Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!

Държавата няма да събира пари от колите на МВР, НСО, ДАНС, Спешна помощ
Обновена: 16 ное 2018 10:32 | 16 ное 2018 07:00, Камелия Цветанова
210
Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!
Снимка: Булфото, архив

За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни, като мостове, тунели или планински проходи, също ще могат да се събират такси. Това предвижда нов проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още по темата

Досега в България такива такси не са налагани, припомня в. "Сега".

Предвижда се и ред, по който да се плащат таксите за път, отдаден на концесия. У нас такива пътища няма, но имаше спорадични заявки за интерес от потенциални кандидат-инвеститори.

Не е ясно какви ще са таксите, но те ще могат да се плащат в левове или в евро - за регистрираните в чужбина превозни средства.

От тях ще са освободени автомобилите на МВР, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили. Допълнително заплащане няма да се дължи, ако вече има тол такса.

Плащането на таксата ще става на контролно-пропускателни пунктове преди или след преминаване по съоръжението и ще се дава платежно, гласи още наредбата.

Платените съоръжения ще бъдат посочени в приет с решение на правителството списък. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) дават да се разбере, че става дума за бъдещи обекти. Такива са тунелите под проходите "Шипка" и "Петрохан". Заговори се и за евентуални нови трети и четвърти мост над Дунав към Румъния. В момента се плаща за преминаване и на двата съществуващи моста - при Русе и при Видин.

От пътната агенция успокоиха, че съоръженията по магистралите няма да бъдат платени, тъй като за тях ще важат тол таксата за камионите и електронната винетка за леките коли.

Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на АПИ и на концесионера.

До момента у нас няма пътища на концесия. Имаше запитвания от фирми от Далечния изток за евентуално тяхно участие в пътното строителство у нас, без да се стигне до по-конкретна информация. Данните за предоставените на концесия пътища и за сметките в обслужващите банки на агенцията и на концесионера ще бъдат обявявани в централната администрация и областните пътни управления на АПИ.

Фирмите, които искат да изградят и експлоатират търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане и пътни връзки към тях, както и рекламни съоръжения, също ще трябва да плащат такса.

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки, маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуването, става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата.

Пътната агенция ще осъществява всички дейности по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси - електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те в България тунелите са, като в Швейцария...Даже имаме и по-дълъг от под Ла Манж...
54
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти, като не скача с двата пръста, да разбирам, че не плащаш нищо? :)
53
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно, докато направят тунелите под Шипка и Петрохан, България няма да я има. Тоест ще я има, де, но движението ще бъде само с каруци, а за тях таксите не важат.
52
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Написано е, че става въпрос за бъдещите тунели под Петрохан и Шипка, както и за мостове над Дунав.Работата е там, че то така се почва обикновено - айде само тук, после айде и там и докато се усетиш, цъфнала някоя бариера на моста "Чавдар" и ти искат пари.
51
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всичко на света Бай *** най-много мрази да плаща.Това ток, парно, бензин, данъци, такси. Ако може някак си да си ги спести.Да гепи нещо или комшията да му го плати.
50
2
 
14
 
! Отговори
Djon преди 5 години
Такса може но трябва да има алтернативен път
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са практики от Средновековието, в САЩ например доста тунели, пътища и мостове се плащат. Но там нямат винетки, освен това всичко е в идеално състояние. Отделно, че даже имат и абонаментни карти, та има 1-2 ленти за такива хора - просто минаваш и те сканират, въобще не чакаш да плащаш. Много е удобно всъщност.Но у нас се съмнявам това да доведе до нещо друго освен кражби и администрация.
48
2
 
28
 
! Отговори
до 48 преди 5 години
То по закон трябва да има и алтернативни пътища на магистралата, но масово са умишлено съсипани, на места даже са изсипали с камиони пръст за да не може да се минава!Българина си мълчи и не протестира защото видиш ли строителя на съвремена България им е направил магистрала и стигат от Ихтиман до Софето за 40 минути, но като почнат да му съдират кожата и с такси ще се усети, но вече ще е късно!
47
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално. Така е в цяла Европа. Нали искахте да сте европейции скачахте с двата пръста по площадите.Сега ще си плащате като попове.
46
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обяснено на кратко: гербавия режим има да плаща 20 млрд. външни дългове, а бюджета е продънен като стара каца!За това измислят всяка възможна нова такса, и вдигат всичко възможно за да съберат пари от някъде! Даже и по 12лв. на месец на човек ще ви прибират за някаква измислена втора здравна вноска, без да е ясно къде отива първата, което е ЧИСТ ГРАБЕЖ, ама виждам че много от вас още се радват на ГЕРБ - а, тъй че халал да ви е
45
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам на Шайката ГРОБ, да въдедат броячи колко завоя изминаваме дневно и на всяко завойче, 5лв. 10 завойчета 50 лв. В хазната. За да имат пари на изборите да купят, по едно КИфте, и бира, за ромските си избиратели. Хора разберете това правителство, трябва да бъде съдено от , Народен съд.
44
15
 
5
 
! Отговори
Нормален човек преди 5 години
Ей, все се мислех, че тук коментират и нормални хора, но сега разбрах, че всеки плюе без да чете.Написано е, че става въпрос за бъдещите тунели под Петрохан и Шипка, както и за мостове над Дунав. Какво очаквате бе, такива съоръжения се плащат, ако не, обикаляш. Всеки сехванал на умишлено *** заглавие и храни наред...
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Първо,че тоя регион е на първо място по обезлюдяване."Да, само след цяла северозапдна България, половин североизточна България, Родопите и Аксуу... : ))) Честно, ориентирай се.
42
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не са ли практики от средновековието, но щом неотразимите умове от ГЕРБ смятат, че са били успешни преди 5-8 века нека пак да ги въведем в България
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аналога на тунел Шипка си е прохода.Друг е въпроса,че през този тунел я мине някой я не."Абе бая си е алтернатива - колко камиона от Пуйкия заминават за към Румъния и ще минават от там, вместо да въртят през "Прохода на Републиката"?
40
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам за начало да намалим краденето и да поуволним разни излишни чиновници. Нека след това да видим дали винетката няма да стигне.
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако прочетете внимателно текста,ще разберете,че ще се плаща за нови съоръжения,като тунела под Шипка.За да го въведат това,трябва да има аналогов маршрут без заплащане,понеже ще ги пръснат от дела.Аналога на тунел Шипка си е прохода.Друг е въпроса,че през този тунел я мине някой я не.Първо,че тоя регион е на първо място по обезлюдяване.Трафика от Русе минава през Търново и Хаинбоаз.Абе то направо не се знае дали ще има изобщо тунел,те за такси се гласят да вземат
38
3
 
14
 
! Отговори
АПИ преди 5 години
Недейте така. Тол-системата е хубаво нещо. Камионите трябва да плащат като попове. Какви ли не преминават през България и задръстват пътищата или се обръщат на магистралата. За мостове и тунели, естествено, че трябва да се плаща за Дунав мост или бъдещия тунел под Шипка. Това са големи инвестиции и не могат да се покрият от винетката.
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората не разбраха, че безплатните услуги водят само до бедност и мизерия.Аз нямам нищо против да си плащам. Но да получавам адекватна услуга. Плащам си чинно данъци, винетки, ГО, ГТП. А получавам магистрали като Тракия и Хемус, ремонти като софийските и куп неясно къде изчезнали пари, които реално аз (или ЕС) съм платил.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата пропада с всеки изминал ден. Хайде да скачаме. "кой нескача не е гербер, кой нескача не е гербер ... "

Спонсорирани публикации