ще са таксите, но те ще могат да се плащат в левове или в евро - за регистрираните в чужбина превозни средства.

От тях ще са освободени автомобилите на МВР, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили. Допълнително заплащане няма да се дължи, ако вече има тол такса.

Плащането на таксата ще става на контролно-пропускателни пунктове преди или след преминаване по съоръжението и ще се дава платежно, гласи още наредбата.

Платените съоръжения ще бъдат посочени в приет с решение на правителството списък. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) дават да се разбере, че става дума за бъдещи обекти. Такива са тунелите под проходите "Шипка" и "Петрохан". Заговори се и за евентуални нови трети и четвърти мост над Дунав към Румъния. В момента се плаща за преминаване и на двата съществуващи моста - при Русе и при Видин.

От пътната агенция успокоиха, че съоръженията по магистралите няма да бъдат платени, тъй като за тях ще важат тол таксата за камионите и електронната винетка за леките коли.

Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на АПИ и на концесионера.

До момента у нас няма пътища на концесия. Имаше запитвания от фирми от Далечния изток за евентуално тяхно участие в пътното строителство у нас, без да се стигне до по-конкретна информация. Данните за предоставените на концесия пътища и за сметките в обслужващите банки на агенцията и на концесионера ще бъдат обявявани в централната администрация и областните пътни управления на АПИ.

Фирмите, които искат да изградят и експлоатират търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане и пътни връзки към тях, както и рекламни съоръжения, също ще трябва да плащат такса.

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки, маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуването, става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата.

Пътната агенция ще осъществява всички дейности по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси - електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Режима на ционистката мутра по прякор-Тиквата трябва да бъде свален,ако го оставим още малко на власт той и гербавата му продажна и крадлива шайка ще ни унищожат напълно.Или те или НИЕ.Повече няма какво да губим.
74
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ог фалшивите новини ли е . Могат ли да ни отговорят г-жа Павлова и г-н Цветанов?Така ще спрат новите данъци на колите, ама измислат по нови.
73
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
28 ГРАДА ВЕЧЕ ОБЯВИХА ,ЧЕ СА ГОТОВИ ДА ЗАПАЛЯТ БАРИКАДИТЕ НА БУНТА СРЕЩУ МАФИЯТА И ОЛИГАРХИЯТА.НАРОДНАТА РЕВОЛЮЦИЯ ЗАПОЧВА НА 19 .11 ОТ 18,30 ЧАСА .ИНФОРМАЦИЯ ЗА СБОРНИТЕ ПУНКТОВЕ В ОТДЕЛНИТЕ ГРАДОВЕ ЩЕ НАМЕРИТЕ В САЙТА ;НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ БЕЗОБРАЗИЯТА В БЪЛГАРИЯ.
72
27
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Ако пробият планината, ще си плащам с кеф и ще гласувам за ГЕРБ доживот. Мало умните русофилски полезни и дьоти не знаят на кой свет са. Някой има ли идея какво е да минеш с ТИР през Петрохан или Шипка? Така лаят и за Южната дъга. А не си спомнят, че беше надупчен междуселски път, между Бистрица и Бояна съм се влачил по 40 мин, а сега се минава за 4-5 мин.
71
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДНО ВРЕМЕ ТОВА Е СТАВАЛО ПРИ ФЕОТДАЛНИЯ СТРОЙ КЪДЕТО ЗА ДА ПРЕМИНЕ ЧОВЕК ПО МОСТ ИЛИ ПО ПЪТЯ СИ Е ПЛАЩАЛ НА ФЕОТДАЛА , ТАКА,ЧЕ ЯВНО ЕВРВЕЙСКО-МАСОНСКАТА ИЗМАМА ДЕТО НИ ДОЙДЕ ДО ГЛАВАТА СЛЕД 10 НОЕМВРИ 89 МАСКИРАНА КАТО (ДЕМОКРАЦИЯ) НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН ТОЧНО ТОВА ФЕОДАЛИЗЪМ,КЪДЕТО НЯКОЛКО Ч2ФУТА И МАСОНИ ЗАГРАБИХА ВСИЧКИ АКТИВИ НА ДЪРЖАВАТА И НАПРАВИХА ХОРАТА ДА ИМ РОБУВАТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ
70
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хем правиш инфраструктура, за да дръпнела държавата напред, хем гледаш как да направиш живота на населението невъзможен, за да измре или да се разбяга. За кой е тази инфраструктура тогава? Територията няма да остане обезлюдена, това е ясно, ама кой ще дойде тука наготово?
69
5
 
39
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Бойко сам, нарочно, ще "загуби" следващите изборите когато Европа след 2020 г спре субсидиите за България и тогава ще каже на Корнелия... плащай сега моите заеми...! Сбогом Гергино да ти таковам панаира!
68
0
 
23
 
! Отговори
АПИ....?! преди 5 години
Говорят за екология и вкарват още налози, а проектът за магистрала Русе-Търново (Дунав -Марица) със сума ти тунели и виадукти искат да го прекарат през самите населени места, под носа на старопрестолния град, като и без това отчитат, че районът е един от най-замърсените! Алтернативните пътища 100% ще бъдат зарязани...те и без това са в окаяно състояние. Що за малоумие е това... а парите от къде, колко и къде ще отидат?
67
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо нямат наяждане тия, бе?????
66
2
 
27
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ преди 5 години
Ейиии верно ,че пише за бъдещи проекти ,ама вече само като чуя ,че ГЕРБ пак ще събира пари и откачам-дотам ме докараха--това е все едно да си в Хималайте и изведнъж на пътеката да се появи тигър направо действаш без да мислиш, ти от тигъра на пътечката нищо хубаво не очакваш ...но все пак си мисля ,че идеята им е да ни подготвят и за някоя друга пътна тесла...ДОЛУ ГЕРБ !!!
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 59 от сидниАав$тралияСидни, софиянци ще пътуват по канала дето минава през софия ама то не е вода това в него а отпадъчни продукти от стомашно преработена храна
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво го каза - "някакво изваждане". Примерно като на Графа.
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закривай!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 70 АнонименМмче гласувай бря , кой та спира ама ни са надрусвай приди да пишиеш тука бря
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 64 АнонименНе плащам и няма и да плащам. Аз съм в швейцария.
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по закон трябва да има и алтернативни пътища на магистралата, но масово са умишлено съсипани, на места даже са изсипали с камиони пръст за да не може да се минава!Не е верно, Подбалканския път е в идеално състояние. Стария Пловдивски път си функционира, не знам някъде да има камиони с пръст. И все пак, за да ти пробият Стара планина на няколко места, ще трябва да има някакво изваждане, нали?
59
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тунели под Шипка и Петрохан, защо ме разсмивате? Нещо като воден канал от Бяло море до Дунав под Балкана, грандиозен проект от Tатово време :)
58
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В коя държава има мост движението спира и почват кола по кола да пускат левчета на бариерата?Некво КПП ли ще е това?Ми ако нямаш монети какво,чакаш да ти върнат и опашката е километри?Поредната простотия измислена отнякой червен каскет на автопилот.
57
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи според БСП си беден като нямаш пари за нова кола,10 лева отгоре за такса за мости и тунел и 11лв на година ти идват много за данъка,обаче искаш да си караш таратайката всеки ден и да бълваш отрови във въздуха.Градски транспорт не съществува:):):)Евала другари:):):)
56
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари трябва, нали Световно по футбол ще ни организират, рече Баце.

Спонсорирани публикации