Доклад доказва: Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски!

90% от вакантните меса били за хора без обзарование
Обновена: 5 дек 2018 18:14 | 5 дек 2018 16:00, Камелия Цветанова
283
Доклад доказва: Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски!
Снимка: Булфото, архив

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение.

Още по темата

Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила, организиран от фондация "Фридрих Еберт" и сдружението.

Според нея дисбалансите на пазара на труда са заради високата квалификация, а не заради липсата на такава.

Тя цитира данни на Евростат, според които България е на осмо място в ЕС в сектор промишленост по работа на висококвалицирани кадри, които заемат позиции, които изискват много по-ниска квалификация.

Поводът за доклада, представен днес, е поредицата направени промени в трудовото законодателство, с които се облекчи достъпът на работници от трети страни с аргумента за недостиг на кадри.

Ваня Григорова отчете, че в България твърденията за недостиг са от 2008 година, когато е направен опит за споразумение с Виетнам, за да се удовлетворят нуждите на бизнеса. Десет години по-късно работодателите вече са благодарни на сегашното правителство за вноса на кадри от трети страни, каза Григорова, цитирана от БТА.

По данни на Агенция по заетостта към 5 ноември свободните работни места са малко над 13 000 за цялата страна, а регистрираните безработни са малко над 193 хиляди, което означава, че приблизително 15 регистрирани безработни се борят за едно място.

Обявените свободни работни места са без изискване за образование или максимум изискване за завършен десети клас - 90 на сто от обявите са за хора с ниско образование и без особена квалификация.

Според Григорова са неверни и твърденията за недостиг на отделни специалности като няколко групи инженери, което беше причина за премахването на пазарния тест.

За първите 9 месеца на 2017 г. има обявени 409 свободни работни места за инженери, а в същото време 2880 са регистрираните безработни с подходяща квалификация.

Тези работни места обаче стоят свободи заради ниското заплащане. Едва по около 700 лева на месец при положение, че някои от големите български работодатели заявяват, че заплата от 3500 - 4000 лева би върнало инженери в страната.

Такова възнаграждение ще им позволи стандарт на живот като този, който поддържат в Германия и Холандия.

Някои от безработните инженери са се деквалифицирали, но въпреки твърденията на бизнеса, че няма квалифициран персонал, към 2015 година 82% от работодателите, които не организират обучения, твърдят в анкета, че не го правят, защото успяват да си намерят квалифицирани кадри, каза Григорова.

Тя посочи, че около 46% от обявените заплати в Агенцията по заетостта са под 1000 лева, 14 на сто са до 510 лева, има и по-ниски заплати при работно време под 8 часа.

Приемливите заплати са едва 9% от всички обяви, а голяма част от работодателите изобщо не обявяват заплати.

89 на сто от заявените работни места от АЗ се заемат в рамките на два месеца, което не показва особени проблеми на българския пазар на труда, коментира Ваня Григорова.

Данните до запитване в агенциите и сайтовете за обяви за работа показват, че ако има глад за кадри, то не е за България, а за износ към Западна Европа, каза Григорова, като уточни, че не е ясно доколко обявите са реални, а не имиджови за атрактивните позиции с атрактивно заплащане.

Според нея основните проблеми в България са свързани със закриването на техникумите, което лишава българският пазар от специалисти, както и ниският престиж на работническата професия.

Григорова смята обаче, че не трябва да се приемат "смущаващите" работодателски предложения да се ограничи приемът в математическите и езиковите гимназии, а да се приложи модел, който възражда професионалното образование, но с договорно споразумение с потенциалните бъдещи работници, с което бизнесът да се ангажира с добро заплащане за определен период.

Бизнесът настоява за централно планиране, но не и за договорно споразумение, коментира Григорова.
Експертите искат още работодателите да са задължени да обявяват свободните си работни места в Агенцията по заетостта, което ще даде реална картина на пазара на труда.

Срещите са показали още, че за да се завърнат заварчици и технолози от Словения в България, е необходимо тук да им се осигури 1600-1700 лева заплата.

Прогнозите на работодателите са в следващите няколко години в резултат на промените в трудовото законодателство у нас да дойдат половин милион работници от трети страни.

В същото време проучвания показват, че ако притокът на хората, които влизат в страната се увеличи с 10 на сто от настоящия обем на работната сила, ангажирана в страната , то 1,7 на сто от БВП на страната се пренасочва от местните работници към собствениците на капитал, каза Григорова. Това означава, че два милиарда и седемстотин милиона лева ще се пренасочат от местния работник към банковите сметки на бизнеса, коментира Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
2
 
54
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Нали знаете как Луканов назначи за една нощ работодателите у нас. Днес вече идват техните наследници - издънките на мутрите и бившите комсомолци. Какво да чакаме от тях. Днес по БНР цитираха някакви подобни работодатели, които искали да се закрият езиковите и математическите гимназии и децата да се насочели към професионални училища. Просто им трябват простаци, защото и производството им е такова - просто. Други искат да не се учела математика по сложна от от аритметиката и т.н. Да ви .....рабо
198
1
 
58
 
! Отговори
23860098 преди 5 години
Работодатели алчността ви няма край,особенно ония с очилата дето оди по телевизиите и говори пълни глупости, заради него чупих два телевизора в нас, ще работя по 12 часа,а в договора пише 8 часа и работодателя ще ми дава заплата след 6 месеца. Де да си търся парите като *** държава стои зад тия ***, и тях наказателния кодекс не ги хваща, пък аз като почна си искам изработените пари, ще ме плашат че кръв ще пикая. Има още да ми изплаща от 2016 година и не мога си ги взема.
197
1
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
"90% от вакантните меса били за хора без обзарование". А другите меса кой ще ги яде?Доклада ДГД!
196
3
 
11
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
До ПрограмистЪт Детски не се излагай , ти си на 17-19г. И си мечтател да станеш. Езика за програмиране няма значение , на каквото ти кажат програмираш и толкоз.. винаги се налага да работиш а поне 3 езика за програмиране. А тези бази данни NoSQL дека те интересуват , това въобще не е никаква трудност и може да се научи от деца 6-ти клас. Нещо като офис пакета никой не те пита знаеш ли го.
195
4
 
29
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
значи поредната герберска хибдридка се блъсна челно със светлинна скорост във истината и онбективната реалност!
194
0
 
18
 
! Отговори
Сам шеф на себе си преди 5 години
Наи важното е да сте щастливи и здрави и да преследвате мечките си,но незабравяите да бъдете човечни
193
4
 
21
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Програмистите са дъното на хранителната пирамида. Аз получавам 5000 на ден от пласиране на "лечебни треви".
192
5
 
4
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
До Инженер 198Вземи погледни класацията на Redmonk или Tiobe (която не смятам за толкова релевантна) и виж кои са най-ползваните езици в света.Вероятно е много geeky да пишеш на асемблер ама едва ли ще изкараш много пари от това.
191
1
 
23
 
! Отговори
Сам шеф на себе си преди 5 години
Ниско клалифициран работник съм не съм it ,заварчик съм работих за 2500 чисто но казах майната му и с много труд и упоритост съм си ок ,не съм богат ,но съм щастлив имам време за семейството си .
190
1
 
33
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Понякога се питам дали хората от IT индустрията ще могат да упражняват професията си до пенсия,познавам няколко около 40 годишни,те са като изключени от живота и гледат през мен,още сега са леко неадекватни.
189
0
 
16
 
! Отговори
Kalin72 преди 5 години
До АнонименЯвно не си наясно с обявите, стоящи по година и половина :)Това съвсем не значи, че не намират кандидати, както и не значи, че фирмите търсят хора за точно тези позиции. Просто се набират CVta и когато има нужда, се търсят правилните кандидати.
188
6
 
11
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
До ПрограмистЪт Ти май си пишман програмист от сектата на сциантологията на Наков ..Java е за бабалюги и загубеняци ..
187
7
 
4
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
До Анонимен 184Лично моите наблюдения са ,че като технологии най-много пари се изкарват от Java, Node и някоя от модерните NoSQL бази.C++ хората за съжаление изостават в заплащенето (освен ако не са гурута в алгоритмите) който е доста по-труден за майсторско овладяване.Но без да почнеш да се ослушваш и да ходиш по интервюта няма растеж на заплатата (или поне намеци за това).
186
18
 
6
 
! Отговори
Владимир Чукански преди 5 години
Защо като във фирмата си от няколко години предлагам обучение в голяма степен платено,и заплата след обучение за натоварена физическа работа която е достоен занаят- 3500-4500 лв, намирам малко достойни кандидати
185
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 194 G.RBERASTKA S.GAN
184
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки трябва да получава достойна заплата.................стига с тия ИТ-спецове, не са само те важните в държавата!
183
3
 
5
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
До Анонимен 184Много се съмнявам да поддържаш активно връзка с всичките хора от потока си.От софтуни са еденици които стават за нещо (с това съм съгласен).Последните години имаше две големи вълни на увеличения - 2014 заради Епам и Луксофт които стъпиха много агресивно и 2016/2017 заради грандиозните планове за разтеж на динозаврите САП и ВМУеър (плюс някои по-малки които също тръгнаха да отварят офиси тук).Отдели време и почни да ходиш по интервюта бих ти препоръчал. 4хил е масовата запла
182
1
 
13
 
! Отговори
ОХ преди 5 години
Докато се делим все тая ще е...
181
0
 
24
 
! Отговори
kuku преди 5 години
Кадри от Филипините и Корея няма да дойдат в България.Ще идат в Англия да работят в болниците за 30 паунда на час .
180
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аз никога не съм бил най-добрия , нито съм шампион от олимпиада по информатика , взимам 3700лв."Да. Нормално. Но пък никой не те пита конкретно ТИ колко взимаш. Ако беше малко по-умен, щеше да знаеш, че си просто един от измежду всички. И това, че ТИ взимаш толкова, не означава, че това е мерило според което да се определя колко взимат всички останали. И... Определено най-вероятно се занимаваш с глупости, понеже то друго почти няма.